Előfizetés

Új gyógyszert vethetnek be a háziorvosok covid-ellen

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.03.05. 18:57

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A gyógyszert a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát.
A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert – tudta meg a Népszava. Kásler Miklós, a humán tárca vezetője csütörtökön utasította az ellátókat, hogy az igazolt covid-betegeknek már az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén is írják fel a háziorvosok ezt a készítményt e-receptre. A mintavételi pontokon és a mentőszolgálat munkatársai is fogják osztogatni az e lehetőségről szóló tájékoztatót. A gyógyszert a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát. A miniszter útmutatása szerint a betegeknek a pozitív teszteredmény után azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy mielőbb megkapják a készítményt. Lapunknak Feller Antal a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a patikák nagy többségében hétfőtől érhető el a készítmény. A hétvégén csak azokon helyeken lehet kiváltani, amely gyógyszerárak esetében van szombati kiszállítás is. A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, a tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzések kezdetén hatékony. Eddig a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazzák ezt a gyógyszert. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) korábban az influenza kezelésére engedélyezte a Favipiravir Egis 200 mg filmtablettáját. A koronavírussal fertőzött betegek kezelésére ún. indikáción túli gyógyszeralkalmazás (off label) keretében kerülhet sor az OGYÉI ajánlása alapján. Ezért annak, aki ilyen receptet kap, külön írásban is el kell fogadnia, hogy tisztában van a kockázatokkal és kéri a gyógyszert. A miniszteri kísérőlevél szerint ez úgy történhet meg, hogy a háziorvos tájékoztatja a felíráskor a páciensét, aki ekkor szóban jelezheti a hozzájárulását a gyógyszer alkalmazásához. Ezt az orvos a betegdokumentációban rögzíti, majd a készítmény kiváltásakor a gyógyszertárban megkapja a beleegyező nyilatkozatot, amit a betegnek otthon alá kell írnia és el is kell juttatnia a háziorvosához. A favipiravir magzatkárosító hatása miatt ellenjavallt terhesség alatt. Ezért a fogamzóképes nőknek a készítmény szedése idején és az azt követő hét napban hatékony fogazásgátló módszer alkalmazását javasolják. A favipiravir átjut az anyatejbe, ezért ha valaki ilyen kezelésre szorul abba kell hagynia a szoptatást is. A vírus ellenes hatóanyag bejut az ondóváladékba, ezért favipiravir kezelés alatt és utána 7 napig óvszert kell használnia a férfiaknak, amennyiben fogamzóképes korú nő a partnere. Feltehetően várandós partnerrel még ez idő alatt is kerülendő a szexuális kapcsolat.  

Vérplazma-adásra kérik a koronavírusból felgyógyult betegeket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.05. 18:30

Fotó: SINA SCHULDT / dpa Picture-Alliance / AFP
A jelenlegi donorszám nem elegendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez.
Koronavírusból felgyógyult plazmadonorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), mert a jelenleginél is több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében – írta közleményében a vérellátó szolgálat. A tájékoztatás szerint egyre több a plazmakezelésre szoruló beteg, ugyanakkor csökkent a jelentkező gyógyultak száma. A jelenlegi donorszám még többszöri plazmaadással sem elegendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez – hangsúlyozták. „Önnek egy óra - egy betegnek nagyon nagy segítség: a jelenlegi kutatási eredmények alapján a kórházban fekvő koronavírusos betegek kezelése hatékonyabb, ha a betegek olyan embertársaik vérplazmáját kapják meg, akik már átestek a Covid-19 fertőzésen” – olvasható a szervezet honlapján. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Dobrev Klára elkapta a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 17:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A DK EP-képviselőjének tünetei is vannak.
Rendszeresen járok tesztelni, most is rutinszerűen mentem és sajnos ma pozitív lett a koronavírus tesztem – írja Facebook-oldalán Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, akit az ellenzéki oldalon sokan az egyik lehetséges, de hivatalosan még be nem jelentett miniszterelnök-jelöltnek tartanak, azt is közölte: „Most már lázam is lett és fáj a fejem.” A politikus azt is közzétette, hogy betegsége miatt otthon marad kényszerpihenőn, míg férje, a pártelnök Gyurcsány Ferenc pedig Márton nevű fiukra vigyáz majd az EU székhelyén. Végül nyugtatni is próbálta a kedélyeket azzal, hogy megígérte: mindenkit felhívnak, akivel az elmúlt napokban találkozott.