Előfizetés

Újra kikapcsolják a közműveket

Marnitz István
Publikálás dátuma
2021.03.06. 08:30

Fotó: Vajda János / MTI/MTVA
Bár az energiaszolgáltatók egész márciusig türelmet tanúsítottak a lejárt tartozókkal szemben, a hónap elejével csendben újraindították a kikapcsolásokat. A szigorúbb vírusintézkedésekre tekintettel a Habitat újból moratóriumot követel.
A kormány bejelentette a digitális oktatásra való teljes átállást március 8-tól április 7-ig. Így minden iskolásnak, beleértve a legkisebbeket, otthon kell maradnia, amihez a megfelelő áram- és gázellátás elengedhetetlen – hangsúlyozza a Habitat for Humanity Magyarország. Eddig a veszélyhelyzetek kihirdetése kapcsán az energiaszolgáltatók két alkalommal hirdettek időleges türelmet a lejárt tartozások miatti kikapcsolásokra. A civil szervezet most, a harmadik hullám miatt ítéli szükségesnek a kikapcsolások felfüggesztését. (A szabályok szerint a szolgáltatást 60, védendő fogyasztó esetén 90 napnyi lejárt tartozás után függesztik fel.) Mikor ismét az otthonmaradás a koronavírus elleni védekezés fő frontvonala, újból kiemelkedik az energiaellátás fontossága. Nem csupán a zavartalan távoktatás, de a mindennapi élet fenntartása – hűtőszekrények üzemeltetése, mosás, főzés, fűtés –, sőt akár emberéletek is múlhatnak ezen. A Habitat for Humanity Magyarország ismét arra szólítja fel a kormányt és az energiaszolgáltatókat, hogy mindenkinek biztosítsák az otthonmaradáshoz szükséges feltételeket. Így a kikapcsolások lehető leghamarabbi szüneteltetését sürgetik, legalább a veszélyhelyzet végéig. Külön emlékeztetnek a több mint százezer, előrefizetős mérőt használó háztartásra. Gyakorta ez a kör a leginkább kitett, rászoruló, védendő, illetve él önkormányzati szociális bérlakásokban. Ha bevétel híján, vagy épp az üzletek zárva tartása miatt nem tudják feltölteni a mérőt, ők ugyanúgy áram vagy gáz nélkül maradnak, mint a kikapcsoltak. Követendő példának nevezik az E.ON által tavaly tavasszal felkínált, kevesek által kihasznált lehetőséget, mely szerint az előre fizetősök a veszélyhelyzet időtartama alatt igényelhettek egy utólagosan kiegyenlíthető vészkódot. A Habitat újabb, egyszeri, 12 ezer forintos rezsiutalványt is sürget a fogyasztók számára. Hasonló követeléssel éltek tavaly áprilisi, több mint háromezer aláírással nyomatékosított petíciójukban is. A lehető legegyszerűbb, egyszersmind leginkább célravezető megoldásnak azt tartanák, ha a kedvezmény alanyi jogon járna, de átruházható lenne akár a rászorulóbbak számára. A Habitat a kormánytól egy járvány- és katasztrófahelyzet során gyorsan és hatékonyan alkalmazható, minden fogyasztót érintő energiaellátási intézkedéscsomag kidolgozását is sürgeti. Az energiaszegénység a háztartások több mint tizedét érinti, ami mintegy 400 ezer háztartást, legalább egymillió embert jelent. De a lakhatási szegénység mintegy hárommillió ember életét nehezíti. A vírus hatásai a legrosszabb lakáskörülmények között élőket sújtják a leginkább, hiszen bevételeik ritkábban származnak otthonról is végezhető tevékenységből: jellemzően alkalmi munkákból élnek, ami a válság miatt könnyen megszűnik - hangsúlyozza a Habitat.

Bezárnak a személyes ügyfélszolgálatok

Bár a szolgáltatók az év első felében folyamatosan meghosszabbították a tavaly év végén kihirdetett, eredetileg csak január elejéig hatályos kikapcsolási moratóriumot, az a hónap elejével megszűnt – tudtuk meg névtelen érdeklődőként a lakossági gáz- és áramszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatain. A cégek, amiként a kedvezmény hosszabbítását, úgy annak végét sem verték nagydobra. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Habitat friss követelését is a kikapcsolások újraindulása ösztönözte. Bár a kikapcsolási türelemre a szolgáltatókat semmi sem kötelezi, az év végi ünnepek hagyományát felidézve tavaly tavasszal, a veszélyhelyzet kihirdetése után hasonlóról döntöttek. Igaz, a kedvezmény vége tavaly is homályba veszett. (Most is beszéltünk olyan ügyfélszolgálatossal, aki csak azt közölhette, hogy visszaállították a kikapcsolásokat.) Így a moratórium újbóli bevezetéséről sem rendelkeztek információkkal. Bár az E.ON-ügyfélszolgálaton már korábban hallhattuk, hogy hétfőtől felfüggesztik a személyes ügyintézést, a közművek nem szerepelnek a -szokatlanul korán, már késő délután megjelenő - Magyar Közlöny kivételi listáján, vagyis mindegyik szolgáltatónál megszűnik az élő ügyintézés. Mindazonáltal hangsúlyozták, hogy az ügyek telefonon, levélben és interneten is elintézhetők. Bár a kormány némiképp félreérthetően a hazai „szolgáltatások” beszüntetését jelentette be, az energiaszolgáltatás természetesen akadálymentesen folytatódik. Hivatalos megkeresésünkre lapzártánk után az E.ON-tól ígértek későbbi választ, az országos gázszolgáltatást és a dél-magyarországi áramszolgáltatást végző, állami MVM-től nem reagáltak.

Közműkímélő rezsikedvezmények

A kormány „véletlenül pont” a 2018-as választások napján részesítette 12 ezer forintos számlakedvezményben a gáz- és távhőfogyasztókat. Ennek fő forrásául az MVM-nél gyűlő, a 2014 óta szinten maradó lakossági díjak és az azóta töredékükre eső tőzsdei energiaárak miatt képződő többletnyereség-kassza szolgált. Ezután több-kevesebb sikerrel igyekezték hasonló támogatásban részesíteni a fával-szénnel fűtőket is, kisebb részt készpénzben, többnyire pedig természetben. 2019 őszétől a nyugdíjasok kaptak 9 ezer forintos, átruházható rezsiutalványt. Ezt már a központi költségvetésből fedezték. Pedig szakértők az elmúlt hét év tőzsdei mélyrepülése nyomán változatlanul lehetségesnek tartanának érdemi rezsicsökkentést is. Ezt bizonyítják az MVM-kasszában maradt tízmilliárdok. 

Pártok a moratóriumról

Tavaly novemberben a DK nyújtott be a parlamenthez határozati javaslatot arról, hogy a kormány a veszélyhelyzetre tekintettel kötelezze a közműszolgáltatókat a kikapcsolások szünteteltetésére. A kormánypárti többség ugyanakkor még bizottsági szakaszban megakadályozta az irat tárgyalását. Az MSZP az élet fenntartásához szükséges minimális közmű-szolgáltatásokra jelképes, illetve félárat javasol, amit a kikapcsolással fenyegetett háztartásokra is érvényesítenének.

Nagyot csökkent az ipari termelés

P. Zs.
Publikálás dátuma
2021.03.05. 19:55

Fotó: Röhrig Dániel
Chiphiány vetette vissza az autóipar termelését, ez meg is látszik a januári ipari adatokon.
A várakozásokat meghaladva 6,7 százalékkal volt kisebb az ipari termelés az első hónapban 2020 januárjához viszonyítva - közölte a KSH. Igaz az eltérő munkanapok számával korrigálva az adatokat, a csökkenés már csak 2,8 százalék, még jobb hír, hogy 2020 decemberéhez képest 0,2 százalékkal „nőtt” a termelés. A csökkenéshez a feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben esett vissza, míg a számítógép, elektronikai, optikai termékek termelése nőtt. A gyenge januári adatot a járműipar alacsony termelése okozhatta, ugyanis az autóipart globális chiphiány sújtotta - ami még a tavalyi lezárások következménye –, márpedig a mai modern autó nem épülhetnek meg mikroprocesszorok nélkül. Ugyanakkor a hazai autógyárak februárban már folyamatosan dolgoztak, sőt egyes helyeken a kieséseseket már plusz műszakokkal is pótolták, így ez a probléma talán már nem lesz tartós. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az idén hektikusan alakulhatnak az ipari termelési adatok. Az ágazat teljesítménye nagyban függ attól, hogy a járvány miatti bizonytalanság milyen ütemben húzódik vissza, és miként alakul a nemzetközi és a belföldi kereslet az ipari termékek iránt. Az biztosnak látszik, hogy a tavalyi korlátozások eredményeként 2020 áprilisában és májusában látott drasztikus hanyatlásból adódó bázishatásnak köszönhetően, idén áprilisban és májusban jelentős növekedést mutat majd az ipari statisztika – fogalmazott Németh Dávid. A mostani kilátások szerint a tavalyi 6 százalékos csökkenés után idén 5 - 10 százalék közötti növekedés várható az ipari termelésben éves szinten.

Mindenki visszakapja helyközi bérlete árát, ha szerdáig kéri

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 18:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A járványügyi szigorítások miatt sokan dolgoznak majd otthonról. A bérletek visszaváltásakor nem kell kezelési költséget fizetni.
A márciusra megváltott bérletek árát kezelési költség nélkül, teljes egészében fizessék vissza azoknak, akik ezt legkésőbb március 10-én kérik – utasította a szolgáltatókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Népszavához eljuttatott közleményben Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az intézkedést azzal magyarázta, hogy a járványügyi szigorítások miatt „az elkövetkező hetekben remélhetőleg sokkal kevesebben fognak utazni, a helyközi járatokra megvásárolt bérleteik feleslegessé válnak”. Ahogy azt megírtuk, a kormány csütörtökön szigorú korlátozásokat rendelt el a koronavírus minden eddiginél nagyobb terjedése miatt.  Ennek része az otthoni munkavégzés lehetőségének széles körű megteremtése.
„Arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben megoldható, törekedjen arra, hogy az alkalmazottai, kollégái otthonról dolgozhassanak. Ugyanis így is csökkenthetjük a személyes kontaktusok számát, ami rendkívül fontos a járvány megfékezéséhez”

– szólította fel a munkaadókat az ITM.

  A bérletvisszaváltásokkal kapcsolatban arra is felhívták a figyelmet:
„a megvásárlás idejétől és az érvényesség időtartamától függően, a vevő kérelmére a 30 napos bérletek ára is visszafizethető felerészben vagy teljes egészében”.

A részletes feltételekről és a visszaváltási igény jelzésének módjáról a szolgáltatók tájékoztatják majd utasaikat.