Előfizetés

Elfogadta a szenátus Biden mentőcsomagját

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.06. 20:06

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az 1,9 ezer milliárd dolláros csomagot 50-49 arányban fogadta el a 100 tagú szenátus.
Elfogadta szombaton az Egyesült Államok Kongresszusának felsőháza Joe Biden amerikai elnök 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját, amely most visszakerül a képviselőház elé végső jóváhagyásra. Az elfogadott javaslat értelmében
  • az amerikaiak többsége egyszeri közvetlen juttatásként 1400 dollárt kap,
  • heti 300 dollár munkanélkülisegélyt kapnak, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették a munkájukat,
  • és 350 milliárd dollárral segíti ki a szövetségi kormányzat az államokat és önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében.
A csomagot 50-49 arányban fogadta el a 100 tagú szenátus, és a javaslatot egyetlen republikánus politikus sem szavazta meg. A szenátus és a képviselőház által elfogadott javaslat egyelőre nem teljesen azonos, emiatt még jelentős csörték várhatóak a csomag különböző elemeinek támogatói és ellenzői között. Az alsóház által elfogadott változat például heti 300 dollár helyett heti 400 dollárral egészítené ki a munkanélküli segélyt. A képviselőház változata a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelné az óránkénti minimálbért, de ezt a szenátusban nem sikerült elfogadtatni. Egy republikánus politikus nem tudott részt venni a szenátusi szavazáson, így a demokraták nem voltak rászorulva arra, hogy szavazategyenlőség esetén döntő Kamala Harris alelnök szavazatával fogadtassák a javaslatot.

Deutsch Tamásék már a függetlenek között ülnek

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.06. 15:12

Pénteken hatályba lépett a fideszes EP-képviselők frakcióváltása, ennek megfelelően az Európai Parlament is felfrissítette a honlapját
Nem kellett sokat várni, hogy a Fidesz 12 európai parlamenti képviselőjét a függetlenek frakciójában találjuk: az Európai Parlament honlapján Deutsch Tamásék már az egyetlen pártcsaládhoz sem kötődő 39 fős politikai csoportot erősítik, amelyben rajtuk kívül a jobbikos Gyöngyösi Márton képviseli Magyarországot. Davis Sassoli EP-elnök várhatóan a hétfőn kezdődő plenáris ülésen fogja bejelenteni, hogy a fideszes képviselők nem az Európai Néppárt (EPP) tagjaiként, hanem független státuszban dolgoznak tovább. A magyar kormánypárt európai politikusai szerdán hagyták el az EPP frakcióját, miután az nagy többséggel olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi képviselőcsoportok és teljes nemzeti delegációk tagságának a felfüggesztését, illetve kizárását. A változtatás minden megfigyelő szerint egyértelműen a Fidesz kiszorítását célozta. Mivel a párt papíron még az EPP pártcsalád tagja, EP-képviselői nem csatlakozhattak egyetlen parlamenti frakcióhoz sem, csak a függetlenek közé ülhettek be. Érkezésükkel a 27 fős csoport 39 fősre duzzadt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel együtt a jelentősége is megnőtt a parlamentben. Tagjai jóval kevesebb felszólalási lehetőséget kapnak, mint a pártfrakciókhoz tartozók és szinte egyáltalán nem jutnak jelentéstevői megbízatáshoz sem. Mint arról a Népszava korábban beszámolt, a frakcióváltással a fideszesek elveszítették a Néppárt tagjaként élvezett szakbizottsági helyeiket, ezért azokat újra kell majd osztani. Mostantól a Fidesz alkotja a függetlenek csoportjának legnagyobb delegációját, amit eddig az olasz Ötcsillag Mozgalom adott. A vegyes társaságban viszonylag sokan képviselik a déli tagállamokat. Vannak közöttük függetlenek és a kommunista párthoz tartozók, valamint a katalán függetlenség élharcosai.  

A Fidesz EPP-tagságának megszüntetését javasolja a bajor CSU elnöke

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.06. 11:48

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP / DPA
A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának megszüntetését javasolta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy szombaton ismertetett nyilatkozatában.
Markus Söder pártelnök, bajor tartományi kormányfő a Süddeutsche Zeitung című lapnak kifejtette, hogy a Fidesz az európai jobboldal újjáépítéséről szóló bejelentésével "végképp búcsút mondott az EPP-nek", és a pártcsalád "kereszténydemokrata értékeinek és alapvetéseinek". Ezért minden harag nélkül pontot kell tenni a történet végére. Nem szabad "a végtelenségig meghosszabbítani" a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztését, hanem "szét kell válnia útjainknak" - mondta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártjának vezetője. Hangsúlyozta, hogy az államközi kapcsolatok szintjén természetesen továbbra is együtt kell működni Magyarországgal, "de a pártoknak a maguk útján kell járniuk". Az EPP "a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt", így "egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség" a Fidesszel. Különben pedig a Fidesz tagsága körüli "végtelen huzavona" árt az EPP-nek, "a hitelességünk forog kockán" - mondta Markus Söder.