Előfizetés

Müller Cecília intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekotthonokban és a javítókban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A két hetes zárás miatt újabb területet ért utol a szigorítás.
A kormány 2021. március 4-én bejelentett szigorításai értelmében az Országos Tisztifőorvos intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben 2021. március 7-től április 7-ig

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mint írták, csak az intézmény által szervezett szabadidős program miatt, vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket. A határozat ide kattintva érhető el.  Ezen túl a bentlakásos szociális intézményekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért ezekben az intézményekben a szabályok változatlanok. A hétfőtől elrendelt személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra vonatkozó szigorítás a szociális szolgáltatásokra nem vonatkozik - áll a tájékoztatásban. 

Nagyon nehezen érhető el a kormányzati bejelentő telefonvonal, amin az oltásokkal kapcsolatos problémát jelezni lehetne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 13:28
Shutterstock
Csak annak érdemes hívogatni a 1818-at, akinek kötélből vannak az idegei.
Újabb problémával szembesültek azok, akiket a hétvégén szeretett volna beoltani a kormány. A telefonszám, amelyen az oltással kapcsolatos problémákat lehet bejelenteni, vasárnapra majdhogynem elérhetetlenné vált. Ezt jelezte a Telex több olvasója is, de a Népszava munkatársa is hiába hívta a számot 13 óra előtt.
Később annyiban változott a helyzet, hogy már nem bontotta automatikusan a vonalat minden alkalommal, és esély nyílt az ügyintézővel való beszélgetésre.

Arról a telefonszámról van szó, amit a miniszterelnök pénteki rádiós szereplésén említett meg, igaz, sem akkor, sem az operatív törzs aznapi tájékoztatóján nem hangzott el, hogy a 1818-at kell hívni. Végül a koronavírus sajtóközpont szombaton tette közkinccsé a számot.

Most már egy oltás is elegendő lesz az igazoláshoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 13:03

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Közben nem tudni, hogyan lesz egységes vakcinaigazolás az Európai Unión belül és az mennyire lesz összhangban a magyarral.
A pénteki Magyar Közlönyre hivatkozva írja azt a portfolio.hu, hogy a kormány módosított a védettségi igazolvány kiadásának szabályain. 
A portál értelmezése szerint a legfontosabb változás, hogy már egy oltás is elég lesz ahhoz, hogy megkapjuk a dokumentumot.

A módosító rendelet arról is rendelkezik, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ugyanúgy megkaphatják a védettségi igazolványt, mint azok, akik a módosítás után kapják meg azt, és ezt hivatalból kiküldik nekik az oltás után egy-két héten belül. Egyebek mellett változott az is, hogy aki átesett a fertőzésen, és védettségi igazolványt szeretne laboratóriumi vizsgálattal, annak ezt jeleznie kell a labor felé. Ezt követően állítja ki a labor a dokumentumot a következő szöveggel: 
Az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van/nincs jelen.

Kavar a kormány a vakcinaútlevéllel

Közben nem tudni, hogyan lesz egységes vakcinaigazolás az Európai Unión belül és az mennyire lesz összhangban a magyarral. A Népszava brüsszeli tudósítója korábban arról számolt be,  a magyar kormány úgy döntött, hogy az oltási igazolás nem fogja tartalmazni a vakcina típusát, míg egy hónapja ezzel ellentétes iránymutatásokat hagyott jóvá az EU-ban.