Előfizetés

Túlterheltek a Covid-osztályok

Gulyás Erika Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.08. 06:00

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Már most alig találni elég szakembert a betegek mellé a szakdolgozói kamara szerint. Az oltás akadozik, a súlyos esetek száma drasztikusan nő.
„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják.” – jelentette ki a Népszava érdeklődésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Pedig drasztikusan nő az egészségügyi intézmények terhelése: a hétvégén – amikor 254 újabb áldozatról adtak hírt – már 7445 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 778-an voltak lélegeztetőgépen. Emlékeztetőül: pénteken 6867 Covid-beteget ápoltak és 677-en szorultak gépi lélegeztetésre. Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e még tartalékok az egészségügyben, Balogh Zoltán úgy fogalmazott: „Ismét be lehet vonni az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat. Őket már jelenleg is önkéntes alapon bevonták szűrésekben és oltópontokon való közreműködésre. Most az osztályos körülmények közötti tömeges bevonás lehetősége lehet egy megoldás. Őket elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal bíró ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba.” Lapunk értesülései szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek is. A kormány a hétvégén bejelentette: rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását. Balogh Zoltán szerint számolni kellene a már beoltott, korábban az életkora miatt elküldött, nyugdíjas szakdolgozókkal is, persze megfelelő ellentételezéssel, önkéntes alapon. Emellett – tette hozzá – a kormány léphetne, hogy a szolgálati jogviszony miatt most távozott kollégákat visszacsábítsa. A covid-osztályok terhelését az oltások számának növelése is csökkentheti, tegnap délelőttre pedig már több mint 980 ezer ember kapta meg a vakcinát – igaz, az utóbbi napokban meglehetősen szervezetlen körülmények között. A kormány lefújta a hétvégére 74 ezer embernek ígért tömeges oltást, mert kiderült, hogy összeomlott az informatikai adatbázis és téves értesítéseket is kiküldtek. Ehhez képest sokan mégis megjelentek az oltópontokon, és többen kaptak is AstraZeneca vakcinát. Igaz, kiderült, hogy bár a tömeges oltást 60 év alatti krónikus betegeknek ígérték, sok egészséges ember is vakcinához juthatott. Azt még nem tudni, hogy a most be nem oltott betegek pontosan mikor kapják meg a vakcinát. Arról viszont gondoskodott a kabinet, hogy a kormánypropagandában ne essen szó a pénteki informatikai összeomlásról, csak a sikerekről: a közmédia megannyi hírben számolt be az oltás folytatásáról. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos ennek kapcsán rámutatott: pénteken több mint 111 ezer, szombaton 35 ezer embert oltottak a meghirdetett „tömeges” oltási kampánytól függetlenül. Ez azonban szerinte nem különösebben nagy siker: ha egy nap rendes ütemben, ötezer háziorvos beolt húsz embert, az is napi 100 ezer oltást jelent.

Kásler beismerése: visszacsinálnák

A humánminiszter Kásler Miklós szombati, a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott interjújában lényegében elismerte, hogy a jelenlegi járványügyi rendszer működésképtelen – mondta lapunk kérdésére Falus Ferenc. Az egykori országos tiszti főorvos szerint a miniszter nyilatkozatából annak beismerése is kiolvasható, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szétverése hiba volt. Kásler Miklós egyebek mellett arról beszélt: tervben van egy, a „további járványok ellátására alkalmas, arra felfejlesztett járványügyi struktúra kialakítása”, valamint egy „egységes, országos tiszti orvosi intézményrendszer létrehozása”. A miniszter szerint ezt az Országos Infektológiai Intézet és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével alakítanák ki. Falus Ferenc szerint a miniszter ezzel „felfedezte a spanyol viaszt”: más struktúrában ugyan, de visszahoznák a régi rendszert. Az ÁNTSZ szervezeti átalakítása 2011-ben kezdődött, a folyamat során az intézmény teljesen megszűnt, feladatainak egy részét a Nemzeti Népegészségügyi Központ vette át, a megyei népegészségügyi osztályokat, főosztályokat pedig a kormányhivatalokhoz csatolták. Falus Ferenc úgy véli, mára bebizonyosodott, hogy egy politikailag irányított hivatal nem tudja hatékonyan, szakmaian ellátni a népegészségügyi feladatokat. - Juhász Dániel

Még a Louis Vuitton előtt is állt a sor az Andrássy úton, annyian akartak vásárolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 15:45
Képünk illusztráció.
Fotó: AFP/OZAN KOSE
Egy új luxustáska nélkül sem tudják sokan kibekkelni a két hetes zárást.
Néhány óra van már csak hátra a kéthetes leállásig, így néhol hatalmas sorok alakultak ki, hogy utoljára bejussanak egy-egy boltba. A budaörsi IKEA előtt szó szerint kilométeres láncot alkottak az emberek, fittyet hányva a harmadik hullám jelentette fenyegetésekre. 
De ami a legmeglepőbb, hogy az Andrássy úti Louis Vuittonba tartók sem úszták meg az utcai várakozást.

Mint a 444.hu olvasója által küldött fotó mutatja, a luxustáskaboltba is tömegek szerettek volna bejutni. “Kicsit el is gondolkodtam, hogy ha most hetekig be lesz zárva akkor nem kellene - e nekem is beugranom valamit gyorsan venni... De csak kibírtam... “ - írta Miksa a portálnak. 

Müller Cecília intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekotthonokban és a javítókban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A két hetes zárás miatt újabb területet ért utol a szigorítás.
A kormány 2021. március 4-én bejelentett szigorításai értelmében az Országos Tisztifőorvos intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben 2021. március 7-től április 7-ig

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mint írták, csak az intézmény által szervezett szabadidős program miatt, vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket. A határozat ide kattintva érhető el.  Ezen túl a bentlakásos szociális intézményekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért ezekben az intézményekben a szabályok változatlanok. A hétfőtől elrendelt személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra vonatkozó szigorítás a szociális szolgáltatásokra nem vonatkozik - áll a tájékoztatásban.