Előfizetés

Szüleik biztatására maszkokat vetettek tűzre gyerekek egy vírusellenes tüntetésen az idahói Capitolium lépcsőin (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 21:37

Fotó: Oregon Public Media/Sergio Olmos
Marékszámra dobálták a műtéti maszkokat a lángok közé.
Kissé meredekre sikeredett az a demonstráció, amelyet szombaton tartottak az amerikai Idaho állam Capitoliuma előtt. Az ABC beszámolója szerint legalább száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a járványügyi korlátozások ellen. 
A közösségi médiában több videó elkezdett terjedni, amin az látható, hogy a felnőttek arra buzdítják a gyerekeket, vessenek maszkokat a tűzre. Ők pedig szemmel láthatóan eleget tettek a kérésnek. Valaki még azt is bekiabálta, hogy "pusztítsd őket!".

A Washington Post írása megjegyzi, az államot irányító Brad Little republikánus kormányzó egyébként nem rendelt el kötelező érvényű maszkviselést Idahóban, de hét megyében és 11 városban helyi szinten ez már kötelező. Noha a tüntetés szervezőinek volt engedélyük, a tűzgyújtás miatt mégis vizsgálat indult. "A résztvevőket mind az esemény előtt, mind annak során tájékoztatták arról, hogy a nyílt láng tilos az Állami Capitolium területén" - áll a rendőrség közleményében.  Idaho államban a járvány kezdete óta több mint 173 ezer koronavírusos fertőzést regisztráltak. A vírus 1800 áldozatot követelt.

Szoros eredménnyel szavazták le az arcot eltakaró ruhák viseletét Svájcban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 20:59
Szavazásra buzdító plakát
Fotó: AFP/FABRICE COFFRINI
Kevés szavazaton múlt, hogy az igenek vagy a nemek kerekednek felül.
Az első hivatalos közlések szerint az iszlám nők burkaviselésének tilalmát 51,2-48,2 százalékos arányban támogatták az országban vasárnap tartott népszavazáson. Ennek nyomán az alkotmányba is belekerülhet, hogy nyilvános helyen üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése.

A javaslatot a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) terjesztette elő, amely olyan jelszavakkal kampányolt, mint: "Stop szélsőségesség". Egy vezető svájci muszlim csoport szerint ez "sötét nap" a muszlimok számára. "A mai döntés régi sebeket ejt, tovább terjeszti a jogi egyenlőtlenséget és az egyértelmű kirekesztés jeleit küldi a muszlim közösség felé -  áll a Muzulmánok Központi Tanácsának közleményében. A szervezet a bíróságon támadja meg a döntést. A svájci kormány a tiltás ellen érvelt, mondván, nem az állam feladata megmondani, hogy mit viseljenek a nők. A Luzerni Egyetem kutatása szerint Svájcban szinte senki sem hordja a burkát, és csak kb. 30 (!) nő viselheti a nikábot (ami arra hasonlít leginkább, mint a nyitóképünkön szereplő kampánygrafika - a szerk.) Svájc 8,6 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim, legtöbbjük Törökországból, Boszniából és Koszovóból származik.  A népszavazásról beszámoló BBC megjegyzi, Svájcban az emberek közvetlen beleszólást kapnak a politika alakításába, rendszeresen arra kérik őket, hogy népszavazáson nyilvánítsanak véleményt különféle kérdésekben. Ugyan a mostani népszavazás közvetlenül nem az iszlámról szólt, és arra is törekedett, hogy megakadályozza az esetleges erőszakos utcai tüntetők arc-takarását. A referendumot azonban széles körben "burka-tilalomnak" nevezték. Az Amnesty International is felszólalt a tilalom ellen, azt veszélyes politikának nevezve, amely sérti a nők jogait, ideértve a véleménynyilvánítás és a vallás szabadságát.   Nem a mostani volt az első, amikor a népakarat szembement a kormányzat álláspontjával. Ez történt akkor is, amikor az SVP azt javasolta, tiltsák be a minaretek építését, mondván, azok az iszlamizációt jelképezik.  Az AFP hírügynökség képei szerint az eredmény miatt már többen tüntetnek a svájci fővárosban, Bernben.

Terrorista gyilkossághoz vezetett a diáklány hazugsága - ezért kellett meghalnia a francia tanárnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 20:31

Fotó: AFP/THOMAS COEX
Így még értelmetlenebbnek tűnik a kegyetlen tett.
Újabb fordulatot vett az a kegyetlen támadás, amely még tavaly októberben történt Párizs egyik külvárosában. Egy szélsőséges iszlamista lefejezte Samuel Paty középiskolai tanárt, amiért az Mohamed-karikatúrákat mutatott be az iskolában. A lavinát egy muszlim diáklány hazugsága indította el. A le Parisien információja szerint Z. az egyik kihallgatásán azt mondta, nem is volt jelen az ominózus órán, arról csak hallomásból értesült a többiektől, csak hazudott az apjának, miért tiltották ki az iskolából két napra.  Állítása szerint azért, mert az ikernővére jó tanuló, ő viszont rossz és nem merte volna bevallani otthon, hogy az igazolatlan hiányzások miatt kapott büntetést.
Helyette inkább kitalált egy történetet a Mohamedet sértő óra köré, mondván, az emiatt emelt kifogás miatt nem mehet iskolába. Csak hogy nem is vehetett részt az órán, mert akkor már ki volt tiltva.

A felháborodott apa erre megosztott az interneten videót, amin a tanárt ostorozza. Ezt látta egy frissen radikalizálódott 18 éves csecsen származású fiatal, aki pár nappal később a nyílt utcán lefejezte a tanárt. A diáklány apját most terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják - írja szemléjében a 444.hu.