Előfizetés

Az iskolaőröknek nem jár home office

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 08:08

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A rend őreinek a digitális oktatás idején is be kell járniuk dolgozni.
Az iskolaőrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást – tudta meg a rendőrségtől a Magyar Nemzet. A kormánylap cikke szerint az online oktatásra történő átállás összesen 73 iskolaőrt érintett eddig, a következő hónap során pedig várhatóan még többen kapnak pótfeladatokat az iskolazár kiterjesztése miatt. Az ORFK emlékeztetett, az iskolaőrség állománya még mindig nincs teljesen feltöltve, a legnagyobb létszám-hiány Budapesten és Pest megyében mutatkozik. A feladatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében ezért országos szinten folyamatos a toborzás és az iskolaőri hivatás népszerűsítése.  

Tovább drágulnak a dohánytermékek

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 07:58
Míg 2014-ben a 14 és 25 éveseknek a 25 százaléka cigarettázott, addig mostanra már 39 százaléka
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Korábban jöhet az újabb áremelés.
Rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz - írja hétfői számában a Világgazdaság.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző cikk szerint a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként, hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke. Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még afeletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.   Az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik. A cikk felidézi, hogy a magyar kormány az adóemelések kapcsán kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel. A pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt ellentétes hatást válthat ki - olvasható a gazdasági napilapban.  

Félnek a balatoniak, hogy ismét odamenekülnek az emberek a szigorítások elől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 07:49

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A balatoni települések megpróbálják átvészelni a nehéz időszakot.
Felhívást tett közzé Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke, mivel attól tart, hogy ismét sokan döntenek úgy, hogy kimenekülnek a városokból és a tóparton kötnek ki. A szervezet vezetője az atv.hu cikke szerint ezért azt kéri az érkezőktől, hogy a bevásárlásaikat próbálják meg lakhelyeiken elintézni, különös tekintettel a gyógyszerbeszerzésre, ezáltal nem terhelődnek le a balatoni települések üzletei, illetve a patikák.
"A Balatonpart nem egy üdülőhely most, hanem egy olyan magyarországi település, amelyik próbálja túlélni ezt az időszakot. Attól még, hogy a süt a nap és gyönyörű a Balaton, az még nem jelenti azt, hogy itt aztán el lehet felejteni mindent, ami a bajainkkal kapcsolatos. Ezért kérek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat"

- írta Lombár Gábor. A lap felidézte, a Balatonon több helyen lehetett ellátási nehézségekről hallani az első hullám idején, de ez inkább a nagyobb településeken volt jellemző. A jó idő közeledtével most is egyre többen töltik a hétvégét a tónál, de a boltok többsége még nem készült fel a nagy tömegekre.