Jobbik-Konzervatívok;kémkedés;KgBéla;

Az ügyészség mindenáron fegyházba küldené KGBélát

A vádhatóság szeretné, ha másodfokon bűnösnek mondanák ki kémkedés miatt a volt jobbikos politikust.

Első fokon felmentette a Jobbik egykori EP-képviselőjét a Budapest Környéki Törvényszék kémkedés miatt. A vádirat szerint a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek.

Ugyanakkor az ügyészség továbbra is meg van győződve a bűnösségéről, ezért azt szeretnék, ha a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla elítélné őt. Mint közölték, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított indítványában az ügyészi fellebbezést fenntartotta, indítványozta, hogy az elsőfokú bíróság által az ítéletbe foglalt tények alapján a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy 

a volt képviselő idegen hatalom kémhálózatának beszervezett informátoraként hírszerző tevékenységet folytatott az Európai Unió intézményei ellen.

Emiatt szükségesnek látják, hogy fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre is ítélje őt. 

Ugyanakkor Kovács Béla felfüggesztett szabadságvesztést kapott költségvetési csalás miatt, társai ennél könnyebben megúszták. Az ő esetükben ugyancsak súlyosabb büntetést kért a vádhatóság.