Szekszárd;koalíció;Ács Rezső;Bomba Gábor;

2021-03-09 13:56:57

Kiugrott ellenzéki lesz a mérleg nyelve Szekszárdon

Megszűnt a többsége a szekszárdi közgyűlésben az ellenzéknek, miután függetlenként folytatja a frakció egyik képviselője.

A 2019-es önkormányzati választáson az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) színeiben induló jelöltek 8 helyet szereztek meg a tolnai megyeszékhely közgyűlésében, míg a kormánypártok hatot. Mivel a polgármesteri posztot az addigi vezető, a fideszes Ács Rezső nyerte el, az ellenzéknek minimális volt a többsége a testületben. Ez is megszűnt, ugyanis az ÉSZ listáján testületbe jutó Zaják Rita kilépett a frakcióból. A férjével három gyermeket nevelő középiskolai tanár döntését a Facebookon azzal magyarázta, hogy elege lett a „sokszor mocskos politikai csatározásokból”, s bízik abban, hogy így többet tud tenni városáért.

Az ÉSZ képviselői árulásnak tartják Zaják távozását, és azt prognosztizálják, hogy a képviselő mostantól a kormánypártiakat támogatja voksával, így nem lesz esélye annak, hogy az ellenzék választási programja megvalósuljon a városban. Ezért felszólították a távozó képviselőt, hogy mondjon le mandátumáról, hadd delegáljanak más jelöltet az ÉSZ listájáról a testületbe.

Zaják megkeresésünkre azt nyilatkozta: nem mond le mandátumáról. A 2010 óta képviselőként dolgozó pedagógus hozzátette: „Gyűlölöm a Fidesz által kiépített igazságtalan rendszert, eszemben sincs szolgaian megszavazni azt, amit ők akarnak, minden ügyben szakmai alapon, a város érdekeit figyelembe véve döntök majd”. Bárhogy is történik, Zaják a közgyűlésben a mérleg nyelve lesz majd.

Szekszárdon 2019 előtt, amikor még kormánypárti irányítása volt a városnak, vontatottan haladtak a fejlesztések. A kormány felmérése szerint a pályázati pénzekből megvalósuló önkormányzati beruházások 20-30 hónapos késésben voltak. Az ÉSZ szerette volna ledolgozni a hátrányt, ám az ellenzéki többség és a – covid miatt többletjogokhoz jutó – fideszes polgármester közt működőképtelen volt a kapcsolat, s ez gátolta a gyorsabb haladást. Bizalomerősítő lépésnek tűnt, hogy a polgármester az egyik beruházás koordinálása érdekében januárban tanácsnokká nevezte ki Zaják Ritát. Ám a lépés újabb bizalmatlanságot szült: az ÉSZ frakció úgy érezte, Zaják inkább a polgármesterrel akar együttműködni, nem velük. A képviselőt gyanússá tette sajátjai előtt, hogy két alkalommal nem szavazta meg frakciója álláspontját. Zaják azzal védekezett, hogy szakmai alapon döntött. Három hete Ács Rezső – érezve Zaják együttműködési készségét – ki akarta nevezni alpolgármesterré a pedagógust, ezt azonban az ÉSZ és a Fidesz egyaránt leszavazta. Zaják megérti, hogy a fideszesek miért szavaztak ellene, azt viszont nem, hogy az ÉSZ miért tette ezt, úgy véli, hogy az ellenzéki frakció épp általa tudta volna jobban kontrollálni Ács Rezső és a polgármesteri hivatal munkáját. Zaják úgy gondolta, nincs esélye visszanyerni frakciója bizalmát, ezért függetlenként folytatja a munkát a közgyűlésben.