üvegházhatás;széndioxid kibocsátás;

2021-03-10 11:46:58

Az élelmezési rendszerek felelnek az üvegházhatású-gázkibocsátás harmadáért

Az erdőirtás, a trágyázás, a haszonállatok és a hulladéktermelés is hozzájárul, az élelmiszerek hosszú utazása viszont kevésbé okolható.

Az élelmiszerrendszerhez kötődik az ember okozta globális üvegházhatású-gázkibocsátás egyharmada – derült ki egy új kutatásból. A földterületek mezőgazdasági célokat szolgáló megtisztítása, az erdőirtás, a trágyázás, a haszonállatok és a hulladéktermelés mind hozzájárulnak ahhoz a kibocsátáshoz, amely a bolygó 7,7 milliárdos népességének élelmezéséhez szükséges rendszerből származik – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Noha számos jelentés foglalkozott már az élelmiszerek éghajlati lábnyomának számszerűsítésével, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szakemberei által vezetett legújabb kutatás az első, amely felölel minden országot és szektort a termeléstől kezdve a csomagoláson és az elosztáson át az élelmiszerhulladák kidobásáig. A Nature Food című folyóiratban publikált jelentés egy új globális adatbázisra épül, amely az élelmiszerrendszer üvegházhatású-gázkibocsátására vonatkozó becsléseket tartalmaz az 1990 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan. 

A kibocsátások nagyjából fele szén-dioxid volt, amely elsősorban a földhasználatból, valamint a csomagoláshoz, szállításhoz és feldolgozáshoz kötődő energiafelhasználásból eredt. A kibocsátások harmadát a haszonállatoktól, valamint a rizstermelésből és a biohulladékból eredő metán tette ki.

A fennmaradó rész döntően a megtermékenyítő közegekből származó dinitrogén-oxid volt, de a szakemberek szerint a fluorozott gázok mennyisége is egyre növekszik.

A hat legnagyobb élelmiszerrendszer-kibocsátó 2015-ben 

A globális élelmiszerrendszer egyre energiaintenzívebbé válik: a kibocsátásának csaknem egyharmada közvetlenül az energiafogyasztásból származik.

A jelentés szerint továbbá az élelmiszerek által megtett út „kevésbé fontos, mint a csomagolásuk”, 2015-ben ugyanis a szállítás az összkibocsátás 4,8 százalékáért, míg a csomagolás az 5,4 százalékáért volt felelős.

A szakemberek a hatékonyságot növelő irányelvek bevezetésére, az ellátási láncon belüli kibocsátás csökkentésére és az egészségesebb ételekhez való hozzáférés elősegítésére szólítanak fel.