Előfizetés

Zöld jelzést kaphat az uniótól a Johnson & Johnson vakcinája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 16:38

Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az amerikai oltóanyag biztonságos és hatásos.
Már csak órák kérdése, hogy az Európai Bizottság (EB) megadja az engedélyt az amerikai  Johnson & Johnson cég vakcinájának – írja a Politico, miután az Európai Gyógyszerügynökség közölte: a 18 év felettiek számára biztonságos és hatékony a koronavírus elleni oltóanyag.
A vakcinából elég egy dózis, hatékonysága a gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint 67 százalékos. Normál hűtőben is tárolható és három hónapig eltartható.

Amint azt a Népszava is megírta, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat február közepén nyújtotta be koronavírus elleni oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét.     Az EB 200 millió adag vakcinára szerződött le az amerikai vállalattal, és további 200 millióra van opciója. Magyarország 4,36 millió adagot rendelt a Johnson & Johnson vakcinából, amiből a cég legkorábban csak április közepén-végén kezd szállítani Európába. (444 nyomán)

Még mindig van olyan ország, ahol egy embert sem oltottak be

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.11. 13:25

Fotó: STR / AFP
A leginkább vitatott társadalmi kérdések közé tartozik ma az, hogy ki, mikor és mennyiért jut hozzá a koronavírus elleni oltáshoz.
Emberéleteket veszélyeztet a koronavírus elleni oltóanyagok egyenlőtlen globális elosztása, és az, hogy a vakcinákat előállító vállalatok nem hajlandók megosztani más cégekkel a gyártási technológiát - áll az Amnesty International (AI) csütörtökön Londonban ismertetett felhívásában. A világ legnagyobb nemzetközi jogvédő szervezete a felhívás kiadásával globális kampányt indított a koronavírus elleni oltóanyagok általános hozzáférhetőségének biztosításáért. Az AI közleménye szerint a gazdag országok - amelyekben a világ népességének mindössze 16 százaléka él - a hozzáférhető oltóanyag-készleteknek több mint a felét felvásárolták. Ugyanezek az országok a világszerte eddig beadott dózisok több mint 60 százalékát használták fel, miközben száznál több azoknak az országoknak a száma, amelyekben még egyetlen embert sem oltottak be. Stephen Cockburn, az Amnesty International gazdasági és társadalmi igazságossági programokért felelős igazgatója a felhívásban úgy fogalmazott: a legnagyobb jelentőségű és leginkább vitatott társadalmi kérdések közé tartozik ma az, hogy ki, mikor és mennyiért jut hozzá a koronavírus elleni oltáshoz, és a választ erre a kérdésre az erős országok és vállalatok érdekei diktálják.
A jogvédő szervezet szerint a gyógyszeripari vállalatok és a gazdag országok magatartása miatt világszerte többmilliárd ember számára vált valószínűtlenné, hogy az idén akár egyetlen adag életmentő oltást megkaphasson. Az AI felhívása szerint az oltóanyagokat gyártó vállalatok, köztük az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer/BioNTech milliárdos juttatásokat kaptak az adófizetők pénzéből a vakcinák kifejlesztésére és előállítására, ezek a cégek azonban - több más vállalathoz hasonlóan - nem hajlandók közzétenni kutatási eredményeiket, tudásanyagukat és technológiájukat. Emiatt más gyógyszeripari cégek nem tudják felhasználni ezeket a tudományos eredményeket saját oltóanyag-gyártásuk felfuttatására, pedig ez is növelné a kínálatot, és az alacsonyabb költségvetésű országok számára is hozzáférhetővé tenné a vakcinát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már tavaly májusban létrehozta a gyártási technológiák hozzáférhetővé tételére szolgáló platformot (Technology Access Pool, C-TAP), amelyen a vállalatok adatokat és tudásanyagot tehetnek közzé, emellett gyártást és technológia-átadást engedélyezhetnek más gyártóknak, annak érdekében, hogy az oltóanyagok mindenki számára gyorsabban hozzáférhetővé váljanak. Mindeddig azonban egyetlen gyógyszeripari vállalat sem csatlakozott a C-TAP-hez - áll az Amnesty International csütörtöki kampányindító közleményében. Az Amnesty International közölte: kampánya arra irányul, hogy a gyártók - köztük az AstraZeneca, a Pfizer, a BioNTech és a Moderna - tegyék közzé tudásanyagukat és technológiájukat, annak érdekében, hogy a világon mindenki méltányos eséllyel juthasson hozzá a koronavírus elleni oltáshoz.

Dánia is felfüggeszti az AstraZeneca használatát

napi.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 12:03

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
A beoltottak körében több súlyos vérrögképződéses esetről érkezett jelentés. Ezek egyike halálos kimenetelű volt.
A dán egészségügyi hatóság csütörtökön ideiglenesen, legalább 14 napra felfüggesztette az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák beadását.  A hatóság közleménye szerint a döntés azután született meg, hogy a beoltottak körében több súlyos vérrögképződéses esetről érkezett jelentés. Ezek egyike halálos kimenetelű volt - írta meg a napi.huBusiness Insideren olvasható cikk alapján. A hatóság ennek ellenére azt közölte, hogy még nem egyértelmű, hogy a vérrögképződés összefüggésben van-e a vakcinával. Korábban hasonlóan döntött Ausztria is - írta meg a Népszava.
Az AstraZeneca a Business Insidernek nem kommentálta az esetet.