vásárlás;kínai vakcina;

Drága és ködös a kínai vakcinaüzlet

Homályos tulajdonosi hátterű cégtől vett Magyarország koronavírus elleni kínai szert.

Az orosz vakcinából a két oltás ára mintegy 17 euró, a kínaiból pedig két dózis 63 euró – árulta el tegnap Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter pontos összegek megadása nélkül hozzátette: a kínai és az orosz vakcinánál is olcsóbbak az uniós beszerzésből származó készítmények.

Gulyás Gergely ma közzétette a kínai vakcina vásárlási szerződését. Ebből az derül ki, hogy ködös tulajdonosi hátterű cégtől vett Magyarország kínai szert. A szerződés szerint Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) összesen 5 millió adag vakcinát a Danubia Pharma Kft.-n keresztül vett meg. A 2009-es alapítású Danubia Pharma Kft. eredetileg egy vanuatui offshore-cég majd egy Egyesült Királyságbeli vállalkozás tulajdona volt, később 2013 és 2020 között az egyik ügyvezető, Lachmann Róbert vette a nevére. Tavaly november végén újra változott a cég tulajdonosi köre, ám ismét ködbe vesző lett. Az új tulajdonos a Magyarországon bejegyzett, tavaly novemberben létrehozott Syntonit Med Zrt. lett, ám ennek tulajdonosi köre egyelőre nem látható a céginformációs szolgálatban.

A cég körül jelenleg egyedül a jelenlegi ügyvezető, a NNK-val a vakcinaszerződést is aláíró Tuza Máté neve a beazonosítható. A Danubia Pharmáról az Átlátszó azt írta, hogy 2012-ben az off-shore tulajdon ellenére mintegy 656,5 millió forint EU támogatást nyert. Már korábban kerestük a Danubia Pharmát, ám nem reagáltak kérdéseinkre.