Előfizetés

Április végéig elfogadja a márciusban lejáró nyugdíjas és kisgyermekes bérleteket a BKK

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 13:39

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az álláskeresők bérletét márciusban és áprilisban a februári vagy márciusi keltezésű hatósági bizonyítványokkal is ki lehet váltani.
A Budapesti Közlekedési Központ rendkívüli díjszabási intézkedéseket vezetett be. Az álláskeresők bérletéhez szükséges, februári vagy márciusi keltezésű hatósági bizonyítványokat, illetve a márciusban lejáró nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat április 30-ig elfogadja a BKK – közölte a központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Emlékeztettek arra, hogy a kormány szigorú védelmi intézkedéseket vezetett be a 2021. március 8. és 22. közötti időszakra a koronavírus-járvány miatt. A kialakult helyzetben a személyes érintkezés csökkentése érdekében a BKK is ideiglenes eljárásrendet alkalmaz. Az intézkedés azokat az utasokat érintheti, akik az álláskeresők bérletét, esetleg nyugdíjas, vagy kisgyerekes bérletigazolványt használnak.  Az álláskeresők havi bérletét normál esetben minden hónapban egy új, eredeti, papír alapú hatósági bizonyítvány beszerzésével lehet igényelni. Azonban a koronavírus-járvány miatt a közigazgatásban korlátozottabbak lettek a személyes ügyintézési lehetőségek.
Ezért az álláskeresők bérletét márciusban és áprilisban – azaz április 30-ig bezárólag – a februári vagy márciusi keltezésű hatósági bizonyítványokkal is ki lehet váltani.

A márciusban kiállított hatósági bizonyítványok esetében az elektronikus ügyintézés keretében kiadottakat is elfogadják, de az így kiállított bizonyítványokat az ügyfél által kinyomtatva, tehát papír alapon lehet felhasználni a bérlet kiváltására.  Normál esetben a nyugdíjas és a kisgyerekes bérletigazolványokat a kiállításukat követően rendszeresen érvényesíttetni kell. A nyugdíjas bérletigazolványokat minden márciusban érvényesíttetni kell, a kisgyerekes bérletigazolványokat pedig félévente kell megújítani. A különleges helyzet miatt azonban
a márciusban lejáró nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat a BKK április 30-ig elfogadja.

Kövér László 8,2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki Tordai Bencére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 12:41

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint „az Országgyűlés önjelölt házmestere” most sem hazudtolta meg önmagát.
8,2 millió forintra büntetett Kövér László, amiért megpróbáltam visszaszerezni a budai rendelőknek az elvont milliárdokat – jelentette be Tordai Bence Facebook-oldalán. A Párbeszéd parlamenti képviselője azt írta, hogy „az Országgyűlés önjelölt házmestere, Kövér László most sem hazudtolta meg önmagát”. Posztja szerint azért szabta ki rá a rekord összegű pénzbüntetést, mert az ülésteremben odament egy mobiltelefonnal Varga Mihály pénzügyminiszterhez, és megkérte, küzdjenek együtt azért, hogy a kormány adja vissza azt a közel 10 milliárd forintot, amit a múlt év végén indoklás nélkül elvett a II. és a III. kerületi szakrendelőktől.
„Varga az érintett kerületek képviselője, én is ott élek és indulok a ‘22-es választáson, gondoltam hát, hogy velem együtt ő is szívén viseli a helyben lakók betegellátását, pláne most, a járvány idején. Tévedtem – de meg kellett próbálnom”

– jegyezte meg Tordai Bence.

Hozzátette, hogy nem így gondolta viszont Kövér László, aki az Országgyűlés történetének eddigi legsúlyosabb büntetését szabta ki rá, 8,2 millió forintot. Tordai Bence úgy véli, hogy már a jobbikos Jakab Péter egy zsák krumpli miatt kiszabott négymillió forintos büntetésével is túllőtt Kövér László a célon, de most végképp elvetette a sulykot.
„De van egy rossz hírem Kövér házmesternek. Igaz, hogy négy gyerekes családként rendesen meg fogjuk érezni a büntetést – de nagyon téved, ha azt hiszi, hogy ezzel eltántorít engem és a Párbeszédet egy percre is attól, hogy teljes erőbedobással küzdjünk a fideszes önkény felszámolásáért, az egészségügyből kilopott pénzek visszaszerzéséért, egy normális ország megteremtéséért”

– írta a képviselő.

Kövér László házszabály-szigorításáról ebben a cikkünkben írtunk. A házelnök azt mondta korábban, a módosítástól azt várja, hogy „legalább fájjon”.

Operatív törzs: mellőzzük a nagybevásárlást a hosszú hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 12:13

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A harmadik hullám kezdete óta a kórházi ápoltak száma megduplázódott, és megháromszorozódott a lélegeztetésre szorulók száma.
Már négy hónapja, hogy bevezették a koronavírus-járvány elleni védekezéseket – emlékeztetett Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából több magánszemély a főváros több pontján is gyülekezésre szólított fel. Közölte, hogy a gyülekezés jelenleg az egészségünket is veszélyezteti, és a védekezés szabályai alapján tilos is, ezért mindenkit arra kért, hogy kerülje a gyülekezést.  A hosszú hétvégét megelőzően azt kérte, hogy mellőzzük a nagybevásárlásokat azért, hogy elkerüljük a csoportosulásokat.   A rendőrségi adatokat ismertetve közölte, hogy az elmúlt napon 507 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Vendéglátóhelyet csütörtökön nem kellett bezáratnia a hatóságnak. A kijárási tilalommal kapcsolatban 380 alkalommal intézkedtek a rendőrök. Ismét emelkedett az elrendelt házi karanténok számok: csütörtökön 7292 karantént rendeltek el. Így már megközelíti az 50 ezret az elkülönített személyek száma, hiszen jelenleg 48 674 karantén van az országban. Tavasz óta a járványüggyel kapcsolatban 549 büntetőeljárást rendeltek el, eddig 109 gyanúsítottat hallgattak ki.    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy rekordmagas, 9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 346 904, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652-re emelkedett. Kórházban 8718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Erről azt mondta, hogy a harmadik hullám kezdete óta a kórházi ápoltak száma megduplázódott, és megháromszorozódott a lélegeztetésre szorulók száma. Az emelkedést a brit vírusmutáció gyors, közösségi terjedésével magyarázta.
Közlése szerint a fertőzöttek átlagéletkora 46 év.

A már beoltottak száma 1 229 827, ebből 351 694-en már a második oltást is megkapták. Az oltásokat a hosszú hétvégén is folytatják. Megerősítette, hogy az Európai Unióban is jóváhagyták a Johnson and Johnson vakcináját, amelyből Magyarország 4 360 000 adagot kötött le. Ebből egyetlen oltás is elegendő. Ez elmondása szerint hasonló az AstraZeneca, és a Szputnyik V technológiájához, amely antigénként viselkedve kiváltja az ellenanyag-választ a fertőzésre.
Újságírói kérdések: Kiss Róbert érdeklődésre elmondta, hogy kiugróan magas a szabályszegések száma. Ellenőrzik a köztereket, bevásárlóközpontokat, és eljárást kezdeményeznek, ha valaki nem visel maszkot. Ismét azt kérte, hogy lehetőleg mellőzzék a hétvégi nagybevásárlásokat, mert megnövekedett forgalomra lehet számítani az üzletekben. Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy az új vírusmutációknál is ugyanazok a védekezési intézkedések, mint a korábbi vírusváltozatnál: gyakori kézmosás, másfél méteres távolságtartás, maszkviselés. Az alezredes ismertette a határbelépési szabályokat. Nem magyar állampolgár továbbra sem utazhat be Magyarországra személyforgalomként, de a teherszállításra ez nem vonatkozik. Magyar állampolgár beléphet, de akkor is házi karanténba kerül, ha nem mutatja a betegség jeleit. Nincs változás az ingázás szabályaiban: továbbra is 24 órán belül, a határtól számítva 30 kilométeren belül be lehet lépni karantén nélkül. Szigorodtak viszont a szabályok az üzleti és gazdasági célú utazásokat tekintve, több országból való beutazáskor is elrendelik a karantént. Az AstraZeneca alkalmazását tekintve az Európai Gyógyszerügynökség javaslatait veszi figyelembe az Operatív törzs. Az EMA biztonságosnak és hatékonynak minősítette a vakcinát, azt továbbra is alkalmazzák.