Előfizetés

Müller Cecília több nagyon nehéz hétre készül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.16. 12:40

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos az Operatív törzs sajtótájékoztatóján többek között ismertette a "vírus ellenszerét", valamint mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.
Újfent alapos csúszással indította napi beszámolóját az Operatív törzs, melyért bocsánatot ugyan nem kértek, de rögvest megtudhattuk, hogy a friss statisztikák alapján hányan nem hordták maszkjaikat az utcán a hosszú hétvége alatt. Az adatok szerint 2772 szabálytalankodót értek tetten és közel kétezren szegték meg a kijárási tilalmat. – Összesen 49 kutyasétáltatóra csapott le a rendőrség, amiért túlmentek a számukra előírt 500 méteres zónán – ismertette Gál Kristóf az ORFK szóvivője. 
– Óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám emelkedő szakasza

- ezt már az országos tisztifőorvos mondta. Müller Cecília szerint ez világszerte megfigyelhető, napról-napra egyre több fertőzöttet regisztrálnak. Óriási terhelés nehezedik az ország minden szektorára és ez különösen az egészségügyre igaz. Az intenzív osztályokon egyre több fiatallal találkoznak. – Nagyon nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van – közölte, majd hangsúlyozta: minden oltóanyagot beadnak, kedden érkezett 120 510 Pfizer-vakcina, ezt elsősorban az időseknek szánják. Müller Cecília elmondta, a kórházakban már új részlegeket kell megnyitni, mert sokan kerülnek be súlyos tünetekkel, ráadásul a szennyvízadatok is azt mutatják, hogy az elkövetkező hetekben a fertőzések emelkedésével kell számolni. A variánsok teljesen megváltoztatták a korábban megismert járványgörbét, így az országos tisztifőorvos szerint csak egyet lehet tenni: elkerülni a fertőzést, hiszen nem tudni, egy-egy adott személynél milyen lefolyású lesz a betegség, de az eddigi ismeretek szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők esetében kell súlyos lefolyásra számítani.
Müller Cecília ezért mindenkit arra kért, az első adandó alkalommal éljen az oltás lehetőségével.

Ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor a járóbeteg rendelőkben újabb helyeket jelölnek ki, de addig maradnak a háziorvosi és a kórházi oltópontok. Az AstraZeneca alkalmazásával kapcsolatos kételyeket illetően az országos tisztifőorvos felidézte az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO közleményét, amely szerint sokkal nagyobb az esély a koronavírus szövődményeibe való elhalálozásra, mint egy-egy mellékhatásba. Jelezte, ennek a két szervezetnek az útmutatásait követik idehaza. Szokás szerint lényegében csak a kormánypárti újságírók kérdései kerültek sorra. Az AstraZeneca készítményével kapcsolatban Müller Cecília hangsúlyozta, a bizonyítékokra alapuló orvostudományra építenek idehaza. A vírusmutánsok agresszivitásával kapcsolatban elmondta, ezeknek a fertőzőképessége sokkal nagyobb, ezért ez teszi ki már a megbetegedések túlnyomó többségét. 
Egy fertőzött akár négy embernek tovább tudja adni a vírust, ezért terjed ennyire gyorsan. Ha mindez nem lenne elég, akkor a tapasztalatok azt mutatják, ezen felül nagyon hamar képes súlyos állapotot előidézni.

Ellenanyag teszt készítésére nincsen szükség az oltás előtt, jelenleg három hónapig biztosított a védettsége annak, aki már átesett a fertőzésen. Emiatt a jelenlegi protokoll szerint ennek az időnek leteltével javasolják a vakcina felvételét.  Müller Cecília szintén egy újabb felvetésre válaszolva elmondta, ahogy halad az idő, egyre több tapasztalatot nyernek. Az idősek fertőzése a védőoltások miatt egyre kevésbé valószínű, csak ritkán fordulhat elő. A fiatalok ellenben nem védettek, mert ők még nem kerültek sorra.

Nem merült fel bűncselekmény a Magyar Turisztikai Ügynökség pénzosztásával kapcsolatban

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.03.16. 11:53

Fotó: Népszava
A jelek szerint törvényes, ha nagyságrendekkel több forrás jut a fideszes településeknek.
Bűncselekmény hiányában elutasította a rendőrség azt az eredetileg Polt Péterhez intézett írásbeli kérdést, amelyet a DK-s Vadai Ágnes tett fel. Erre azután kerülhetett sor, hogy a legfőbb ügyész ahelyett hogy válaszolt volna az ellenzéki képviselőnek, inkább feljelentésként értékelte a megkeresést, és tovább lökte az ügyet a rendőrségnek. Mint ismert, Vadai Ágnes a g7 portál cikke nyomán tett fel több kérdést a vádhatóság vezetőjének. Ebben többek között arra volt kíváncsi, hogy a fideszes települések miért kaptak közel 500-szor több turisztikai támogatást az ellenzékiekhez képest. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata ráadásul nemcsak azért volt kirívó, mert a turizmus bezuhanása miatt állásukat elvesztő tízezrek helyett a politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedően gazdag vállalkozókat támogatta adófizetői pénzből, hanem hogy milyen átlátszóan tette ezt meg - írja a g7.
A Magyar Turisztikai Ügynökség erősen vitatható pénzosztási mechanizmusáról korábban lapunk is több alkalommal beszámolt. Ezek a források jellemzően fideszes vezetésű önkormányzatoknál landoltak, Pintér Sándor jobbkeze is jól járt, de zsíros falatok jutottak egy olyan badacsonyi borásznak, aki a hírek szerint maga adta le a listát arról, kiket tart érdemesnek a támogatásra. (Az érintett ezt később cáfolta.)

Több mint két évre elbúcsúzhatunk a Lánchídtól

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.16. 11:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Megkezdődik a híd korszerűsítése, a szerdai részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is, gyalogosok a felújítás 2023-ra tervezett befejezéséig nem mehetnek át a hídon.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a járdák szerdai lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre a többi között a darupálya kiépítése és az állványzat felállítása miatt van szükség. Az autós forgalom elől június közepén zárják majd le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedik rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, ezért a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között - mindkét irányban - ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.
A BKK közlése szerint a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogosjárdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újíthatja fel a Lánchidat. A rekonstrukció során újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt és a gyalogosjárdákat, a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, átépítik a budai oldalon lévő szellőzőket, kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, a helyiségeket felújítják. A beruházás során a kőoroszlánokat restaurálják és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik. Új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, továbbá felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat, gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket - tájékoztatott korábban a BKK.
A társaság egyúttal azt is közölte, Budapest vezetése és a BKK a fővárosiakra bízza, hogy melyik, a Lánchíddal kapcsolatos irodalmi idézet jelenjen meg a felújításhoz kapcsolódó felületeken.

Március 31-ig lehet szavazni a bit.ly/lanchidszavazas oldalon arra, hogy Krúdy Gyula Hídavatás című írásának, Kosztolányi Dezső A Hét című irodalmi folyóiratban megjelent cikkének, Száraz György Budapest-esszéjének vagy Szerb Antal A százéves Lánchíd című írásának egy részlete legyen a híd felújításának mottója.