Előfizetés

Egymillió forintra büntették az oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvost

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.16. 16:08
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A kormányhivatal egészségügyi bírság címén szabta ki az összeget.
Egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a Pest Megyei Kormányhivatal a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára - közölte a kormányhivatal. Azt írták: "az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is. A Pest Megyei Kormányhivatal folyamatosan gondoskodik a háziorvos praxisához tartozó páciensek beoltásáról, mindenki meg fogja kapni az oltást - emelték ki. Hozzátették: a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, valamint rombolja az egészségügybe vetett bizalmat. A Pest Megyei Kormányhivatal számára sem tolerálható, ha megtagadják az életmentő oltások beadását - írták. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az erdőkertesi háziorvos, Kiss Csaba több okból döntött úgy, hogy nem olt koronavírus ellen. Szerinte egyrészt káosz van az oltások elrendelésében, abban, hogy mikor kit kell oltani. Ez ráadásul hétről hétre változik. Kifogásolta az is, hogy a kínai vakcinának nincs európai engedélyezése. – Az összes engedélyezett is tulajdonképpen nem törzskönyvezett gyógyszerkészítmény, tehát majdhogynem klinikai kipróbálási fázisban vannak – mondta, hozzátéve, hogy ez járványhelyzetben megengedett, de ő nem nagyon szeretne „gyógyszerkipróbálásokban részt venni”. A harmadik ok, hogy a rendelő nem alkalmas az oltásra: ott nincsenek olyan körülmények, hogy úgy tudjanak oltani, hogy ne a járvány terjedéséhez járuljanak hozzá, hanem a megelőzést segítsék. Náluk két orvos és két fogorvos rendel, a váróhelyiség félig-meddig közös. Váltott rendelésben vannak, így bármikor bejöhet egy covidos beteg. A váróhelyiségük túl kicsi, hogy megfelelő távolságot tartsanak. Ugyanakkor nehezményezte azt is, hogy a szervezést is a háziorvosokra testálják: nekik kell fölhívni a pácienseket és beosztani őket, ami jelentős terhelést jelent, de sok plusz költséggel is jár, amit a háziorvosnak senki nem kíván megfizetni. A telefonköltséget ugyan el tudja számolni, de a személyi jövedelemadót neki kell megfizetnie.

Megtámadja a bírságot Kiss Csaba

Az érintett erdőkertesi háziorvos az ATV híradójának megkeresésére azt mondta, ő maga is csak a médiából értesült a büntetésről. "Meg fogjuk nézni, úgy gondolom, hogy jogászi segítséggel meg fogjuk támadni" - fogalmazott. 

Vezet az ellenzék a Fidesszel szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.16. 13:32

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormánypártokkal szemben álló ellenzéki pártok közül a Jobbik és a DK tudhatja maga mögött a legtöbb szavazót.
A hat együttműködő ellenzéki párt - ha csak egy hajszállal is - de megelőzi a Fideszt: utóbbi meccs 37-36 százalékon áll. Valamivel szűkült az ellenzék előnye, decemberben 4, a múlt hónapban 2 százalékponttal volt több támogatója, mint a kormánypártoknak.

Bővült a Fidesz tábora és a párt támogatottsága is elmozdult a mélypontról, a decemberi 30 százalék után februárban 31, most 33 százalékra nőtt a szavazóbázisa a teljes népességen belül - derül ki a ZRI Závecz Research Intézet március első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából. Az adatok szerint tovább erősödött a Jobbik is, tavaly év végén 7, egy hónappal ezelőtt 9 százalékon állt, most 11 százalékon. A DK februárban a választókorúak 10 százalékára számíthatott, ezúttal 11 százalékra. A DK és a Jobbik tehát holtversenyben az ellenzéki oldal legerősebb pártjai, mögöttük a Momentum áll, az előző hónapokéval azonos, 6 százalékos táborral. Az MSZP támogatottsága nem változott, ezúttal is 5 százalékot kapott. Ebben a hónapban az LMP és a Mi Hazánk azonos, 2-2 százalékot ért el, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. Aktivizálódtak a választók, a februári 32 százalékról 27 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nincsen kedvelt pártjuk.
A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékos, a második helyen a DK áll, 16 százalékkal. A Jobbik a sorban a harmadik, az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos a biztos pártválasztók körében, a Mi Hazánk 3 százalékos. Az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot kapott az elkötelezett szavazói körtől, a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot.  
A hat együttműködő ellenzéki párt - ha csak egy hajszállal is - de megelőzi a Fideszt: utóbbi meccs 37-36 százalékon áll. Valamivel szűkült az ellenzék előnye, decemberben 4, a múlt hónapban 2 százalékponttal volt több támogatója, mint a kormánypártoknak.

A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt tábora kitartó marad ebben a szűkített pártlistás versenyben is: 2 illetve 1 százalékot vonzanak. A biztos választók körében, csakúgy, mint a múlt hónapban az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

Ujhelyi István látni szeretné a járványkezelési iratokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.16. 13:00
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az MSZP EP-képviselőjének elege lett.
Az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként kezdeményezte a kormányzati dokumentációkba való betekintést Ujhelyi István - derült ki a politikus keddi online sajtótájékoztatójából. Jelezte, a kormányzat teljesítményét ezzel kapcsolatban nem tartja elégségesnek. 
"Most az oltásnak és a védekezésnek van itt az ideje, de eljön a pillanat, amikor el kell számoltatni a kormányt azzal kapcsolatban, hogy miként bánt a közpénzzel és miként élt vissza a rá ruházott felelősséggel a válságkezelés során”

- fogalmazott.

Ujhelyi István úgy véli, a kormányzat csak a számára fontos ügyekben hoz nyilvánosságra propaganda szempontból releváns adatokat. Példaként említette a kínai és az orosz szerződések bemutatását a Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán, de az uniós vakcinabeszerzés logisztikai és szállítási dokumentációját azonban - amelyet szintén a magyar kormánynak kellett letárgyalnia - már hiába kérte számtalan alkalommal az illetékesektől, eddig csak időhúzó elutasítás volt a válasz. A Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőinek, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvosnak írt levelében a szocialista EP-képviselő most többek között a kormány teljes, átfogó oltási stratégiájának, illetve az Európai Bizottság felé leadott stratégiai dokumentációjának fizikai megismerését, betekintését kezdeményezte. A már említett szállítási szerződéseken túl azokat a dokumentumokat, feljegyzéseket is látni akarja a politikus, amelyeket a magyar kormány azon képviselője készített, akit az uniós irányítóbizottság tagjaként a közös vakcinabeszerzési folyamat felügyeletére delegáltak.  Az MSZP EP-képviselője meg kívánja ismerni azoknak a szakembereknek a névsorát is, akik összeállították az oltási sorrendet és a kockázati csoportokat, ahogyan betekintést kért az ehhez kapcsolódó előkészítő, szakmai anyagokba. Szintén ehhez tartozik, hogy Ujhelyi István betekintést kért az egészségügyi ellátórendszer kapacitás-jelentéseibe is, amelyek a járványkezelésben elérhető személyi, valamint technikai erőforrások meglétét, illetve azok esetleges hiányát rögzítik a COVID-ellátásban érintett intézményekben.