Előfizetés

Drágább lesz a húsvéti sonka

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2021.03.18. 22:00

Fotó: Népszava
Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek.
Alig két hét van hátra húsvétig, s a fogyasztóknak nem jó hír, hogy e rövid idő alatt is érzékelhető mértékben emelkedik a hagyományos ünnepi étel, a sonka ára. Az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható. Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek. Ebből a termékcsoportból éves szinten 7-8 ezer tonnát forgalmaznak a kereskedők, s ennek nagyjából az egyharmadát vásárolják meg a fogyasztók a húsvéti ünnepekre. A mennyiség valószínűleg idén sem csökken, de éppen az áremelkedések miatt az ágazat a tavalyi mintegy 13 milliárd forintos árbevétel helyett akár 15 milliárd forintra számíthat. Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertés árak alakulásához. Márpedig az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágultak a múlt évihez képest. Ez önmagában is megdrágítja a feldolgozott árukat. A gyenge forint, az energiaárak. Illetve a járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések is emelték az önköltséget. Az afrikai sertéspestis pedig Damoklész kardjaként függ a sertéstartók és az egész ágazat fölött, hiszen azt nem sikerült megfékezni és Németországban egyelőre tovább terjed, de Kínából is aggodalomra okot adó hírek érkeznek. Ha az ázsiai óriás telepein ismét erőre kap a járvány, akkor a 2019-es helyzethez hasonlóan jelentős mennyiségű sertés húst szippanthat el az európai piacokról is, ami további áremelkedéseket okozhat. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a szakmai szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a füstölt húskészítmények széles kínálatában az árak is igen eltérők. A húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkának kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek. A speciális készítmények pedig ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhatnak, de némi túlzással a határ a csillagos ég és a vásárlóerő. A hagyományos, illetve a különleges technológiával készülő termékek élvezeti értéke nyilván eltér a kommerszebb sonkákétól, az alacsonyabb árszinthez tartozó készítmények minősége a maguk kategóriájában szintén jó. A húsiparnak minden fogyasztói réteg igényeit ki kell elégíteni - tette hozzá. Az pedig egyik termék esetében sem kárbaveszett idő, ha ellenőrizzük, hogy a sonka meddig őrzi meg a minőségét. A Hússzövetség elnöke megjegyezte, az elmúlt egy évben, a járvány okozta lezárások miatt elsősorban vendéglátásnak, közétkeztetésnek szállító kis és közepes húsipari vállalkozások kerültek nagyon nehéz helyzetbe, míg a kiskereskedelemnek szállító nagyobb cégek megőrizték pozícióikat. 

Bizalmi termék

A húsvét előtt a pultokra kerülő termékek a túlnyomó része hazai készítmény. Ugyanakkor, mert egy évben általában egyszer vásárolunk belőle, bizalmi termék is. Érdemes ismert gyártó áruját megvenni, hogy az ünnepi asztalnál ne érje kellemetlen meglepetés a fogyasztókat. Kockázatos olyan sonkát vásárolni, aminek a címkéjén nincs feltüntetve a gyártó, vagy ismeretlen cég neve szerepel rajta, illetve a piacon az árus nem tudja megnevezni honnan származik.   

Közbeszerzést nyert a Szijjártót jachtoztató Szíjj László tulajdonában álló volt Simicska-érdekeltség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.18. 21:24

Fotó: Népszava
A Közgép egy másik céggel együtt Miskolcon építhet egy hulladékválogatót több mint négymilliárd forintért.
A miskolci hulladékválogató művet a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. valamint a MENTO Környezetkultúra Kft. építheti meg, nettó 4 milliárd 111 millió forintért. A becsült ellenérték nettó 3,3 milliárd forint volt – írta az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett nyílt tender eredménye nyomán a Napi.hu.
A projekt hivatalos neve: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hulladékválogató mű megvalósítása. A létesítmény a miskolci hulladékátrakó állomás felújításával és bővítésével jön létre. Megépül egy 3400 négyzetméteres csarnok, benne egy évi 15 ezer tonna hulladékot szétválogató technológiával. A szociális épület 200 négyzetméteres, a térburkolat pedig 1305 négyzetméteres lesz. A nyertesekkel március 8-án írták alá a szerződést.

Az ajánlatkérők többen voltak: az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás, továbbá a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás.    A Céginfo.hu adatai szerint a Közgép, amely azelőtt a Fidesz egykori pénztárnoka – a 2015. februári G-nap után kegyvesztetté vált, de az elmúlt időszakban ismét állami támogatásokat szerző Simicska Lajos – „zászlóshajójaként” nyerte el sorra az állami tendereket, 2019 júliusa óta a tiszakécskei Szíjj László tulajdonában van. A jelenlegi negyedik leggazdagabb magyar vállalkozó tavaly augusztusban azzal került be a hírekbe, hogy az ő luxusjachtján pihenhetett Szjjártó Péter tavaly nyáron az Adrián.  A Napi.hu megjegyezte, miskolci székhelyű MENTO Kft. tulajdonosai: Hercsik István, Hercsik Dávid és Vincze Zsuzsánna Margit. A tenderről lemaradt cégek között található a Swietelsky Magyarország Kft. és a Strabag Építőipari Zrt. is. 

Kartellgyanú a hazai gyógyszer-nagykereskedőknél – A kínai vakcina közvetítője is érintett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.18. 16:56

Fotó: Shutterstock
A versenyhivatali eljárás ütemezése tekintettel lesz a járványhelyzetre, és akár másfél évig is eltarthat.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon – írta a köznyelvben kartellezésnek hívott jogsértés ügyében indított eljárásról a Népszavának eljuttatott közleményében a hivatal.
A GVH a PHOENIX Hungaria Holding Zrt. (PHOENIX) és a HUNGAROPHARMA Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben indította el a „gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése” miatti versenyfelügyeleti eljárást.

Kiemelték, hogy mind a PHOENIX-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők. Mindkét cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (BENU, illetve ALMA-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (SZIMPATIKÁK, illetve GYÖNGY patikák). A két legjelentősebb hazai gyógyszer nagykereskedő ezen patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érinti.  Amint azt a Népszava is megírta, az egyik érintett nagykereskedő, a HPH neve felvetődött a kínai kornavírus elleni vakcinabeszerzésben is, mint ellenőrző cég.
„A vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit. A betegek versenyképes áron elérhető készítményekkel történő ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél”

– hangsúlyozták.

Hozzátették: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.