Előfizetés

Rekordtőkeemelés Pakson

M. I.
Publikálás dátuma
2021.03.19. 21:43

Fotó: Népszava
Soha eddig nem látott mértékben, mintegy 45 milliárd forinttal emelte meg a paksi bővítésért felelős cég jegyzett tőkéjét az állami tulajdonos. Az összeg hamarosan az orosz beruházónál köthet ki.
Február végén 44,6 milliárd forinttal emelte meg az állami tulajdonos a nukleáris bővítésért felelős, állami Paks II Zrt. jegyzett tőkéjét – derül ki a cégbejegyzési adatokból. Ez messze a legnagyobb összeg, amivel az Orbán-kormány valaha is növelte a bővítési cég vagyonát. A korábban ismertetett menetrend szerint ilyenkor a cég a legalább négyezermilliárdos beruházás leszállításáért felelős, orosz állami Roszatom által kiállított számlákat fizeti ki. Némi csavar, hogy a magyar állam az összeg négyötödét az orosz állam hiteléből állja, amit ráadásul 90 napon belül – vagyis kamatmentesen – más hitelek felvételével vissza is fizet. A Paks II-nek most kiutalt összeg a beruházás idei, 115,9 milliárdos költségvetési kiadási terve tükrében kevéssé meglepő. (A jegyzett tőke növekedése egyébként nem felel meg a költségvetési kiadásoknak, amit az magyarázhat, hogy tőketartalékba is kerülhetnek összegek, aminek viszont csak a december 31-i szintje nyilvános.) Mindez arra utal, hogy a háttérben – koronavírus ide, gödörásási fennakadások oda – a magyar állam zökkenőmentesen utalja a tízmilliárdokat az orosz fél számára. Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre szokás szerint sem az illetékes tárca nélküli miniszter, sem a Paks II Zrt. nem válaszolt. Próba-szerencse-alapon feltettük kérdéseinket a beruházásról szóló, csütörtökön zárult online közmeghallgatáson is.

Elengedi a tagdíjak felét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 16:14

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A mérséklés okán felszabaduló összeget a kedvezményezettek a koronavírus-válság miatt bajbajutott vállalkozásoknak ajánlhatják fel.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége a tagdíjak 50 százalékos mérsékléséről döntött. A lehetőséggel azok a rendezett tagsággal bíró szervezetek élhetnek, melyeknek a nettó árbevétele nem haladhatja meg a 4 milliárd forintot. Az elengedett tagdíj összegét a cégek felajánlhatják a koronavírus-válság miatt bajba jutott vállalatokat támogató, 75 milliós alappal létrehozott Szolidaritási Alap számára - közölte oldalán pénteken a köztestület.  A BKIK azzal számol, hogy ezzel a döntéssel 2021-ben akár további 65 millió forinttal járulhatnak hozzá a vállalkozások megmaradásához.

Újabb béremelési ajánlatot tett a B. Braun

Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.19. 15:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Újabb alapbéremelési javaslatot tett a korábban sztrájkot szervező szakszervezeteknek a B. Braun vállalatcsoport vezetése pénteken. A többség megkapná a dolgozók által eredetileg is követelt 8 százalékos emelést.
Az új konstrukció szerint a vállalat az órabéres munkatársak 69 százaléka számára megadná a Vasas Szakszervezet és a munkavállalók által követelt 8 százalékos alapbéremelést, akik így túlóra nélkül minimum bruttó 384 707 forint jövedelmet kaphatnak egy ledolgozott hónap után - írta a cég a lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az órabéres munkatársak további 26 százalékának 6 százalékos, míg a fennmaradó 5 százaléknak pedig 4 százalékos emelést kínált a munkáltató – az egyre magasabb bérkategóriák felé mérsékelve az emelés mértékét. Például az utóbbi sávba azok tartoznak, akiknek az  alapbére bruttó 458 000 forint felett van. A vállalat a - szerinte a jelenlegi gazdasági lehetőségeit túllépő - béremelés finanszírozását részben a rendelkezésre álló erőforrások, többek között a szakszervezet és a dolgozók által sokat kritizált teljesítménybónusz-rendszer keretének átcsoportosításával tervezi megoldani. A cég helyzetét tovább nehezíti, hogy a vállalat vezetése a világjárvány következtében elmaradó orvosi beavatkozások miatt továbbra is a megrendelések jelentős csökkenésével számol, amit a januári és februári értékesítési eredmények már igazoltak is - írták. A B. Braun által kidolgozott új béremelési rendszerrel kapcsolatban a vállalat március 22-én hétfőre várja a szakszervezet képviselőit, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek. Mint megírtuk, a B. Braun gyöngyösi gyárában március 10-12. között a Vasas Szakszervezet háromnapos sztrájkot tervezett, miután elfogadhatatlannak ítélte a vállalat által korábban felkínált opciók mindegyikét. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a mintegy 1600 dolgozót foglalkoztató B. Braun a járványhelyzetben elhalasztott műtétek miatt visszaeső megrendelésekre hivatkozva az idén a korábbiaknál kevesebb, mindössze 4,7-5,4 százalékos béremelést ajánlott. A sztrájkkövetelések része volt az átláthatóbb és főképp teljesíthető bónuszrendszer is. A dolgozók szerint ugyanis a cég olyan mennyiségi és minőségi elvárásokat támaszt, amelyet háromnegyedük képtelen teljesíteni. Emiatt a dolgozók február végén már tartottak egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot, de ez után sem közeledtek érdemben az álláspontok. Ezt követte a márciusi, műszakonként 2-2 órás sztrájk, amely három napon át tartott. Korábban a szakszervezeti vezetők azt nyilatkozták, hogy megegyezés hiányában újrakezdik a tiltakozást.