Előfizetés

Füredi iskola – Nemet mondtak az egyházi fenntartásra

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.19. 19:50

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az intézménybe járó gyerekek szülei elsöprő többséggel utasították el a fenntartóváltást.
Nem támogatták a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolába járó gyerekek szülei, hogy az intézmény a katolikus egyház fenntartásába kerüljön. A pénteki szavazáson mindössze 39-en voksoltak igennel, 205-en pedig elutasították a fenntartóváltást. A Népszava csütörtöki lapszámában írtunk arról, hogy a Veszprémi Főegyházmegye átvenné az Eötvös iskola fenntartását a Balatonfüredi Tankerületi Központról, Udvardy György érsek szerint ezt szülők egy „meghatározó csoportja” kezdeményezte. Ugyanakkor számos kérdésre még a szavazás napján sem volt egyértelmű válasz, így például bizonytalan volt, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei továbbra is világnézetileg semleges oktatást szeretnének, átkerülhetnek-e a város másik tankerületi fenntartású iskolájába, ha az Eötvös a katolikusokhoz kerül. Udvardy György a szülőknek tartott március elsejei egyeztetésen azt mondta: azzal saját magát hozná nehéz helyzetbe, ha a szülők többségi szavazata nélkül történne meg az átvétel. 

Kósa Lajos szerint egy afrikai mondás a kormány mottója a vakcinabeszerzések során

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 19:25

Fotó: Népszava
A kormánypárti képviselő nem hazudtolta meg önmagát a Debrecen Televíziónak adott interjúban.
„A rendelkezésre álló Covid-ágyak kapacitása bőven elegendő. (..) Sem a kórházi ágyakban, sem a lélegeztetőágyakban nem értük még el a rendelkezésre álló kapacitások felét..."

- mondta el a Debrecen Televíziónak adott interjújában a Fidesz politikusa.

Kósa Lajos - aki tagja az operatív törzsnek - kifejtette, a legrosszabb forgatókönyvre is van válaszuk, "amit az emberek nem is tudnak elképzelni". Példaként az orvosi eszközök biztosítását, a kórházak oxigénellátását és a temetkezést említette. 
Kósa kitért a keleti vakcinabeszerzés körül kialakult vitákra, mondván "lehetne mindenfélét hőbörögni Moszkva és Peking ellen," de ha nem ápolna kiváló viszonyt az Orbán-kormány a két országgal, akkor most nem lenne ennyi oltás Magyarországon.  Ezt követően elárulta, hogy egy afrikai mondást tekintenek irányadónak a vakcinabeszerzést illetően. 
"Ha kisegér vagy a mezőn, akkor mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak, neked észnél kell lenned."

(A 444.hu nyomán)

Az OMSZ megmutatta Hadházy Ákosnak, hogy merre van az előre - A politikus reagált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 17:32
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az Országos Mentőszolgálat szerint a független országgyűlési képviselő hibásan értelmezett egy adatot, így alaptalan információkat terjesztett róluk.
Hadházy Ákos pénteken posztolt ki egy fotót, amit állítása szerint egy mentőstől kapott. Az ellenzéki képviselő ebből azt a következtetést vonta le, hogy jóval több riasztás érkezett be, mint azt az Országos Mentőszolgálat korábban kommunikálta.
"A propaganda állításával szemben a rendszer gyakorlatilag összeomlott. Annyi a koronás, fuldokló beteg, hogy általános jelenség lett, hogy órákat kell várni a mentőkre akár nekik, akár a többi sürgősségi esetnek."

- vonta le a konzekvenciát.

Az OMSZ később ugyancsak Facebook-oldalán reagált a képviselő állításaira. Posztjukban először is azt kérik Hadházy Ákostól, hogy
"Fejezze be a rémhírkeltést és ne akadályozza a mentők munkáját".

Emellett azt is megmagyarázzák, hogyan kell értelmezni a politikus által nyilvánosságra hozott fotót. Eszerint "az Országos Mentőszolgálat a jelzett napon, azaz 2021. március 16-án összesen, országosan 4369 feladatot látott el. A Hadházy Ákos által megosztott fényképen a 6000 közeli szám nem a végrehajtott feladatok, hanem az egy nap alatt beérkezett telefonhívások számát jelentik, ezek mintegy harmada azonban nem eredményezi - és ezen a napon sem eredményezte - mentő küldését.
Később Hadházy Ákos újabb bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Ebben kifejtette, hogy a legócskább propagandafogásnak tartja, hogy amikor egy súlyos helyzetről számol be, azt az adott szervezet elleni támadásnak állítják be. "Különösen aljas az én reggeli posztomat úgy beállítani, mintha én az életekért küzdő mentős személyzetet támadtam volna" – közölte. A politikus úgy véli, a mentőszolgálat "propagandadumája", miszerint minden rendben van, nem segít, sőt az rengeteget ronthat a helyzeten.  Hadházy hozzátette: nem a mentőszolgálat tehet a most kialakult helyzetről, hanem a kormány, amelyik "késlekedett a járványellenes intézkedésekkel, amelyik letagadja a kapacitások kimerülését és amelyek a hazug propagandával hamis biztonságérzetet kelt az emberekben". A politikus végül a mentősök emberfeletti munkájához erőt és kitartást kívánt.