Előfizetés

Szankciókat vezet be az EU a mianmari katonai puccs felelősei ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.22. 14:55

Fotó: STR / AFP
A listán szerepel a mianmari fegyveres erők főparancsnoka és főparancsnok-helyettese is.
Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon megállapodtak, hogy szankciókat vezetnek be tizenegy mianmari ember és négy entitás ellen, akik, illetve amelyek, felelősek a február 1-i puccs végrehajtásáért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért - olvasható az uniós tanács hétfői közlönyében.
Az uniós szankciós listán többek között szerepel a mianmari fegyveres erők főparancsnoka és főparancsnok-helyettese, Ming Aung Hliang és Soe Win is. Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint pénzeszközök vagy más gazdasági erőforrások tilalmáról rendelkeznek a jegyzékbe vett emberek és szervezetek vonatkozásában. A Külügyek Tanácsa hétfőn abban is megállapodott, hogy az múlt év végén elfogadott uniós emberi jogi szankciórendszer keretében négy magas rangú kínai hivatalnokokat sújt korlátozó intézkedésekkel, akik felelősök az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódért.
Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Ugyancsak az uniós emberi jogi szankciórendszer keretében az EU korlátozó intézkedéseket foganatosít több észak-koreai ember ellen az országban tapasztalható általános emberi jogi elnyomás miatt, illetve csecsenföldi vezetők ellen is, akiket a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) kisebbségek üldözésével vádolnak. Az unió további személyeket szankciónál Líbiában, Dél-Szudánban és Eritreában is az emberi jogok súlyos megsértése miatt. Az Európai Unió már korábban is határozottan elítélte a mianmari katonai puccsot.

Putyin már kedden beoltatja magát

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.22. 14:39

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP
Korábban azt nyilatkozta, hogy csak nyár végén vagy ősz elején teszi meg.
Kedden szándékozik magát beoltatni magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök.
"A vakcináció önkéntes dolog. Minden ember személyes döntésének kérdése. Apropó, én holnap szándékozom ezt megtenni"

- jelentette ki Putyin egy orvosszakértőkkel folytatott hétfői televíziós tanácskozáson. Az orosz elnök egy február 10-i online fórumon még azt ígérte, hogy nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, és az injekció beadásakor nem kíván kamerák előtt "majomkodni".
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy az elnök beoltása nem lesz nyilvános esemény. Az elnök februárban az időzítést azzal magyarázta, hogy saját, az influenza és a pneumococcus (bakteriális tüdőgyulladás) elleni injekciót is tartalmazó oltási programja van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival. Azt is mondta, hogy ősszel külföldi utazásra készül. Putyin a tanácskozáson azt állította, hogy az orosz vakcinák a gyakorlatban azt bizonyították, hogy hatékonyabbak az új koronavírus ellen, mint a külföldiek, és hogy abszolút biztonságosak. A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Putyin hétfőn telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, akivel az orosz-uniós kapcsolatok állapota, valamint az ukrán és a fehérorosz helyzet mellett a Szputnyik V felhasználásának lehetőségéről is tárgyalt. Oroszországban hivatalosan január 18-án kezdődött el a lakosságnak a Covid-19 elleni átoltása. Putyin kedden azt mondta, hogy eddig 4,3 millió ember (a lakosság nem egészen 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az első dózist pedig 6,3 millióan (valamivel több, mint 4,3 százalék). Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 466 153-ra emelkedett. A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 293 577-re, a halálos áldozatoké 361-gyel 95 391-re, a felépülteké pedig 7790-nel 4 077 185-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 160 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. 
Kapcsolódó
Putyin: Nem majomkodok, a nyár végén, kamerák nélkül oltanak be

Ezreknek kell elhagyniuk otthonaikat az elmúlt 60 év legsúlyosabb árvizei miatt Ausztráliában (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.22. 13:33

Fotó: SAEED KHAN / AFP
Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben. Az előrejelzések szerint még napokig folytatódik a heves esőzés.
Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, kiterjedt károkat okozva és elkerülhetetlenné téve a lakosság tömeges evakuációját. „Meg kell erősíteni magunkat, ez a hét nagyon nehéz lesz” – mondta újságíróknak Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke. A szakadó eső következtében az állam számos részét elöntötte a víz, éles ellentétben az adott térségek egy évvel ezelőtti időjárási körülményeivel, amikor a hatóságok a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek. „Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette” – mondta Berejiklian. Sydneyben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa a kormányzati adatok szerint. A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre. Ausztrália keleti partvidékén az előrejelzések szerint folytatódik a heves esőzés – közölte Jane Golding, a meteorológiai hivatal egyik tisztségviselője. Mint újságíróknak elmondta, Sydney nyugati felének egyes részeit az 1961 óta legnagyobb árvíz sújtja, és a zord időjárás várhatóan szerdáig is kitart. Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is.