oktatás;elvándorlás;iskolaőr;

2021-03-23 07:20:00

„Ennél nagyobb megbecsülés kell…”

Az iskolaőröket nem utasíthatja a suli igazgatója, ennek ellenére van, ahol velük nyomatják a csengőt, s akadt olyan, akinek a vécét jelölték ki pihenőhelyéül.

Nagy az elvándorlás az iskolaőrök körében, az üres helyek egy részét nem sikerül betölteni, akiket mégis felvesznek, azok egy része pszichésen alkalmatlan a feladatára. Vagyis túlzóak a kormánypropaganda pozitív üzenetei az iskolaőri program sikerességéről, a valóság ennél bonyolultabb – ezt állította lapunknak két nyugdíjas rendőrnyomozó.

Tavaly szeptember óta mindketten több hónapig dolgoztak Heves megyei iskolákban helyettesítőként, s közelről látták, milyen nehézségekkel küszködnek a munkatársaik, akiknek az alacsony fizetésért sokszor még a megalázó munkakörülményeket is el kell viselniük. Ők már felmondtak, s úgy tudják, hogy példájukat azóta legalább fél tucatnyian követték, vagy tervezik követni, ami azt jelenti, hogy a megyében dolgozó 25 iskolaőr mintegy negyede távozott, vagy a távozásra készül.

- Havonta 146 ezer forint a kereset, ami nagyjából a szakmunkás minimálbérnek felel meg. Hivatalosan a rendőrség alkalmazottai voltunk, de néhány iskolaigazgató úgy kezelt minket, mintha beosztottjai lettünk volna, s akár portásként, akár gyerekfelügyelőként megbízhatott volna bármivel. Volt, akinek a csengőt kellett nyomni, másnak tízórait osztani. Ez jogszerűtlen: az iskolai asszisztensek hiányát nem velünk kell pótolni. Van ugyan munkaköri leírásunk, de azt folyton módosítják, mert enélkül például a helyettesítést sem lehetett volna törvényesen megoldani – mondta egyikük. Őt papírforma szerint csak egri iskolákban lehetett volna helyettesítéssel megbízni, de mivel Gyöngyösön és Füzesabonyban nem gondoskodtak ilyen státuszról, a fél megyét végig kellett utaznia, hogy ellássa a feladatot – ezt néhány hónapig bírta, végül idén januárban felmondott.

– Ha ezt a megbízást valóban komolyan akarja venni a rendőrség vagy épp az oktatási tárca, akkor ennél nagyobb megbecsülés kell, másképp tényleg csak azok fognak ide jelentkezni, akik máshonnan már kiestek. Mi úgy láttuk, már a pszichológiai alkalmassági vizsgákat és a kötelező környezettanulmányokat is lazábban veszik, csakhogy be tudják tölteni az üres helyeket. Valakik „odafent” kitalálták, hogy az iskolaőrök jelenlétével lehet csökkenteni az iskolai erőszakot, s így lesz kevesebb a megpofozott tanár, de szerintünk időzített bombán ülünk, mert a mostani iskolaőrök némelyike pszichésen és fizikálisan is alkalmatlan a feladatára – mondták egybehangzóan. Hozzátették: ezen a helyzeten tovább ront, hogy az iskolán belül is gyakran méltatlanok a körülmények. Volt olyan intézmény, ahol például a mozgáskorlátozott vécét jelölték ki az iskolaőr pihenőhelyéül.

Az iskolaőrök a rendőrség munkavállalói, az iskolaigazgatók semmire sem utasíthatják őket, és feladatot sem határozhatnak meg részükre. Az iskolaőr a feladatát az őrutasításban meghatározottak szerint látja el, s azt a napi eligazításon a helyi, rendőrségi koordinátor szabja meg – válaszolta kérdésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Hozzátették: Heves megyében 25 iskola vesz részt az iskolaőri programban 27 iskolaőrrel: jelenleg három állás betöltetlen, de folyamatban van hét ember kiképzése, akik később szolgálatba tudnak állni, így minden olyan iskolában, amelyik részt vesznek az iskolaőri programban, biztosítani tudják a szolgálatot. Ebben a megyében a szolgálat bevezetése óta az iskolaőrök csak a felszólítás és igazoltatás intézkedését alkalmazták a „jogsértő” gyermekekkel szemben, testi kényszer vagy kényszerítő eszközök alkalmazására eddig nem volt szükség.