Előfizetés

Legalább 400 BKV-dolgozó esett ki a munkából, de a többi társaságnál is aggasztó a helyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.22. 22:48

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Van, ahol a létszámhiányt átszervezésekkel próbálják megoldani.
Több mint 400-an nem tudnak dolgozni csak a BKV-nál, mert vagy megfertőződtek a koronavírussal vagy családtagjuk miatt vannak karanténban, több kollégát pedig elvesztettek az elmúlt hetekben - értesült a Blikk. A BKV sajtóirodája a portálnak azt írta: naponta fertőtlenítik a járműveket, illetve lekordonozták az első üléssorokat is.  Ugyanakkor Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint ez nem sokat ér, a járművezetők nem itt, hanem a végállomásokon, a tartózkodóépületekben kapják el, adják át egymásnak a vírust.
„Ezek kis zárt helyiségek, ahol a kollégák enni tudnak, papírokat töltenek ki és pihennek két indulás között"

– hívta fel a figyelmet Dorner.

A lapnak a közlekedési vállalat néhány dolgozója elmondta: hiába találkoznak tömegekkel a munkájuk során, őket nem oltják még, csak a speciális a munkakörben, például energetikai diszpécserként dolgozókat, ahol 1-2 megfertőződés is ellehetetlenítené az üzemeltetést. A BKV sajtóosztálya szerint éppen ezért készült egy felmérés elsősorban a forgalomirányítást végző dolgozók között, aminek eredményeként 138 munkatársukat oltották be a Szent Imre Kórházban.   A többi közlekedési társaság sincs sokkal jobb helyzetben. A vírus a kisebb létszámban irodistákat, forgalomirányítókat és ellenőröket foglalkoztató BKK-t is elérte. Munkatársaik közül 77-en voltak koronavírusosak, 82-en meggyógyultak, ketten meghaltak, 45-en pedig karanténban vannak. A Volánbusz azt közölte, hogy a harmadik hullámban náluk is emelkedik a megbetegedések és a hatósági karanténba kerülők száma. Ők a létszámhiányt átszervezésekkel próbálják megoldani.  A MÁV hosszú levélben reagált a portál megkeresésére, azonban érdemi választ nem kaptak a kérdéseikre. Korábban a Népszava írta meg elsőként, hogy a metróforgalmat is veszélyezteti az ott dolgozók létszámának jelentős csökkenése. Amint arról beszámoltunk, a MÁV-ot sem kíméli járvány. Vannak a cégnél megbetegedések, sőt halálos áldozata is volt a járványnak, de ezzel együtt állítják: a fertőzési adatok náluk sem rosszabbak az országos átlagnál.

Magyar Orvosi Kamara: mindenki csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.22. 18:51

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A szervezet a döntéshozóktól is további korlátozásokat vár.
A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére - írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara. Mint fogalmaznak, a járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik és ebben kifejezetten jól állunk. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkitől azt kéri, 
  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • az idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.
A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.  A döntéshozóktól azt kérik:
  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

"Ez az első tanítási nap nélkülük" - Lejárt az SZFE 26 oktatójának felmondási ideje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.22. 18:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Végleg búcsúznak a hallgatók tanáraiktól.
„A mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem 26 oktatójának felmondási ideje jár le. Ez az első tanítási nap nélkülük. Az elmúlt időszakban tanárainkból és mestereinkből bajtársak és barátok lettek” – közölte a Facebookon a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata. 
Február 19-én a 26 oktató egyszerre adta be a felmondását az egyetemen, az őszi félév utolsó napján, miután meggyőződtek róla, hogy a hallgatóik megkapták az összes nekik járó kreditet és érdemjegyet.  Májusra egyébként eldől, hogy alkotmányellenes volt-e az SZFE átalakításáról szóló törvény - erről itt írt a Népszava - és közben kiderült, hogy külföldi egyetemek segítségével a diákok meg tudják szerezni színészi diplomájukat.