rezidens;

2021-03-24 06:40:00

Központi betegrangsorolást kérnek

A miniszterelnök múltkori rádióinterjúja kiverte a biztosítékot a rezidenseknél – mondta a Népszavának Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

Emlékezetes, Orbán Viktor pénteken „inasoknak" nevezete a diplomás fiatal orvosokat, akik a kórházi Covid-ellátásban dolgozó orvosok 20 százalékát adják. Az MRSZ szerint jelen helyzetben nem szerencsés ez a szófordulat, különösen azért nem, mert a rezidens orvosok már a pandémia kezdete óta kiemelt szerpet visznek a járványügyi ellátásban. A szövetség elnöke szerint szakterületüktől idegen környezetben, maximális erőbedobással, extra terhelés alatt álltak helyt. – Ilyen terhelés, és áldozatos munka mellett nem csoda a felháborodás – fogalmazott Báthori. Az MRSZ azt a vállalást tette, hogy a jövőben sorra közölik majd a rezidensek kórházi tapasztalatait, ám egyelőre vizsgálják a jogi lehetőségeit annak, hogy kórházi alkalmazottként nyilatkozhatnak-e.

Báthori szerint a folyamatosan növekvő terhelés miatt előbb-utóbb minden osztályon eljön az a helyzet, hogy egyre szigorodó szempontrendszer alapján kell rangsorolni a különböző ellátási szinteken – például az intenzív osztályokon – a betegeket. Noha békeidőben is mérlegelniük kell az orvosoknak az egyes esetek súlyosságát, de a járvány harmadik hullámában kórháztól függően a hagyományos mérlegelési szempontoktól eltérő, komolyabb helyzetek állhatnak elő. Ehhez viszont Báthori szerint szükség lenne hivatalos „központi iránymutatásra”. Ugyanis nagy az egészségügyi személyzet fizikális és pszichés terhelése, s bár sokan hozzá vannak szokva a kritikus állapotban lévő, akár haldokló betegek ellátásához, más szakterületen viszont korábban egyáltalán nem találkoztak ilyen esetekkel, tanácstalanok. Ezeket a szempontokat nemcsak az egészségügyi személyzet, hanem a betegek és hozzátartozók számára is világossá kellene most már tenni. Hozzátette, sajnos „vannak betegek, akiket nem lehet minden erőfeszítés ellenére sem megmenteni", ilyen esetekkel most már naponta találkoznak. – Nem szerencsés így kezdeni a rezidens éveket – jegyezte meg.

Általános kórházi tapasztalatuk, hogy a Covid-ellátásra átalakított osztályokat naponta bővítik, ahogy az addigi kapacitások betelnek, de ezt sem lehet a végtelenségig folytatni. A végzetes túlterhelődést végső soron csak az állampolgárok szigorú önmegtartóztatása, a kötelezően előírt védelmi intézkedések betartása, valamint az oltási folyamat felpörgetése tudja megakadályozni – szögezte le az MRSZ elnöke.