Előfizetés

Brüsszel felgyorsítja a módosított oltóanyagok engedélyezését

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.24. 21:39

Fotó: NATHAN LAINE / AFP
Az új rendelkezések azt akarják könnyíteni, hogy a vállalatok időben összegyűjtsék a szükséges bizonyítékokat az engedélyezéshez.
Az Európai Bizottság új, azonnali intézkedést vezet be a koronavírus elleni módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására, ezt követően elegendő lesz kevesebb kiegészítő adatot benyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az ilyen vakcinák engedélyezéséhez – közölte az uniós végrehajtó testület szerdán.
A tájékoztatás szerint a rendeletmódosításra azért volt szükség, mert a vakcinák vírusmutánsokkal szembeni hatékonyságának biztosításához szükség lehet a már engedélyezett oltóanyagok hatóanyagainak módosítására.

Az emberi influenza elleni vakcinák módosításához használt módszerre támaszkodva a koronavírus-variánsokról szóló módosított rendelet meghatározza, hogy mely rendelkezéseket kell alkalmazni az engedélyezett oltóanyagok hatóanyagának módosításaira.
A frissített rendelet értelmében az engedélyezett vakcinák bármilyen módosítása egyszerűsített eljárással történhet, és az új rendelkezések hatálya valamennyi koronavírus-variánsra kiterjed.

A vonatkozó uniós jogszabályok olyan rendelkezésekkel is kiegészülnek, amelyek segítségével a vállalatok arra összpontosíthatnak, hogy a szükséges bizonyítékokat időben összegyűjtsék. A közlemény idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki azt mondta: a rendeletmódosítás célja, hogy megerősítse és felgyorsítsa a különböző vírusvariánsokkal kapcsolatos uniós válaszlépéseket.  – Lehetővé tesszük az EMA számára, hogy lerövidítse az új variánsokkal szemben védelmet nyújtó módosított vakcinák hatósági jóváhagyására szolgáló eljárást. A gyorsabb engedélyezés azt jelenti, hogy több vakcina kerül forgalomba, és több embert lehet beoltani Európában – fogalmazott a brüsszeli EU-testület elnöke.

San Marino elkezdte beoltani a 18 év alattiakat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.24. 20:56

Fotó: HANDOUT / AFP
A városállam Európában elsőként oltja be a fiatalokat koronavírus ellen.
Elsőként indította el Európában a fiatalkorúak koronavírus elleni oltását San Marino Köztársaság, ahol első lépésben hétszáz 16 és 18 év közötti lakos beoltását kezdték meg a héten. A fiatalok Pfizer-BioNTech-vakcinát kapnak. A 18 év alattiak oltását az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) engedélyezte, de egyelőre csak San Marino Köztársaságban kezdődött el, mivel számos országban a vakcina szűkössége miatt még az idősebb korosztályok oltását végzik. A miniállamban a 16 és 17 évesek is interneten vagy telefonon regisztrálhatnak. Számuk megközelíti a hétszázat. A köztársaságban hétfőtől elindult a hatvan és hetven év közöttiek oltása, miközben Olaszországban a nyolcvan év felettiek vakcinázása még nem ért véget, a hetveneseké még el sem kezdődött. A közel 34 ezer lakosú San Marino március elején kezdte el az oltást orosz vakcinával. Szputnyik V védőoltást több mint hétezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok. Az orosz vakcinából már a második dózisra elegendő szállítmány is megérkezett, de San Marino további több mint 18 ezer adagot rendelt Moszkvától. A Pfizer-védőoltást pedig Izraeltől vásárolta azután, hogy Olaszországtól a vártnál kevesebbet kapott. Keddi adatok szerint több mint kilencezren kaptak eddig oltást, több mint ötszázan második dózisban is részesültek.  A városállamban a coronavirus.app szerda esti adatai szerint 4 484 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, és 82 ember vesztette életét a Covid-19 következtében. 

Hátfájását követően elkezdett bénulni Navalnij lába

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.24. 19:57

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Az ellenzéki politikus ügyvédjeit nem engedik be a telepre.
Megromlott az egészsége a fogolytelepen lévő Alekszej Navalnijnak – jelentette ki Olga Mihajlova, az elítélt ellenzéki politikus ügyvédje szerdán a Meduza ellenzéki hírportálnak. A jogi képviselő szerint Navalnijnak kedd óta bénul a lába, korábban pedig hátfájásra panaszkodott. Az őrizetest pénteken megvizsgálta egy neurológus, aki két ibuprofen gyulladásgátló tablettát adott neki, amitől azonban nem lett jobban. Az ellenzéki ügyvédjeit nem engedik be a telepre. Leonyid Volkov, a Navalnij-hálózatokat külföldről irányító aktivista Telegram-bejegyzésben adott hangot annak a gyanújának, hogy a rabot börtönkórházba vitték, amit az intézmény parancsnoksága megpróbál eltitkolni. Március 15. óta ismert, hogy Navalnij a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában tölti büntetését. Az ellenzékit január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte, azt állítva, hogy a vádlott hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta azt. Alekszej Navalnij szimpatizánsai egyébként minden idők legnagyobb orosz kormányellenes tüntetésére készülnek. Ezzel szeretnék kikényszeríteni, hogy szabadon engedjék a bebörtönzött ellenzéki politikust. Az esemény időpontját még nem jelentették be.