fellépés;iskolaőr;

Négyszer támadtak eddig iskolaőrre

Lapunk információ szerint olyan eset is előfordult, amikor az iskolaőr lépett fel agresszíven.

Eddig összesen négy alkalommal indult büntetőeljárás iskolaőröket érintő bántalmazás miatt – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Múlt héten a Balassagyarmati Járásbíróság ítélt jogerősen egy év tíz hónap, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre egy 43 éves asszonyt, miután tavaly októberben rátámadt az iskolaőrre egy salgótarjáni iskolában. Lapunk úgy értesült, hogy egy intézményben pedig azért indult belső vizsgálat, mert az iskolaőr túlságosan agresszíven lépett fel egy diákkal szemben. Az ORFK megerősítette, egy esetben valóban felmerült annak a gyanúja, hogy az iskolaőr hatáskörét túllépve intézkedett. A körülményeket az illetékes rendőrkapitányság büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.

Kitértek arra is, hogy a március 8-tól elrendelt távoktatás idejére az iskolaőrök egy részét átvezényelték a rendőrkapitányságokra, ahol bűnmegelőzési feladatokkal bízták meg őket. Egyes iskolaőröket pedig másik oktatási intézménybe irányítottak, az ott szolgálatot teljesítő kollégáig mellé osztották be társiskolaőrként. A szakképző intézményekben, az ott folyó gyakorlatok miatt az iskolaőrök szolgálatellátása a digitális oktatás ellenére is változatlan maradt.

A 168.hu ugyancsak az ORFK tájékoztatása alapján szerdán arról írt: március 8-ig összesen 522 iskolaőr volt szolgálatban. Tavaly szeptember óta a távoktatás elrendeléséig összesen 323 alkalommal kellett intézkedniük, az esetek következtében 80 eljárás indult. Ezek során 20 esetben kellett testi kényszert, kétszer bilincset, egyszer pedig rendőrbotot is használniuk.