Orbán Viktor;Kossuth Rádió;

2021-03-26 07:50:30

Orbán: tovább lehetnek nyitva az üzletek, kitoljuk a kijárási tilalmat

275 embert elvesztettünk, 1480 ember van lélegeztető gépen - árulta el a legfrissebb adatokat a miniszterelnök. A boltoknál jön a négyzetméteralapú működés, az iskolák április 19-én nyithatnak ki.

Orbán Viktor korán reggel egyeztetett az Operatív Törzzsel. A kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában újabb döntéseket jelentett be. 

Tegnap 275 embert elvesztettünk, 1480 ember van lélegeztető gépen  kórházban van 11 1823 beteg - árulta el a kormányfő. A tartalékok nem néznek ki rosszul, van 10 343 tartalék ágyunk és 1690 lélegeztetőgépünk, ami a kapacitások nagyjából fele.

Élőerőből is van tartalékunk, habár ezek nem végtelenek. Eddig 500-an jelentkeztek önkéntesnek, dolgozik 1200 hallgató. 

Tartaléknak ott vannak még az Ausztriába ingázók, őket egyelőre nem kellett bevonni a magyar védekezésbe, és várhatóan sikerül is elkerülni ezt. 

A járvány legnehezebb heteit éljük. Ez annak köszönhető, hogy a brit variáns uralkodóvá vált, kiszorította a többi vírusvariánst. Ez a mutáns háromszor fertőzőbb és a fiatalokat is megtámadja - hangsúlyozta.

A vírus elleni egyetlen védekezési eszközünk a vakcina - mondta a kormányfő. Magyarország képes lenne a többszörösét beadni az embereknek, de nincs elég vakcina - szögezte le. Az európai országok többsége még nagyobb bajban van állította, utalva a tegnapi online EU-csúcsra. 

Orbán most is kitért arra, hogy rossz döntés volt átengedni Brüsszelnek a vakcinabeszerzést, minden országnak magának kellett volna a gyártókkal.

Az oltottak száma meghaladta az 1,8 milliót és majdnem 600 ezren már a második dózist is megkapták. 250 ezer feloldásra váró orosz vakcina van, 517 ezer dózis oltóanyag pedig még raktárban, ami a második oltásra van félretéve. Elmondta: A szállítmányok folyamatosan érkeznek, Müller Cecília minden nap elmondja, hogy mi a helyzet, de ő is minden pénteken beszámol a friss hírekről. 

– Tartom azt a kormányt, higgyék el és minden héten beszámolok róla, hogy mi a helyzet – fogalmazott.

Az Operatív Törzs reggeli ülésén szóba került a boltok és a szolgáltatások nyitása.

Ma is tettem kísérleteket az Operatív Törzs ülésén, hogy a boltok vagy a szolgáltatások kinyitását kezdeményezzem, azonban egyértelmű volt a járványügyi szakemberek véleménye - közölte a kormányfő. 

A boltoknál át fogunk állni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg - tette hozzá.

Erről az Operatív Törzs még tárgyal, az erről ma délután vagy holnap döntés születhet. 

Ugyanakkor küzdelem zajlott a fodrászok és a szépségipar esetében az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket - közölte a miniszterelnök. 

Orbán Viktor ismertette, hogy a 65 év feletti regisztráltak több mint 70 százaléka már megkapta az oltást. A várandós kismamákat arra kérte, hogy regisztráljanak, mert a Pfizer és a Moderna oltóanyagait ők is megkaphatják.

Az iskolákat érintően elmondta, hogy a pedagógusokat és iskolai dolgozókat be kell oltani, mielőtt újranyitnak. Ez 102 ezer embert jelent, közülük 82 ezren várnak még oltásra. A számítások szerint ez április 10-ig megtörténhet, így reális esély van arra, hogy április 19-én nyithatnak az intézmények.

Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni - mondta Orbán Viktor.