Előfizetés

Jövő héten indul a tanárok, oktatási dolgozók oltása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:42

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az érintettek SMS-ben kapnak értesítést a pontos helyszínről és időpontról.
A kórházi oltópontokon, két ütemben valósul majd meg a regisztrált pedagógusok, oktatók, óvodai és iskolai dolgozók oltása – derült ki egy lapunk birtokába került levélből, amit az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós a mai napon küldött ki az intézményvezetőknek. A miniszter jelezte: a regisztráltak közül a jelenléti munkarendhez történő visszatérést megelőzően mindenki meg fogja kapni az oltást. Az első ütemben SMS-ben kapnak értesítést az oltás időpontjáról és helyszínéről azok a pedagógusok, valamint nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozók, akik már március 24-e előtt regisztráltak. Őket már a jövő héten elkezdik behívni az oltópontokra. A második ütemben azok a pedagógusok, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők kapják meg az oltást, akik március 24-ig nem regisztráltak, de március 29. hétfőn éjfélig regisztrálnak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A második ütemben kaphatnak oltást az „egyéb” óvodai és iskolai dolgozók is. A tervek szerint erre a Húsvét utáni napokban kerül majd sor. Péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: 102 ezer regisztrált iskolai dolgozóból – az oltás rend miatt – 20 ezer pedagógust már beoltottak, így 80 ezren maradtak hátra. Hozzátette: ha minden a mostani rendben halad tovább, április 10-ig be tudják oltani a tanárokat, így április 19-én nyithatnak az általános és középiskolák, óvodák. A pedagógusok szakszervezetek ugyanakkor arra figyelmeztettek: az intézményeket csak akkor szabadna kinyitni, ha a beoltottakban már kialakult valamiféle védettség, ez pedig több hét is lehet. 

Úgy halnak meg 13 százalékkal többen a járványban, hogy késnek a statisztikák és minden más jobb lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A januári statisztikákat például most korrigálták több száz halott adataival.
Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a februári demográfiai folyamatokról szóló gyorstájékoztatóját. A mostani adatközlés azért is érdekes, mert most telt el 12 hónap a járvány megérkezése óta, így a statisztikusok azt is meg tudták írni:
2020 márciusa és 2021 februárja között a halálozások száma 13, a születéseké 1,5 százalékkal volt magasabb, mint 2019. március és 2020. február között.

Ha a februári adatokat nézzük, önmagában annyira rossznak nem is tűnik a helyzet. A halálozások száma ebben a hónapban 11 024 volt, ami 116 fővel kevesebb, mint egy éve ilyenkor – igaz, mivel a tavaly február 29 napos volt, napi átlagra átszámolva ez is 2,5 százalékos növekedést jelent. A statisztikusok azonban figyelmeztettek: a halotti anyakönyvezések elhúzódnak, ezért ez a szám lehet még magasabb. És a megjegyzés nem véletlen: a januári eredményeket is most kényszerültek korrigálni több száz elhunyt adataival: az első januári gyorstájékoztatóban még 12 916 halottról tudott, mostanra ez a szám 13 395 nőtt korrigálták. Februárban a hivatalos járványügyi adatok szerint 2480 áldozata volt a koronavírusnak, vagyis minden más halálok jóval kevesebb áldozatot követelt, mint egy éve. Ezt - a már említett halotti anyakönyvi kivonat lassú feldolgozásán kívül - a szakértők azzal magyarázzák, hogy a járványügyi korlátozások a többi téli betegség terjedését is lassítják, nem beszélve a balesetek visszaszorulásáról. 2021 első két hónapjában összesítve 762-vel kevesebben születtek, mint 2020 január-februárjában, és 1499-cel többen haltak meg. A természetes fogyás – azaz a születések és a halálozások különbsége – idén eddig 10 029 fő, ami 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Covid ellen is jó szájsprével hirdették magukat, nyakukon a hatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:10

Fotó: GODONG / AFP
A gyanú szerint valószínűleg megalapozatlanul tulajdonított gyógyhatást termékeinek egy cég, és ezzel számos ponton megsérthette a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazásának szabályait.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt valószínűsíti, hogy a Virostop influenza elleni szájsprayt, illetve a Virostop orrsprayt forgalmazó vállalkozások megtévesztően állították, hogy a termékek alkalmasak betegségek kezelésére – köztük a COVID-19 fertőzésre is. Ami az inkriminált mondásokat illeti, a cégek többek között olyan állításokat publikáltak, hogy a szerek „..hatékonyak az új koronavírus fertőzés (COVID-19), az influenza és a megfázás (egyéb légúti vírus és baktérium fertőzések) megelőzésében, a kórokozók elleni védekezésben és a kezelésében is!”. Illetve az is egy erős kitétel, miszerint: „védőbevonatot képez a nyálkahártyán, így nagyon sokféle vírussal és baktériummal felveszi a küzdelmet, amibe a COVID-19 éppúgy beletartozik, mint az influenza vagy az egyszerű, szezonális nátha”).
A Versenyhivatal továbbá azt feltételezi, hogy a reklámok több ponton is a gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó ágazati szabályozásba ütköznek: egyebek mellett nem tüntették fel egyértelműen a termékkategóriát, nem a használati útmutatójuk alapján mutatták be az eszközöket, valamint a kötelező, figyelmeztető tájékoztatást sem tartalmazták. Jogsértőnek bizonyulhat az is, hogy a termékeket ismert emberek ajánlásaival hirdették a közösségi médiában, valamint, hogy a reklámok bizonyos felületeken burkoltan, szerkesztői tartalomnak álcázva jelentek meg, így nem derült ki a vásárlók számára, hogy fizetett hirdetésről van szó. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, írja a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható, zárul a közlemény.