Operatív Törzs;koronavírus;Müller Cecília;

2021-03-26 13:01:43

Operatív törzs: kibertámadás, feljelentés, meg nem érkezett vakcinák - és romló helyzet

Maruzsa Zoltán a tanárok oltásával kapcsolatban közölt részleteket, Müller Cecília pedig arról beszélt, hogy kezdődik a várandósok oltása, és főként azoknak ajánlja a vakcinát, akik alapbetegségüknél vagy foglalkozásuknál fogva többletkockázatnak vannak kitéve, de feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés.

A csütörtök délelőtt indított oldalt, ahol az oltási regisztráció sikerességét lehet ellenőrizni, kibertámadás érte, a honlap elérése ezért akadozott - magyarázta az indulási nehézségeket (a szájt rendre lefagyott) az operatív törzs. Az ügyben feljelntés született.

Maruzsa Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy az általános járványügyi helyzet miatt kismértékben ki kell tolni az iskolák április 7-re tervezett újranyitását. Viszont legalább biztonságosabb körülmények között indulhat újra az oktatás, a kormány ugyanis döntött köznevelésben dolgozók oltásáról, akiket arra kért, hogy regisztráljanak. Eddig a pedagógusok 55 százaléka tette meg ezt. (Márpedig aki hétfő éjfélig nem regisztrál, az nem kapja meg soron kívül az oltást.)  

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok "indokolják továbbra is a szigorú védelmi intézkedések fenntartását". Ismertette, hogy több mint 11 ezer új fertőzöttet számoltak össze ma, és folyamatosan romlik a helyzet. (Most egy nap alatt 275 beteggel végzett a koronavírus.)

A kórházakban "heroikus közdelem" zajlik, de az oltópontokon is "megfeszített munkát" végeznek. Így az egészségügyi dolgozók és az átlagemberek egyaránt ara várnak, hogy a harmadik hullám platóra kerüljön, és elinduljon végre a javuló tendencia - mondta Müller.

A III. fázisú klinikai vizsgálatok még nem fejeződtek be azon várandós kismamák esetében, akik magas kockázatúnak minősülnek, de nemzetközi tapasztatok, és tudományos ajánlások rendelkezésre állnak, ezek alapján a magyar szakkollégiumok megfogalmaztak egy olyan iránymutatást, amellyel élni lehet - tájékoztatott a tisztifőorvos.

Mielőtt egy várandós anyuka oltásáról dönt az orvos, számos körülményt kell mérlegelnie. Az oltást az országos tiszti főorvos főként azoknak a várandósoknak ajánlja, akik alapbetegségüknél vagy foglalkozásuknál fogva többletkockázatnak vannak kitéve, de feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés. A védőoltás felvétele sokkal több előnnyel jár, mint kihagyása.

A várandósság 12. hetét követően történhet az első adag beadása, míg a szülést követően jön a második adag beadása. Amikor a várandósok regisztrálnak, vegyék fel a kapcsolatot kezelőorvosukkal, háziorvosukkal, nőgyógyászukkal. Vagy az oltóponton, vagy a háziorvosnál tudják felvenni a vakcinákat a várandósok - mondta Müller.

Nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendellenességet sem tapasztaltak a most zajló klinikai vizsgálatok során - fogalmazott, majd hozzátette, hogy még zajlanak a kutatások.

Óvatosan, elővigyázatosan vásároljunk, a tömeg elkerülése az egyik legfontosabb a fertőzés elkerülése érdekében, tartsuk be a szabályokat, a távolságot - mondta Müller, aki felhívta a figyelmet, hogy nő a boltok forgalma az ünnepek közeledtével.

A napsütéses, tavaszi idő csábítja az embereket a szabadba, de azt javaslom, hogy a kevésbé népszerű kirándulóhelyeket közelítsék meg - mondta Müller, aki a maszkhasználatra hívta fel a figyelmet, és arra, hogy ne találkozzunk más háztartásban élőkkel. A fegyelmezetlenség, a kézmosás hanyagolása hatástalanná teheti a korlátozásokat - fogalmazott. 

Az újságírói kérdések ez alkalommal elmaradtak.