Előfizetés

MSZP: Kevesen kapnak keveset a bérkiegészítésből, emelni kellene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.27. 15:54

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az MSZP benyújtotta határozati javaslatát a kiskereskedők és az egyéni vállalkozók megélhetésének biztosítása érdekében.
Biztosítsa a kormány a 80 százalékos bértámogatást és terjessze ki a jogosultak körét – követelte közleményében Komjáthi Imre. Az MSZP elnökhelyettese emlékeztetett,
„az Orbán-kormány a válság miatt bajba került dolgozók támogatása terén az utolsó helyen kullog az egész Európai Unióban.”

Szerinte a válság kirobbanása óta az MSZP javaslatai mellett a külföldi példák is a kormány rendelkezésére állnak, így a Fidesznek nem kellett volna feltalálni a spanyolviaszt, csak át kellett volna vennie a működő és hatásos intézkedéseket. Ugyanis amíg Németországban már a negyedik normatív támogatási programon vannak túl a vállalkozások, addig hazánkban a Fidesz továbbra is csak hiteleket és a semmire sem elég, szűkmarkú, 50 százalékos bértámogatást nyújtja a nehéz helyzetben lévőknek.
Komjáthi Imre felhívta a figyelmet arra, hogy kevesen kapnak keveset, ez pedig egyáltalán nem változott sem a koronavírus-járvány második, sem a harmadik hulláma idején. A kormány ugyanis sem az egyéni vállalkozókra, sem a kisvállalkozók más csoportjaira, így például a most rendkívül nehéz helyzetbe került divat-, és szépségipari vállalkozásokra sem terjeszti ki a bértámogatást.
Németországban senkinek sem kell félnie a csődtől, hiszen minden kisvállalkozás pályázhatott gyorssegélyre és a dolgozóik bérének támogatására is

– mutatott rá az MSZP elnökhelyettese, hozzátéve: ráadásul ezek összege a németeknél 80 százalék, míg Magyarországon a számtalan csődjelentés ellenére is mindössze 50 százalék maradt. Továbbá a németek nem trükköznek azzal, hogy a vállalkozások nem létező nyereségében határozzák meg a támogatás mértékét, hanem a járvány előtti forgalmuk 75 százalékát fizették ki. "Az MSZP így felszólítja a kormányt, hogy pályázzon meg 1 milliárd eurót az unió munkahelyvédelmi programjának összegéből és ebből biztosítsa a 80 százalékos bértámogatást, a szépségipari vállalkozókra pedig terjessze ki a bértámogatásra jogosultak körét, visszamenőlegesen, március 8-tól kezdve" – állt Komjáthi közleményében. Emellett a politikus bejelentette azt is, hogy pártja benyújtotta határozati javaslatát a kiskereskedők és az egyéni vállalkozók megélhetésének biztosítása érdekében, és továbbra is azon az állásponton van, hogy ha kényszerűen zárni kell, akkor a megélhetést biztosítani képes kompenzációt kell adni az érintetteknek. A korlátozások már eddig is rengeteg embert és vállalkozást sodortak a csőd szélére, ezért a kormánynak végre cselekednie kell és élnie kell minden olyan lehetőséggel, amely érdemi segítséget nyújthat a bajba jutottaknak – zárta közleményét Komjáthi Imre.

Gulyás Gergely szerint nincs probléma a sportversenyek hazai rendezésével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.27. 15:40

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kancelláriaminiszter egy online fogadóórán beszélt újranyitásról, oltásokról és Brüsszelről.
– Áprilisban már lehet ebédelni egy étterem teraszán – jelentette ki Gulyás Gergely egy online fogadóórán, amiről a közösségi oldalán egy videót is megosztott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, a Budapestért felelős államtitkárral tartott online eseményen egy másik, a pandémia időszaka alatt hazánkban tartott nemzetközi sportesemények rendezésével kapcsolatos kérdésre azt felelte: alig rendezünk ilyen eseményt. Szerinte az eredeti tervekhez képest nagyon sok rendezvényt lemondtak, amiket pedig megtartanak, azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, kizárólag zárt kapuk mögött. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú - mondta. Hozzátette: ha azt szeretnénk, hogy minél többen jussanak ki az olimpiára, akkor az nagy előny egy magyar sportolónak, ha Magyarországon tud versenyezni, még közönség nélkül is. Emlékeztetett, egy olyan verseny volt, ahol 8-9 vivónál kimutatták a fertőzést, de ők nem találkoznak senkivel, gyakorlatilag karanténban élik itt az életüket, egymással vívnak zárt kapuk mögött. (A kancelláriaminiszter állításával szemben akár harmincan is elkaphatták a koronavírust a budapesti kard világkupán, amiről itt írtunk bővebben.)  A vakcinaszállítmányok érkezésével kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt: folyamatosan érkeznek, hétfőn jön Szputnyik vakcina. A szállítási pontosság nagymértékben különbözik, a gyártóktól függően. Mint fogalmazott: a kínaiak a legszorgalmasabbak, ők a szerződésből lényegesebben előbb teljesítettek, az oroszoknál és a Pfizernél, bár voltak kisebb csúszások, “de nagyjából a szerződés szerint teljesítettek”. A Moderna keveset szállít és bizonytalanul, de - mint fogalmazott -  még mindig sokkal jobb, mint az AstraZeneca, amelyik a már bejelentett adagok számából is jelentősen visszavesz újra és újra. Ők többszázres elmaradásban vannak a szerződéshez képest – közölte Gulyás. A tárcavezető ezúttal is megismételte, hogy Magyarországon az a helyes döntés született, hogy ellenőrzött, bevizsgált, több országban kipróbált és hatásos vakcinákat mindenhonnan venni kell. – Mi a Merkel német kancellár által elmondottakat a gyakorlatban is követtük, miszerint vakcinából nem szabad ideológiai kérdést csinálni - fogalmazott. Gulyás Gergely a videó szerint butaságnak nevezte Manfred Webernek azt a mondatát, hogy az "európai szolidaritás megszegése egy nem nyugati vakcina beszerzése". Szerinte "ez a felelőtlenség rendkívül magas foka, miközben tudjuk, hogy akiket beoltunk, azok védetté válnak, akiket pedig nem, azok elveszíthetik az életüket. Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint az az európai szolidaritás, ha hagyjuk meghalni az embereket" – összegzett a miniszter. Hozzátette, ezt az egészen buta, primitív, dogmatikus gondolkodást ezt mi nem követtük, ez Németországban is csak egy hang, de inkább brüsszeli hangnak tekintsük, mert Weber inkább brüsszeli mint bajor.

Budapest is elsötétül egy órára ma este

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.27. 14:51
Budapest, kissé elsötétítva. MTI Fotó: Mónus Márton
Az idén, a mai napon kerül sor a Föld órája elnevezésű akcióra.
"Budapest is csatlakozott a Föld Órája akcióhoz, ezért ma este lekapcsoljuk a város díszkivilágítását" - írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester emlékezet: a klímaváltozás hatásai Budapesten is egyre fokozottabban jelentkeznek, folyamatosan emelkedik a hőségnapok száma, gyakoribbak a károkat okozó viharok, a hirtelen lezúduló nagy esők. Most a legfontosabb, hogy összefogjunk és közösen legyőzzük a járványt, de ha egyszer ezen túl leszünk, a klímaváltozás veszélyei velünk maradnak. A ma problémái miatt nem feledkezhetünk meg a holnap kihívásairól sem. "Hisz ne feledjétek: ha a bolygónkat védjük, egymást védjük!" - írja.