járvány;alapvető jogok biztosa;

2021-03-29 06:40:00

Másfél száz járványpanasz landolt az ombudsmannál

A maszkpanaszokat az oltási problémák váltották fel, de a jelek szerint bármi is történik kormányzati szerv, intézmény munkáját sennki nem kifogásolja.

A járvánnyal összefüggésben 2020-ban 93, 2021. március 23-ig pedig 54 beadvánnyal fordultak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. A lapunknak adott tájékoztatás szerint az ombudsman alaptevékenységét érintő összesen 147 beadvány közül az egyedi konkrét panaszok nagy része munkavállalóktól, kisvállalkozóktól érkezett, akik tanácsot vagy segítséget kértek megélhetési problémáik megoldásához. Számos panaszos gyermeke oktatási-nevelési intézményi ellátását kifogásolva nyújtott be beadványt.

2020-ban még jellemző volt a kötelező maszkviselés és az egyes korlátozások elleni tiltakozás, 2021-ben ezeket az oltással, az oltási sorrenddel, a regisztrációval, valamint az oltási igazolvánnyal kapcsolatos megkeresések váltották fel.

A beadványok nagyobb részében a beadványozókat a hatályos jogszabályi rendelkezésekről tájékoztatta a hivatal. Az ajánlások megfogalmazásával záruló ügyek esetében jelentések készültek. A folyamatban levő ügyekben – az érintett intézményektől beérkező válaszok kiértékelése mellett – folyik az ombudsmani eljárás.

Az Egyenlő Bánásmód Főigazgatósághoz a járványhelyzettel összefüggésben 2021-ben három bejelentéssel fordultak. (Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot ez év elejétől olvasztotta be a kormány az ombudsmani hivatalba – a szerk.)

Kozma Ákos ombudsman és helyettesei már 2020 márciusában közös közleményben hívták fel a szélesebb nyilvánosság figyelmét arra, hogy a járvány miatt leginkább a kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetű csoportok alapjogainak az érvényesülésében merülhetnek fel nehézségek – hangsúlyozta a Népszavának adott válaszában a hivatal.

Annak érdekében, hogy „minél szélesebb körben személyes benyomások révén” kísérje figyelemmel az aktuális helyzetet és szerezzen tapasztalatokat, Kozma Ákos – minden egészségügyi és óvintézkedést maximálisan betartva – „belföldi látogatássorozatot” indított tavaly áprilisban. Ennek során 2020-ban összesen 66, 2021-ben eddig több mint 30 helyszínt keresett fel. Az alapvető jogok biztosa munkatársaival több fogvatartási helyszínen is ellenőrizte a járványügyi előírások betartását. A lezárult vizsgálatok eredményei megjelentek az ombudsman hivatalos honlapján.

Külön rákérdeztünk arra, hogy a pandémiás helyzetben voltak-e olyan panaszok, amelyek nyomán a hivatal elmarasztalta a kormányt, vagy valamelyik kormányzati, állami szervezetet. A lapunknak átküldött jelentésekben ilyen esetnek nem találtuk nyomát. Igaz, ez az állapot még változhat. A folyamatban lévő ügyekről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem adhat bővebb információt. Cz. G.