Előfizetés

Orbán Viktor szépen kéri a pedagógusokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 11:49

Fotó: Vajda János / MTI
A kormányfő a vakcina felvételére buzdítja a tanárokat.
Új hír, hogy sikerült a pedagógusokat előre venni az oltási tervben. Ehhez az kell, hogy hétfő éjfélig regisztráljanak. Kérem őket, vegyék fel az oltást, hogy minél hamarabb újraindíthassuk az óvodáinkat és az iskoláinkat – mondta Orbán Viktor rövid Facebook-videóban. A miniszterelnök közölte, hogy az oltás jól halad, és a mai napon jó esélyünk van arra, hogy a beoltottak száma elérje a kétmilliót.
A jelenlegi tervek szerint április elsején indul a tanárok oltása, az iskolák pedig április 19-én nyitnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban határozottan tiltakozott az ellen, hogy az intézmények megnyitására azelőtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál.

Covid-tünetes „táppénzcsalók” miatt a fideszes polgármester a pluszpénzek felülvizsgálatát kéri

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 11:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csach Gábor úgy látja, hogy sokan covidos tünetekkel, lázcsillapítóval járnak dolgozni.
Levelet ír a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere. A városvezető Facebook-oldalán jelentette be, hogy azt kéri a testületektől, hogy tegyenek ajánlást a nagyüzemekben a fertőzésveszély csökkentésére, a beléptetési rendszer szigorítására és az öltözők fertőtlenítésére. Csach Gábor kezdeményezi azt is, hogy javasolják a járvány idejére a békeidőben a „táppénzcsalók ellen” kitalált fizetési bónuszrendszer felülvizsgálatát. Ez a havi-negyedévi pluszpénzt jelenti annak a dolgozónak, aki nincs betegállományban.
„Ez utóbbi miatt sajnos rengeteg példa van arra, hogy többen covidos tünetekkel, lázcsillapítóval dolgozni járnak, és ezzel veszélyeztetik nemcsak maguk, de mások életét és a gazdasági termelést is”

– indokolta döntését Csach Gábor.

Bejegyzése alapján az elmúlt héten biztatóan csökkent a városban az újonnan beazonosított fertőzöttek száma. Azt írta, hogy a kormányhivatal hét nap alatt 97 covid-pozitív és 39 kontakt személyt helyezett karanténba, köztük a Hajléktalan szállót is. Hozzátette, hogy a heti napi fertőzöttségi átlag lecsökkent 13,8 főre, ami biztató trend, a héten azonban átlag feletti volt a halálozás. A Dr. Kenessey Városi Kórházban mind a normál, mind az intenzív ellátás a kapacitás 90 százaléka felett működik. A covid-részlegeken a hétvégén 217 covid-beteget ápoltak, közülük 20-an voltak lélegeztető gépen. Csach Gábor minden héten részletesen beszámol a város járványügyi helyzetéről. Korábban a kormányt is megelőzve ő kérte az iskolák bezárását a vírus gyors terjedése miatt.
Az azonban kimaradt a bejegyzésből, hogy a táppénz mekkora bevételkiesést jelent, és nem feltétlenül a bónuszra hajt az, aki betegen is elmegy dolgozni. Ráadásul ha egy Covid-beteget karanténra ítél a hatóság, akkor az elkülönítés családtagjaira nézve is kötelező. Így egy családban akár mindkét kenyérkereső csökkentett jövedelemhez jut. Az MSZP korábban azt javasolta, hogy az igazolt Covid-fertőzés miatt táppénzre kényszerülők a fizetésük 100 százalékára legyenek jogosultak lábadozásuk ideje alatt a jelenlegi 60 százalék helyett. A fideszes többség azonban meghiúsította az Országgyűlés Népjóléti Bizottság ülését, ahol a grémium a javaslatot tárgyalta volna. Korózs Lajos akkor, a testület szocialista elnöke azt nyilatkozta, hogy a pártlogika legyűrt minden józan érvet maga alá, hisz a fideszes honatyáknak tudniuk kell, hogy a táppénz jelentette durva jövedelemcsökkenés miatt sokan inkább betegen is dolgoznak, terjesztve ezzel a kórt. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke pedig nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy számos dolgozó ismét szabadsággal tudja csak megoldani az iskola- és óvodabezárások miatt szükséges gyermekfelügyeletet. Emiatt egyre feszültebbek a dolgozók azokon a munkahelyeken, ahol a termelés és a munka nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést. A VDSZ ezért ismét követeli a gyors intézkedést, az azonnali 100 százalékos táppénz biztosítását az otthon maradt szülőknek, hogy a gyermekfelügyeletet biztonságosan meg lehessen oldani. 

Kásler szembe ment a kormány nyitáskommunikációjával: szerinte májusig semmi lazítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 10:53

Fotó: Facebook/Kásler Miklós
A miniszter azonban csak az első hullámot említette.
„Magyarország rendkívül gyorsan gondolkodott és rendkívül gyorsan lépett” az első hullámban - jelentette ki Kásler Miklós a vasárnapi Bayer Show vendégeként. Az Emberi Errőforrások minisztere felidézte, hogy gyorsan felállt az operatív törzs, ahol „a társadalom minden szegmensére” hoztak döntéseket, ez Kásler elmondása alapján Orbán Viktor érdeme.  Ez a magyarázata annak, hogy Magyarország az első fázisban rendkívül sikeres volt – összegezett Kásler Miklós.  Bayer Zsolt természetesen az ellenzék járványkezeléséről is kérdezett, bár általános kérdésre, általános választ adott a miniszter. Kásler válaszából kiderült, hogy ő úgy értelmezte:
az ellenzék szerint nem kellettek volna korlátozó intézkedések, majd hozzátette, hogy ha novemberben nem szigorít a kormány, akkor a járvány „rendkívüli módon elfutott volna”.

Mindenesetre a miniszter úgy gondolja, legkorábban május végén, június elején lehet nyitni, ha nem jön közbe valami, például egy új vírusmutáció.
Nemcsak a járvány volt a műsor témája, a beszélgetést Bayer azzal kezdte, hogy nem szegi-e a miniszter kedvét, hogy az ellenzék „megpróbál közröhejt csinálni” abból, amin Kásler  munkálkodik, azaz, hogy az Árpád-házi királyok csontjain genetikai vizsgálatokat végeztet. Nem szerencsés körülmény – válaszolta Kásler Miklós, aki szerint a magyar eredettörténet tisztázása fontos identitáskérdés. A „kicsi törpe kisebbség” szerinte csak kicsi dolgokba kapaszkodik bele, de érdemi kifogásokat még senki nem emelt az archeogenetikai vizsgálatok ellen.   A Népszava is írt arról, hogy most, amikor a harmadik hullám során Magyarország a második a halálozási sorban, akkor elmarad az a szigor, amellyel élt a kormány a járvány első hullámában.