Előfizetés

Magyarország célja elszakítani Erdélyt - a román lakosság közel fele ezt gondolja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 15:48

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ugyanakkor túlnyomó többségük szerint meg kell védeni az ország területén élő kisebbségeket.
Érdekes adatokat közölt legfrissebb kutatásában egy román kutatócég. Már korábban is publikálták átfogó felmérésük néhány részeredményét, és most sorra kerültek olyan kérdések, mint a nacionalizmus, vagy éppen Magyarország megítélése. 
A románok fele, (49,5 százaléka) egyetért azzal a kijelentéssel, miszerint Magyarország célja elszakítani Erdélyt Romániától. 43,2 százalék nem ért ezzel egyet és közel 7 százalék mondta azt, hogy nem tud vagy nem akar válaszolni a kérdésre.

Az is kiderült, hogy ezt az opciót leginkább a férfiak, a 30 és 44 év közöttiek, a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a nyugati és északkeleti megyék lakói vélik valósnak. Akik ezt elvetik, azok leginkább a 30 év alattiak, a központi és északnyugati régiók lakói, a magas jövedelemmel rendelkezők, és többségében a magánszektor alkalmazottai. Ennek nyomán a kutatók megállapították azt, csökkenőben van az efféle nacionalizmus.  Ugyanakkor a válaszadók 87,2 százaléka mondta azt, hogy Romániának feladata a nemzeti kisebbségek védelme, 11 százalék viszont ezt nem így gondolja. Ezekből azt a konzekvenciát szűrték le, hogy a román társadalom toleránsabb és képes elhatárolódni az efféle provokációktól. Az adatokról beszámoló Főtér megjegyzi, utóbbiak óriási előrelépést jelentenek az elmúlt 30 év mérgező hangulatához képest.

WHO: a legvalószínűbb, hogy egy közvetítő faj révén terjedt át a vírus denevérről emberre

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.29. 14:00

Fotó: Tanguy Stoecklé / AFP
Négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína azon jelentése, amelyet - többszöri halasztás után - vélhetően napokon belül közzétesznek.
Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről, amelyből az AP hírügynökség előzetesen részleteket tett közzé hétfőn. A napokban megjelenő jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket - amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el - felettébb valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki. Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti - ám szintén nem tartja valószínűnek - az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét. Noha a járvány későbbi szakaszában Peking többször azt közölte, hogy egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének. Az AP leszögezi, hogy jóllehet a tanulmány - amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá - sok kérdést hagy megválaszolatlanul, ám alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket. A tanulmány közzétételét már többször elhalasztották, és emiatt felmerült a kétely a kínai fél őszinteségét illetően, Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül az anyagot nyilvánosságra hozzák. Peter Embarek vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették. A héten közzéteendő jelentés nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, egyúttal leszögezi azt is: nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a fertőzés a piacra. 

Bocsánatot kell kérnie a nőket zaklató ausztrál parlamenti képviselőnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 13:39
Scott Morrison
Fotó: DAVID GRAY / AFP or licensors
A verbális bántalmazása miatt egyik áldozatának öngyilkos gondolatai támadtak.
Nem ért véget az ausztrál parlamenti szexbotrány, amely politikusok szexista megnyilvánulásai nyomán robbant ki. Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison most bocsánatkérésre kötelezte azt a kormánypárti képviselőt, akit zaklatással vádolt meg két nő – írja a BBC. Andrew Lamingről az egyik nő azt állította, hogy a férfi rágalmazásai miatt végül öngyilkos gondolatai támadtak. Egyiküket, Alix Russot hamisan csalással és hamis üzleti ügyekkel vádolta meg a politikus, és gyakran gúnyolódott munkáján. Egy üzenetében például azt írta a nőnek, hogy
„Számodra sajnos én hozom meg a szabályokat, és te betartod őket.”

A másik nő, Sheena Hewlett tanácsos állítása szerint pedig őt és férjét is zaklatta a képviselő. Laming bejelentette, hogy mindkét érintettől bocsánatot kér. Az elmúlt hetekben több szexuális botrány is megrázta az ausztrál politikát. Februárban például egy korábbi tanácsadó, Brittany Higgins arról számolt be, hogy 2019-ben egy férfi kollégája megerőszakolta őt a miniszter irodájában. A védelmi miniszter, Linda Reynolds azonban hazug tehénnek nevezte a fiatal nőt. Az ügy kirobbanása után tüntetések kezdődtek Ausztráliában.  (A 444 nyomán.)