Előfizetés

Nem kaphatnak AstraZenecát a 60 év alattiak Berlinben és Münchenben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 16:58

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Németországban eddig mintegy 2,7 millió ember kapta meg a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumát.
Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AtsraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Dilek Kalayci egészségügyi szenátor a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy
a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd.  – Az ügyet a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyért felelős tagjainak keddre összehívott rendkívüli tanácskozásán is megtárgyalják – mondta Dilek Kalayci. Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca-vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak. A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél AstraZeneca-féle oltás beadása után. Ugyancsak kedden, röviddel a berlini bejelentés után egy másik németországi nagyváros,
München vezetése is közölte, hogy a lehetséges oltási komplikációk tisztázásáig felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolódás mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a Covid-19 ellen, 2,7 milliót az brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának alkalmazását a tudományos bizonyítékok ellenére az elmúlt hetekben rövid időre több ország leállította, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos. Magyarországon ezen két szervezet útmutatásai alapján nem függesztették fel az oltóanyag használatát. 

Egymillió adag Szputnyik V-t kínált fel Ausztriának Oroszország

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 16:43

Fotó: JOHANN GRODER / AFP
Döntés még nem született a vásárlásról.
Oroszország egymillió adag Szputnyik V vakcinát kínált fel Ausztriának a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, ennek leszállítása júniusig megtörténhet - írták a keddi osztrák lapok a kancelláriahivatal közlésére hivatkozva. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról szólva elmondta, "vizsgálják az aktuális lehetőséget, hogy minél előbb további, bevizsgált oltóanyagokat tudjanak a lakosság számára rendelkezésre bocsátani". Hozzátette: "Az Ausztriában alkalmazott minden vakcinának hatásosnak és biztonságosnak kell lennie". Az Európai Unióban az orosz Szputnyik V vakcina még nem kapta meg az engedélyt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban egy folyamatos értékelésnek nevezett eljárás keretében megkezdte annak vizsgálatát. Ennek során - amennyiben az egészségügyi szükséghelyzet megkívánja - lehetőség van arra, hogy a szükséges dokumentumokat ne egyszerre, hanem egymást követően, a rendelkezésre állás sorrendjében nyújtsák be, és vizsgálják. Ez mindenképpen felgyorsíthatja az engedélyeztetési eljárást. Az osztrák kancelláriahivatal közlése szerint bizalmi megállapodást írtak alá Oroszországgal a dokumentumok beküldésének menetéről, és ezekhez a dokumentumokhoz az osztrák egészségügyi hatóságok is hozzáférést kapnak. Ennek alapján áprilisban 300 000, májusban 500 000 és június elején 200 000 adag Szputnyik V vakcina érkezne az országba. Mindazonáltal döntés még nem született a vásárlásról. Sebastian Kurz osztrák kancellár február vége óta folytat tárgyalásokat Oroszországgal a Szputnyik V vakcináról. Keddi állásfoglalásában hangsúlyozta, az oltóanyagokat nem szabad "geopolitikai szemellenzővel" nézni, és "az egyetlen, ami számít, hogy az adott vakcina biztonságos és hatékony legyen, nem az, hogy honnan jön." "Ha Ausztria plusz egymillió vakcinát kap, ez azt jelentené, hogy előbb térhetnénk vissza a normális életünkhöz, nem beszélve arról, hogy emberéleteket, munkahelyeket menthetünk meg" - tette hozzá a kancellár.    Az orosz oltóanyag használata több országban vitát váltott ki, Szlovákiában koalíciós válságot hozott, Thierry Breton uniós biztos pedig kijelentette, hogy Európának nincs szüksége az orosz vakcinára. Szijjártó Péter Szputnyik V vakcinával történt oltásáról még az orosz sajtó is beszámolt, miközben Putyin is megkapta az oltást, de nem hozták nyilvánosságra, hogy melyiket.

Tűzvész pusztít Dél-Dakotában, lezárták a Mount Rushmore-t is (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 14:44

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A négy amerikai elnök húszméteres arcmását ábrázoló hegyen kívül több autópályát is lezártak. 400 ház lakójának kellett elhagynia az otthonát.
Tűzvész miatt kiürítették és lezárták a négy amerikai elnök hatalmas arcképét mintázó Mount Rushmore-t az Egyesült Államok Dél-Dakota államában hétfőn. A közeli Rapid Citytől nyugatra fekvő lakókerületeket is ki kellett üríteni. A helyi katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a Rapid Citytől északnyugati irányban mintegy 25 kilométerre tomboló lángokat a nyugatról fújó szél kelet felé terjeszti tovább. „Nagyon aktív és veszélyes a helyszín” – tudatta a seriff hivatala közleményében. Rapid Citytől délnyugatra is tombolnak a lángok, ami miatt több autópályát is le kellett zárni. A hatóságok szerint a környéken három különböző tűzvész pusztít, amelynek következtében legalább 400 ház lakóit evakuálták. Nagyjából 250 tűzoltó küzd a lángokkal – írta az Abc News.       A dél-dakotai Mount Rushmore oldalában 1927 és 1941 között Gutzon Borglum szobrász fia segítségével véste ki George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln csaknem 20 méter magas arcmását.