Előfizetés

Meghalt 302 beteg és 6700 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.31. 09:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
A koronavírus-járvány a húsz százalék fölötti hazai átoltottság ellenére sem enyhül.
Szerda reggelre 6700 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 302 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 737-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. Kiemelték, hogy bár gyógyultak száma 406 935, az aktív fertőzöttek száma is már 224 761-re emelkedett. Jelenleg 12 346 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1492-en vannak lélegeztetőgépen.
Mint írták: Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltott száma 2 011 029, közülük 753 187 ember már a második adagot is megkapta. Ezzel Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,5 százalékot szemben a 11,2 százalékos uniós átlaggal. – A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már megkapta az oltást. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás – hangsúlyozták.

Szijjártó újabb 250 ezer orosz vakcinaszállítmányt jelentett be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.31. 09:23

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
A miniszter üzbegisztáni videójában is politikát gyártott a koronavírusból, üzenve a magyar baloldalnak és Brüsszelnek.
Néhány órával ezelőtt egy rendkívül fontos szállítmány landolt Budapesten: Oroszországból újabb 250 ezer „első” Szputnyik oltás érkezett – üzente az itthoniaknak szerda reggeli Facebook-videójában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a kormánydelegáció üzbegisztáni útjának végeztével, de még Taskentből jelentkezett.
„Az orosz fél teljesítette a márciusra vállalt kötelezettségeit, és így félmillió első adag oltást Szállított Magyarországra, amelyek ezek beadását követően az oltások másodig adagja is rendben és időben meg fog érkezni”

– ígérte most Szijjártó Péter.

Szerinte összességében eddig 1,1 millió orosz és ugyanennyi kínai oltóanyag érkezett Magyarországra. Mint mondta, az együttesen 2,2 millió keleti oltóanyag nélkül „hatalmas nagy bajban lettünk volna”. Üzent a kormány szavában kétkedőknek is:
„Hogyha Brüsszelre és a magyar baloldalra hallgattunk volna, és nem vásároltunk volna keleti oltóanyagot, akkor ma a beoltott magyar emberek egy jelentős része még mindig oltás nélkül lenne.”

Szijjártó Péter úgy vélekedett: az oltás az egyetlen igazi megoldás, mert ők kizárólag ezzel tudják megvédeni a magyar emberek életét és egészségét, márpedig nekik „ez a céljuk, a feladatuk és a kötelességük”.

Szinte teltházasok húsvétra a Balaton strandjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.31. 08:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A helyiek csak remélik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén a tópartra érkezők betartják a járványügyi előírásokat.
Érezhetően egyre több a látogató, ami ebben az időszakban nem megszokott. Sok embernek van itt nyaralója, nem is igen tudnánk mit tenni ez ellen. Ám elvárjuk, hogy vendégeink is tartsák be az egészségügyi előírásokat. A Balaton ilyenkor még nincs felkészülve ekkora forgalomra – nyilatkozta a Blikknek a húsvéti hosszú hétvége előtt Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Mint kiemelte:
„Csütörtöktől várjuk, hogy többen utaznak le, szerintem péntekre megtelnek a Balaton menti települések. Főként, ha az idő is jó. Tudom, hogy ez sokaknak szabadságérzet, de kérem, hogy tartsák be az előírásokat.”

A polgármester megjegyezte:  megyei egészségügyi ellátó rendszer nagyon leterhelt, ezzel számolni kell. Süt a nap, de a vírus itt van. 
Ugyan a lángososok, étkezők nyitva lehetnek, de csak elvitelre adhatnak ételt, amit azonban a közterületeken tilos elfogyasztani.

Lombár Gábor szerint a hatóságok kiemelt ellenőrzést tarthatnak a balatoni parkokban és a szabadstrandokon.
Kapcsolódó
A Balatonra menekültek a vírus előlA Balaton-part most nem egy üdülőhely