Előfizetés

Augusztustól újabb 11 egyetem kerül alapítványi fenntartásba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:38

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Létrejön egy új felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem is.
Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb magyar egyetem "modellváltásáról". A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből az is kiderült: a törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken. Az eddig alapítványi fenntartásba került tíz egyetemhez augusztus elsejétől csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Egyetem pedig az Egri Főegyházmegyéhez kerül. Ezen kívül létrehoznak egy új egyetemet is, a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Az ITM szerint az átalakítások megerősítik az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. Az érintettek közül azonban sokan nem így látják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratórumaiba kormánypárti politikusokat és a kormányhoz közelálló gazdasági szereplőket delegálnak. Egy múlt heti szakmai fórumon az is elhangzott: ami most történik, az lényegében az egyetemek politikai megszállása. 

Karácsonyék levelet írtak Gulyás Gergelynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 10:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A főpolgármester és helyettese az ellen emelt szót, hogy a tudtuk nélkül újabb építkezés kezdődött a Városligetben.
Újabb építkezés a tudtunk nélkül a Városligetben! Levelet írtunk Gulyás Gergely miniszternek, a városligeti hőlégballon leszállópályával kapcsolatban. Jó volna, hogy ha most már valóban tisztáznánk: a Főváros beleegyezése nélkül ne épüljön semmi a Városligetbe, amely veszélyezteti a zöldfelület minőségét, a kikapcsolódni vágyó emberek nyugalmát!

– kezdi legfrissebb Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, amelyben a főpolgármester megosztotta a Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel közösen jegyzett levelet is. Ebben azt írják, a Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében voltak kénytelenek nyílt levelet megfogalmazni az ott tapasztalt fejlemények miatt. "A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni" – áll a levélben. Karácsony Gergely ezen a ponton emlékeztetett arra, hogy 2019 október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben:
„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. …. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

Karácsonyék szerint a Fővárosi Közgyűlés a Városliget ügyében többször tett egyértelmű jelzéseket, s ők is az egyenes beszéd pártján állnak. Ennek fényében 2020. szeptember 20-án a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. "A többi között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is" - szögezik le a politikusok. Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják. Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg - jelentik ki  Karácsonyék.  A főpolgármester és helyettese végül felszólították Gulyás Gergelyt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Baán László miniszteri biztos és a Városliget Zrt. ne bojkottálja tovább a kormányfőt.

Pusztai Erzsébet: Nem biztos, hogy április 19-én nyitni lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 10:16

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A korlátozásokat követő intézkedések nem enyhítések, hanem észszerűsítések lesznek.
Magyarországon nagy sebességgel terjed a vírus, nem az a kérdés, hogy hány embert oltottak be, hanem az, hogy hogyan csökken a fertőzöttek száma - jelentette ki Pusztai Erzsébet az ország újranyitásával kapcsolatban. Az infektológus az ATV-ben emlékeztetett, hogy a járványügyi görbe tetőzését mindig csak utólag lehet megállapítani, addig csak feltételezések lehetnek.  Hozzátette: akkor lehet azt mondani, hogy tetőzünk, ha nem növekszik tovább a fertőzöttek száma.  Pusztai Erzsébet szerint árilis 8-ig biztosan maradnak a korlátozások, de az azt követő intézkedések sem enyhítések, hanem észszerűsítések lesznek. A boltok esetében régóta mondják, hogy nem az a lényeg, hogy mikor zár be, hanem mennyien vannak ott - tette hozzá. Szerinte az iskolanyitás sem látható, hogy valóban megtörténhet-e, nem biztos, hogy április 19-én nyitni lehet.  Az infektológus beszélt az angliai változatról is, amely sokkal fertőzőbb - nagyobb mennyiségben, hosszabb ideig ürítik a fertőzöttek, illetve fiatalabbaknál is súlyos tüneteket okoz. Ha valaki enyhébb változatban átesik a fertőzésen, egyáltalán nem biztos, hogy valódi védettsége alakul ki, ráadásul az új angliai változat nagyobb mennyiséggel képes fertőzni - mondta Pusztai. Hozzátette: arról már vannak adatok, hogy egyáltalán nem mindegy, mekkora mennyiségű vírussal fertőződünk meg, ha nagyon sokkal, annak a következményei is súlyosabbak.  Pusztai emlékeztetett: a jelenlegi oltásokat 16 éves kor felett lehet használni, és több gyógyszergyártó dolgozik azon, hogy gyerekeknek is lehessen adni. Meggyőződése, hogy ez az oltás is a gyerekeknek adható kötelező oltássá fog válni, mivel a gyerek sem védettek teljesen a súlyos következményekkel szemben. Ha elég megfigyelési időnk lesz, fogjuk látni, hogy melyik vakcina a leghatékonyabb, véd leghosszabb ideig illetve a legtöbb variánssal szemben. Kérdés, hogy az újabban mutálódó vírusokra milyen arányban nyújtanak védelmet. Pusztai végül kijelentette, hogy a vírus közöttünk is marad, de a betegség majd megszelídül az oltás és a jó kezelések következtében.