Előfizetés

Párizs: legalább június végéig várni kell a Szputnyik V európai engedélyezésére

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.01. 21:17

Fotó: MTVA/Ujvári Sándor
Nem várható a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt - jelentette ki csütörtökön a francia Európa-ügyi államtitkár.
"Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek nevezünk, és valószínűleg, ahogy hallottuk, ez legalább június közepéig eltart" - mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán. "Ezt követően az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyeztetéséről, amely néhány hetet vesz igénybe. Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz" - tette hozzá. "Júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére (más gyártóktól), a kereslet kevésbé lesz jelentős (az orosz oltóanyagra)" - hangsúlyozta. Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren. "Vannak geopolitikai lépések vagy kommunikációs eszközök, amelyeket orosz barátaink arra használnak, hogy mutassák, mennyire jelen vannak az Európai Unióban" - fogalmazott. Hozzátette: "Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig hálaistennek nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva." Clément Beaune ugyanakkor hozzátette, hogy a francia kormány "nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy kínai vakcinákat illetően". A kormánytag azt is elmondta, hogy Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében. Párizs még a nyár vége előtt egy nemzetközi konferencia összehívását javasolja a kérdésben. "Sok pénzt kell az asztalra tenni, feltehetően több milliárd eurót" - mondta az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok 14 milliárd dollárral támogatta az első generációs vakcinák kifejlesztését. A második generációs oltóanyagok a koronavírus fertőzőbb és ellenállóbb variánsai ellen szolgálnak majd. Clément Beaune jelezte, hogy az Európai Uniónak az új egészségügyi költségvetése 5 milliárd euróról rendelkezik, a kutatásra pedig csaknem 100 milliárd euró áll rendelkezésre. Emellett Párizs szerint nemzeti pénzekkel is hozzá kellene járulni az európai vakcinafejlesztéshez. 

Csaknem 50 gyermeket öltek meg eddig a mianmari katonák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 15:54

Fotó: STR / AFP
Egyre erőszakosabbak a puccsisták, az ENSZ különmegbízottja minden eddiginél nagyobb vérfürdőtől tart.
Legalább 43 gyereket ölt már meg a mianmari hadsereg a puccsellenes tüntetések során – írja a Save the Children gyermekjogi szervezet jelentése alapján a BBC. A szervezet rémálomszerűnek nevezte a helyzetet. A legfiatalabb ismert áldozat mindössze hétéves volt. Helyi civil szervezetek szerint a hadsereg erőszakos fellépésének eddig 536 halálos áldozata volt.    Az ENSZ mianmari különmegbízottja közben egy közelgő vérfürdőtől tart, miután az utóbbi napokban egyre hevesebbek az összecsapások a hadsereg, illetve a határterületeken élő etnikai alapú milíciák között.    Mianmarban két hónapja szerveznek tömegtüntetéseket, miután a hadsereg megpuccsolta az ország kormányát. A puccs ellen már az első napokban több tízezren mentek utcára, a hadsereg pedig az idő haladtával egyre erőszakosabban kezdett reagálni a tiltakozásokra.  Amint arról a Népszava is beszámolt, a múlt szombaton 114 embert, köztük gyermekeket ölt meg a mianmari hadsereg, a vasárnapi temetéseken pedig legalább három embert lelőttek a hatóságok. Az ország több pontján is éles lőszerrel lőttek a tömegbe. Szemtanúk beszámolója szerint a katonák ezen kívül minden ok nélkül lőttek rá utcán lévő emberekre, és voltak, akiket a saját otthonukban öltek meg. A BBC felidézte, utóbbi történt a hétéves Khin Myo Chit esetében is, aki apjához próbált odarohanni, amikor a katonák megszállták a család otthonát. De a feltételezések szerint egy 14 éves fiút is otthona közelében öltek meg a katonák, míg egy 13 éves akkor, amikor az utcán játszott. A Save the Children figyelmeztetése szerint sok gyermek szenvedhetett sérüléseket is. Tudnak például egy egyévesről, aki a szemén sérült meg, miután a katonák meglőtték egy gumilövedékkel. A civilekkel szembeni erőszak miatt több nyugati ország is szankciókat vetett ki a mianmari hadsereg magas beosztású tagjaira, illetve a hadsereg által fenntartott gazdasági érdekeltségekre.  (A 444 nyomán) 

A dél-afrikaihoz hasonlító vírusvariánst azonosítottak Brazíliában

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.01. 15:00

Fotó: MARCIO JAMES / AFP
Egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed az országban.
Brazíliában a koronavírus új variánsát mutatták ki, amely a dél-afrikai változatra hasonlít – közölte Dimas Covas, az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke szerdán. A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel egy olyan páciens szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak. „Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé” - mondta. A sajtótájékoztató előtti napon újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma 3780 elhunyttal. A dél-afrikai vírusvariáns megjelenését a szakemberek riasztónak tartották, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló vakcinák mennyiben hatékonyak ellene. Az országban emellett egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed. A járványügyi helyzetet tovább súlyosbítja az oltási kampány lassúsága, illetve az, hogy sokan fittyet hánynak a távolságtartási szabályokra. Mindez az összeomlás szélére sodorta a dél-amerikai állam egészségügyi ellátórendszerét. Jair Bolsonaro elnök, aki eleinte elbagatellizálta a válságot, kedden rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják a pénzügyi tárca közlése szerint. A támogatás címzettje, az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, illetve több kórházi ágyat biztosítanának a páciensek kezelésére. A koronavírusnak már 317 646 áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok adata után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília csaknem 12,6 millióval szintén második az Egyesült Államok után.