Előfizetés

Szlávik: 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 13:47
Szlávik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy "a beoltott tömeg" valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának.
Szlávik János ugyanakkor kiemelte: "ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni". Azt mondta: a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban - különösen a brit mutáns terjedésével -, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák. Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből. A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a "platófázisa-e", vagy esetleg tovább emelkednek a számok - tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek "az igen magas számok" nem emelkednek tovább. Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Közösen buzdítanak a védőoltásra az ellenzéki pártok vezetői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 13:32

Fotó: Rosta Tibor / MTI/MTVA
Azok a politikusok, akiket a kormánypropaganda nagy igyekezettel próbál oltásellenesnek beállítani.
Közös videóban buzdítanak az ellenzéki pártok vezetői arra, hogy mindenki éljen a koronavírus elleni védőoltással. A videón Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke megjegyezte, hogy az oltás az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a koronavírust, és visszakapjuk az életünket. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint a korlátlan felhatalmazással rendelkező Fidesz felelőssége az, hogy a járvány kellős közepén több mint négyezer dolgozó hagyta el az egészségügyet. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a felelős azért, hogy az utóbbi időben lakosságarányosan a világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus miatt. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke kijelentette, hogy Orbán Viktor és kormánya súlyos tíz-, meg százmilliárdokat utalt át „közpénznyelő” alapítványokba, vadászkiállításra, felcsúti hobbifocira, miközben több mint húszezer magyar családot ért tragédia. Jakab Péter, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy százezrek kerültek utcára, gyerekek maradtak árván, a vállalkozások és egészségügyi dolgozók pedig hiába kértek kormányzati segítséget. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke leszögezte, hogy azt kérik, hogy mindenki kaphassa meg az oltást, és mindenkit arra kérnek, hogy regisztráljon a vakcinára. 
A közös fellépést megelőzően, pénteken Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a kormánypárt kampányt indít arról, hogy ne higgyenek az emberek az „oltásellenes baloldalnak”. Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli interjújában ennek megágyazva arról beszélt, hogy szerinte a „baloldal oltásellenes”, és arra kért mindenkit, hogy ha nem akarja, hogy beoltsák, akkor se lépje át azt a határvonalat, hogy másokat lebeszél róla.

Napokon belül indul az újranyitás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 12:49

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A bolti korlátozások átalakítását és a szolgáltatások újraindítását a kormány ahhoz köti, mikor lesz az országban 2,5 millió beoltott.
A korábban számoltnál előbb, április 7-8. környékén elérheti az ország a 2,5 millió beoltottat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a fokozatos nyitás első lépésének feltételéül szabott – írja a Portfolio. A gazdasági portál emlékeztet: ez a szám (amely azt jelzi, hogy ennyien legalább az első oltást megkapták már) messze van a nyájimmunitásként meghatározott 70-80 százalékos átoltottságtól, viszont azt jelzi, hogy ezzel együtt a 65 év feletti valamennyi regisztrált kapott már a vakcinából. A legfrissebb, április 5-i adatok szerint vasárnap estig 2,36 millió a beoltottak száma. A Portfolio számítása megfelel annak, amit Orbán pénteki rádióinterjújában említett, vagyis hogy húsvét után egy-két nappal elérhetünk ehhez a számhoz. Mivel a mostani korlátozó intézkedések április 8-ig vannak hatályban, 9-re a hosszabbításról vagy a nyitásról kell dönteni – a portál szerint ez is indokolhatja, hogy a kormány ennyire siet az oltások beadásával. A boltzár módosításáról és a részleges nyitásról szóló rendelet pedig úgy szól, hogy az újranyitás első fázisa „a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba” - vagyis ez már április 9. lehet – hívja fel a figyelmet a Portfolio. A nyitás szabályairól március 27-én jelent meg a rendelet, ebben többek között a vevők számának korlátozásáról, illetve a kijárási korlátozások időtartamának módosításáról esik szó. Ennek értelmében minden üzlet működhet, ám tíz négyzetméterenként csak egy fogyasztóval, működhetnek a szolgáltatások is, ám a vendéglátás továbbra is csak házhoz szállíthat. A kijárási tilalom este tízkor kezdődik majd, a boltok pedig fél tízig lehetnek nyitva.