Előfizetés

A brit mutáns megállításához 80 százalékos átoltottság kell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 20:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az RTL Klubnak nyilatkozó mikrobiológus szerint a megfelelő szintet ilyen oltásellenesség mellett nem fogjuk elérni.
Becslések szerint akár április végére megkaphatja minden regisztrált az első oltást Magyarországon - derül ki az RTL Klub HíradójábólA riport szerint már most is több oltóanyag van az országban, mint amennyien eddig regisztráltak, előfordulhat az is, hogy lesz bőven vakcina, de nem lesz kit oltani vele. Boldogkői Zsolt, mikrobiológus szerint a brit mutáns gyors terjedésének megállításához 80 százalékos átoltottság kellene.
"Olyan magas szintű nyájimmunitást kell elérni, amit ilyen szintű oltásellenességgel nem fogunk elérni. Most ugyan egyre nagyobb az oltási hajlandóság, de el fogunk érkezni egy olyan küszöbig, ahonnan nem tudunk majd továbbhaladni, mert sok ember elvi alapon ellenzi azt"

- fogalmazott. A KSH március végi felmérése szerint a megkérdezettek 55,6 százaléka be akarja oltatni magát, 19 százalék pedig talánnal válaszolt. Ez azonban még mindig nem lenne elég a virológus szerinti nyájimmunitás eléréséhez.    A csatorna az interjúban emlékeztetett: Merkely Béla korábban azt mondta, azok a személyek lehetnek szabadon, akiket átoltottak vagy átestek a fertőzésen.

Legalább száz méternyi szeméthalom csúfítja Pécs környékét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 19:02

Fotó: Keresztes László Lóránt Facebookja
Az illetékes szervek hiába tesznek bármit, az illegálisan lerakott szemét hetente újratöltődik.
Több mint száz méter hosszú az az illegális hulladéklerakó, ahová hetente többször is  ismeretlenek viszik a szemetet Pécs közelében. Az ott lakók folyamatosan takarítják a szeméthalmazt - számolt be az ATV Híradója. A portál szerint Keresztes László Lóránt, az LMP helyi frakcióvezetője már feljelentést is tett az ügyben, mert kiderült, hogy a szemétben több adat is van a lerakók személyére vonatkozóan, és egy videót is kapott, amelyen éppen szórják a szemetet a területre. 
„Az biztos, hogy ebben az ügyben feljelentést teszünk és szerencsére itt láthatóak olyan nyomok, ami alapján jó eséllyel be lehet azonosítani a hulladéknak a származási helyét, jóeséllyel meglesz az elkövető”

– mondta a Híradónak Keresztes László Lóránt, aki szerint olyan szigorú, kemény büntetést kellene kiszabni az elkövetőkre, ami elrettentő erővel bír országosan. A politikus ezt megosztotta Facebook-oldalán is. A Pécsi Közterületfelügyelet vezetője elmondta, ők ugyan ellenőrzik az ismert lerakóhelyeket, de nagyon nehéz hatékonyan fellépni a szemetelőkkel szemben. Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője szerint az elkövetők, amint meglátják a járőrautót, azonnal tovább mennek az autókkal, ha pedig tettenérik őket, akkor csak helyszíni bírságot tudnak kiszabni, köztisztasági szabálysértés miatt.

Míg Kövér a bélyeggyűjtést, addig Áder inkább az éjjeliszekrény-beszerzést támogatta tavaly

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 17:30

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Adakozó volt az államfő és az országgyűlés elnöke.
Mint minden évben, idén is nyilvánossá vált Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Áder János, köztársasági elnök adományainak listája. A két politikus egyenként 73 millió forint sorsáról dönthet, egyetlen kitételnek kell csupán megfelelniük: az összegből jótékonykodniuk kell. Kedvezményezettjeiknek (szervezeteknek, alapítványoknak) semmiféle pályáztatási vagy kiválasztási előírásnak nem kell megfelelniük, hogy kinek mennyi jár arról kizárólag Kövér és Áder dönthet - írta összegzésében a 168.hu. A portál cikke szerint az utólag közzétett nyilvános lista alapján Áder János köztársasági elnök az idei év első 3 hónapjában már 9,5 millió forintot jótékonykodott el. Az elérhető dokumentum szerint 8 millió forintot adott a budapesti I. sz. Bókay Gyermekklinika alapítványának, és 1,5 millióval támogatta a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületét. Ezzel szemben tavaly összesen 34 kedvezményezettnek jutottak Ádertől 1-3 millió forint közötti összegek. A lista szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kétszer is kapott pénzt karácsonyi élelmiszercsomagokra, összesen 3 milliót, az ELTE Egyetemi Könyvtárának restaurátor-műhelye pedig a régi kódexlapok megmentéséhez szükséges eszközt vehetett Áder 730 ezres támogatása segítségével. Jelentősebb összeget, 2,5 millió forint juttatott az államfő egy egyházi fenntartású szociális intézménynek éjjeliszekrény-beszerzésre. Kövér László házelnök esetében eddig csak a tavalyi lezárt év adományozási listája érhető el, amiből kiderül, hogy 74 szervezetnek adományozott valamilyen összeget 2020-ban. A listán dominánsai a határon túli és az egyházi, valamint a magyarsággal változatos módon foglalkozó szervezetek voltak. A négy legnagyobb összegű – 2-2 milliós – támogatást a
  • bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona,
  • a Jakab és Komor tér 6. Egyesület,
  • a szlovákiai Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület,
  • valamint a Kövér szülővárosában működő Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete kapta.
Kövér minden évben előszeretettele adományoz bélyeges szervezeteknek, ez tavaly sem történt máshogy. Kedvezményezettjei mindösszesen 2,6 millió forinttal lettek gazdagabbak: az Internetes Bélyeggyűjtő Klub 1 millió forintnak, a Pátria Filatéliai Egyesület 500 ezer forintnak, a Szabolcsi Bélyegegyesület szintén 500 ezer forintnak, míg a Filatelista Ifjúságért Alapítvány 600 ezer forintnak örülhetett. 
A 168.hu külön kitért a volt államfők adományaira is. Eszerint a plágiumbotránya miatt 9 éve lemondott Schmitt Pál 54 tételes listáján sok sportcélú támogatást találni, ami aligha meglepő a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívótól. Nála sokkal kevesebb helyre ad Sólyom László volt államfő. Esetében a mintegy két tucat tavalyi kedvezményezett közül a legnagyobb összeget, 23 millió forintot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapta, míg 16,5 milliót a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége kapott a volt államfőtől.