Előfizetés

Fals indokkal tartotta távol a kórháztól a DK-képviselőjét Pintér Sándor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 11:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Amit egy kormánypárti újságíró megtehet, az egy ellenzéki képviselőnek tilos.
Nem engedték be Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselőt a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház Covid-osztályára azután, hogy erre írásban kért lehetőséget az ellenzéki politikus Pintér Sándor belügyminisztertől.  A hivatalos parlamenti írásos kérdést a történtek után, még március 18-án benyújtotta Oláh Lajos, „Mikor látogathatja meg egy képviselő az újságírókhoz hasonlóan egy kórház Covid-osztályát?” címmel. A dokumentumban kiemelte:
„Február 26-án azonban az MTVA híradója levetített egy riportot, amit a Honvéd Kórház Covid-osztályán forgatott az M1 stábja. Megjegyzem, az MTI fotósai már korábban is készíthettek fölvételeket a járvány miatt szigorúan elkülönített és lezárt osztályokon. Azt remélem ezért, hogy ha újságírók számára lehetséges volt a látogatás, akkor arra sincs ok, hogy ugyanezt egy országgyűlési képviselőtől megtagadják.”

Ezt Oláh Lajos természetesen a védőintézkedések maximális betartásával tervezte volna, viszont április 6-án kedden megérkezett az elutasító válasz, Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkártól. Szerinte a képviselő zavarná a gyógyítást. A válaszban ugyanis ez szerepel:
„Az egészségügyi intézmények erőforrásaikat a járvány elleni küzdelemre fordítják, így jelenleg a látogatás megszervezése nem biztosítható.”

Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A hajléktalanok emberi jogainak tiszteletben tartására figyelmeztetik a kormányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 09:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A nemzetközi szövetség szerint a Szabolcs utcai kórház életmentő szolgáltatást nyújt.
Közleményben szólítja fel a hajléktalan emberekkel foglalkozó nemzeti szervezetek európai szövetsége (FEANTSA) a magyar kormányt, hogy biztosítsa a Szabolcs utcai kórház további működését. “Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világjárvány ideje alatt, amikor a hajléktalan emberek a Covid19 által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik számára értelmetlen a ‘maradj otthon’ felszólítás, akkor egy számukra létfontosságú intézmény veszélybe kerülhet” - olvasható a szervezet honlapján közzétett közleményben. A FEANTSA hangsúlyozza: egészségügyi munkacsoportja a helyszíni látogatása során meggyőződött arról, hogy a Szabolcs utca nélkülözhetetlen intézmény, amelyben európai szintű ellátásban részesülnek az ápoltak. Az Európa különböző országaiból érkezett szakemberek külön hangsúlyozták, hogy az intézmény milyen fontos szerepet játszik abban, hogy a hajléktalanok számára a kórházi ellátást követően biztosítja a felépülést. Ennek hiányában ezek az emberek azonnal az utcára kerülnének. “A magyar kormány nemzetközi emberi jogi kötelessége, hogy mindenki egészséghez való jogát biztosítsa. Tudjuk, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátását számos tényező hátráltatja, ezért ez a célzottan róluk gondoskodó központ életmentő szolgáltatást nyújt” - fogalmaz közleményében a nemzetközi szövetség. 

Meghalt 311 beteg és 1933 új fertőzöttet találtak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 09:08

Fotó: Balázs Attila / MTI
Meghaladta a 252 ezret is az aktív fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma, de már több mint egymillióan a második oltásukat is megkapták.
Szerda reggelre 1933 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma 419 152, míg az aktív fertőzötteké már 252 115. Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.
Kiemelték: folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 536 751, közülük 1 005 936 ember már a második adagot is megkapta. Magyarország jelenleg a második az uniós oltási ranglistán: a lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal. Szerdán újabb Pfizer-szállítmány érkezik hazánkba, a következő napok oltási tervét az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik. – Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, a mai naptól megkezdődhet a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithatnak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódik – emlékeztetett az oldal. (Képünkön a fehérgyarmati Covid-kórház. Nem enyhül a terhelés