Előfizetés

Gyurcsány börtönt ígért a fideszes képviselőknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 16:38

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Maguknak nem lesz kegyelem - dörögte indulatosan a Demokratikus Koalíció elnöke.
Hevesen ostorozta a kabinet járványügyi intézkedéseit az Országgyűlés szerdai ülésén Gyurcsány Ferenc. Messziről kezdte mondandóját, amit úgy vezetett fel, hogy "szeretnék mondani valamit, amiből Önök majd botrányt fognak csinálni és azt gyanítom, hogy a következő hetekben majd ugrálni fognak rajtam." Ezt követően azzal folytatta, hogy édesapja annak idején négyszer-ötször volt börtönben. Elmondása szerint nem volt igen nagy gazember, csak kicsi, de azt rendesen csinálta. Azzal folytatta, Magyarországnak van egy kormánya, annak sok tagja és egy vezetője, aki felelős azoknak a százaknak a haláláért, akik az elmúlt hetekben koronavírusban hunytak el. "Foglalkozási körben elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek hívják ezt vagy talán még annál is többnek" - jelentette ki.   Gyurcsány Ferenc elmondta, édesapját pár tízezer forintért néhány hónapra lecsukták. Úgy véli, a kormánynak van bűne és nem az a kérdés, hogy jól állunk-e az oltással. Megjegyezte, ő maga erre igen választ tud adni, ám az a kérdés, hogy korábban mit csinált a kabinet. "Merték-e vállalni annak a kockázatát, hogy megvédik a magyarokat ha kell korlátozásokkal; vagy féltek ennek politikai kockázatától, és százak mentek el, mint ahogy mai is több, mint háromszázan. Önök ölték meg őket" - hangoztak a DK elnökének szavai. Úgy véli, a fideszesek alkalmatlanok arra, hogy kormányozzanak.
"Ma Magyarországon sokkal kevesebbért, mint amit Önök tesznek, embereket elvisznek és becsuknak. Magukat is el fogják vinni. Nem is olyan soká'. Egy év múlva, másfél év múlva, mert maguk nem megvédték a magyarokat, hanem hozzájárultak ahhoz, hogy százak haljanak meg és ezért maguk lesznek a felelősek. És ezt a felelősséget számon fogjuk kérni magukon...maguknak nem lesz kegyelem"

- zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc.

Kövér László házelnök sem állta meg kommentár nélkül, ugyanis "ritka ízléstelen" hozzászólásnak nevezte az ellenzéki politikus szavait.   
"A jelek szerint azt tartja Ön a járvány közepén a legfontosabb feladatának, hogy fenyegessen"

- reagált az elhangzottakra a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba szerint Gyurcsány Ferenc semmit sem változott Balatonőszöd óta. Ugyan nem tudja, hogy néz ki a DK logója, ugyanakkor érdemesnek találná azt egy gumilövedékre lecserélni.  Hangsúlyozta, az a legfontosabb kérdés egy járvány közepén, hogy mennyi ember beoltása sikerült. Úgy véli, az ellenzéki oldalon megpróbálják azt letagadni, hogy heteken keresztül oltásellenes kampányt folytattak.

"Orbán Viktor a saját mércéje szerint is megbukott"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 14:56

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szabó Tímea azt mondja: a miniszterelnök pontosan tudja, hogy 2,5 millió beoltott nem jelent 2,5 millió védett embert.
Nincs 2,5 millió oltással védett ember, 1 millió van; Orbán Viktor szándékosan félrevezeti és így veszélyezteti az embereket azzal, hogy 2,5 millió beoltottról és ezzel biztonságról beszél – szögezte le Facebook-bejegyzésében Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő. Idézte a kormány friss hivatalos tájékoztatását arról, hogy eddig 1 millió ember kapott két oltást, de még nekik sem telt le az egy hónap a második adag után. Kifejtette, hogy a nyájimmunitáshoz minden szakértő szerint, beleértve „a kormányellenességgel nemigen vádolható Szlávik doktort is”, sokkal több beoltott kellene. Vélemények az 5 milliótól a 8 millió beoltottig szóródnak. Ettől nagyon messze vagyunk.
„Orbán pontosan tudja, hogy 2,5 millió beoltott nem jelent 2,5 millió védett embert. Pontosan tudja, hogy az első oltás nem nyújt teljes védelmet, pláne nem napokkal az oltás után. Nem egy esetről hallottunk, ahol az első oltás után hunytak el vagy fertőződtek meg emberek”

– sorolta az ellenzéki politikus.

Arról is beszélt, hogy szerinte Orbán elképesztően veszélyes játszmát folytat azért, hogy megint az eszement fociőrületének hódolhasson; azért, hogy nálunk rendezzenek nyáron foci-Eb-t. Úgy vélekedett, beteg gondolkodás ez. Hozzátette, hogy szerinte Orbán Viktor ne beszéljen erkölcsről, mert:
„Szeptemberben még azt mondta, hogy minden beteget meggyógyítanak, utána pedig azt, hogy emberéletekben méri a járványkezelés sikerét, nekem ne beszéljen erkölcsről akkor, amikor Magyarországon halnak meg a világon a legtöbben lakosságarányosan koronavírusban!”

Állítja: a miniszterelnök szétverte a betegellátást, elüldözött 5 ezer orvost, leinasozta a rezidenseket, és hagyta, hogy elszabaduljon a vírus. Azt is írta, hogy „a tomboló járvány alatt éjszakánként 100 milliárdokat lop ki a haverjai magánalapítványába, és a kórházak helyett sportra, vadászkiállításra és dubaji világkiállításra költ”. Folytatta: „haverjai luxustengerpartokon sütkéreznek, miközben százezrek vesztették el a megélhetésüket, vagy csökkent a jövedelmük, ő pedig nem segít rajtuk”.
„Orbán Viktor a saját mércéje szerint is megbukott, miközben a részvétnek, megbánásnak a szikrája sincs meg a kormányban azok irányában, akik elveszítették a szeretteiket. (...) Hazudik, és veszélybe sodorja a saját népét. (...) Nekünk nincs felelős kormányunk, nincs felelős miniszterelnökünk”

– összegezte álláspontját Szabó Tímea.

Baranyi Krisztina is színvallásra késztetné a kormányt az 540 milliárdos kínai egyetem kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 13:25

Ferencváros polgármestere Orbán Viktortól és Palkovics Lászlótól vár választ.
Baranyi Krisztina levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kínai Fudan egyetem megvalósításáért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, kérve, hozzák nyilvánosságra a kormányzati terveket a korábban a IX. kerületben eltervezett Budapest Diákvárossal kapcsolatban – derült ki Ferencváros független polgármesterének Facebook-bejegyzéséből. Ebben utalt a Direkt36 keddi cikkére, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján, hogy a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül.
„Amennyiben a cikkben leírtak megfelelnek a valóságnak, a meghozott döntéseket vonják vissza”

– kéri a kormányfőtől a polgármester.

Ahogy azt a Népszava korábban kiderítette, a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. A kerület vezetője aláhúzta, a Budapest Diákváros fejlesztést csak a korábbi, közösen elfogadott kormányzati-önkormányzati döntések mentén, az abban foglalt célok megvalósulása esetén, az úgynevezett Mesterterv szerinti funkciókkal tartja támogathatónak. Tehát épüljön fel a Diákváros 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, a megújult Nagyvásárteleppel mint közösségi térrel, sport- és rekreációs funkciókkal.   Ferencváros polgármesterének meggyőződése, hogy Budapest szívesen fogadná a világ bármely elit egyetemét, de „nem ilyen egyoldalú üzlettel, ahol minden előny a kínaiaké, nekünk meg csak az adósság jut”. 
„Az önkormányzati választáson aratott budapesti elsöprő győzelem után a miniszterelnök azt mondta, hogy kész együttműködni a város felelős vezetőivel és nem lesznek olyan beruházások, amelyet a budapestiek nem akarnak”

– idézte fel Baranyi Krisztina a másfél évvel ezelőtti orbáni ígéretet.

Amint azt a Népszava szintén megírta, Karácsony Gergely főpolgármester kedden ugyancsak leszögezte Facebook-bejegyzésében:
„A fővárosi önkormányzat nem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzén több ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett a kínai befolyásszerzést segítse a magyar kormány.”