Előfizetés

Szlávik: Egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de már nem kell maszkban napozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 09:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Még jó néhány hónap, míg azt mondhatjuk, hogy vége a járványnak, ráadásul a lakosság negyedének átoltottsága nem indokolja a nagy enyhítést.
Óva intek mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ – mondta Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió szerda esti Aréna című műsorában. Az interjú apropója azt volt, hogy Magyarországon több mint 2,5 millió ember beoltása után a kormány úgy döntött: a koronavírus-járvány harmadik hullámában megkezdődik a lépcsőzetes nyitás. Az infektológus ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett:  
„Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda. (...) Először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Például egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.”

Arra is figyelmeztetett, hogy a brit mutáns a fiatalok között szedi az áldozatait, és már gyerekeket is megfertőz, és mint mondta, azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban. Erre buzdított is mindenkit, és kiemelte:
„Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg.”

Szlávik János  szerint vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, az első legkorábban az idei év végén készülhet el. Ugyanakkor a szakember az elmúlt hónapokban sokadszorra és nyomatékosan leszögezte:
„a védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki”.

Megjegyezte, hogy az első oltás is elkezd az immunrendszerben dolgozni, két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés. Olyan magas szint is kialakulhat, amely védettséget ad, de a második védőoltás erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság. Az infektológus szerint Izrael az élő példa arra, hogy mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni.
„Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. (...) Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”

– becsülte meg a tényleges nyitásig hátralévő időszakot Szlávik János.

Szabad szemmel: Orbán fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását, mint a fertőzés visszaszorítását

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.08. 08:21

Nemzetközi sajtószemle, 2021. április 8.
Reuters Hiába figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara a veszélyre, az Orbán-kabinet hozzálátott a nyitáshoz, noha a Covid-19 minden eddiginél több áldozatot követel. A boltok és szolgáltatások fokozatosan újra megkezdhetik működésüket, mert a hatalom gyorsított ütemben oltatja be a lakosságot, miután jövőre választás lesz, és azt reméli, hogy el tudja kerülni az újabb gazdasági visszaesést.  Az emberek egynegyede kapta meg a vakcinát, csak éppen ilyen tömegesen, 311-en még sosem haltak meg egyetlen napon. Az áldozatok összlétszáma meghaladja a 22 ezret. Az orvosok érdekképviselete arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3. hullámnak még egyáltalán nincs vége, ezért korai minden enyhítés, ideértve az oktatás újraindítását. Az üzleti világ azonban örül, hogy a tavalyi 5 %-os recesszió után ismét némi levegőhöz jut. Ám az amerikai Johns Hopkins egyetem átfogó kimutatása szerint Magyarország két hete minden más államot ver az egy főre jutó halálozások számát tekintve.
Bloomberg Magyarország pont akkora időzítette a korlátozások lazítását, amikor csúcsot ért el a vírus halottak száma. Ez azonban felerősíti azokat az aggályokat, hogy túl korán jött az enyhítés, hiszen az ország világelső, ha összevetjük az áldozatok és a lakosság számát. Hiába tiltakoztak az orvosok, akik szigorítást akartak, miután a kórházak tele vannak covidos betegekkel és arat a koronahalál.
FT Minden eddigi rekordot megdöntött Magyarországon a járvány áldozatainak száma, a kormány mégis hozzákezdett a korlátozások feloldásához. Emiatt az a vád éri, hogy fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását, mint a fertőzés visszaszorítását. A jelentés hozzáteszi, hogy az unión belül az ország a 2. helyen áll a beoltottak arányát tekintve, ám közben tarol a ragály. A legtöbb esetben a brit mutáns mutatják ki.
Reuters A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, hogy kellő adatok híján nem tudja megnyugtatóan eldönteni, mennyire hatékony, illetve biztonságos a készítmény. Mint emlékezetes, Pozsonyban kormányválságot robbantott ki a miniszterelnök, miután titokban 2 millió Szputnyik V-t rendelt, amiből 200 ezer adag meg is érkezett. Ám ebből még egyetlen egyet sem adtak be, mert a jóváhagyás nem zárult le, miután az orosz gyártó részben hiányos, részben egymásnak ellentmondó dokumentációt küldött. Úgy hogy még a különféle tételeket sem lehet összehasonlítani. Hiába keresték a szlovák szakemberek az oroszországi üzemeket, tanulmányozták végig a kapott dokumentumokat és végezték el a vizsgálatok javát. Moszkvában úgy reagáltak a kifogásokra, hogy álhír az az értesülés, miszerint a Szlovákiának küldött szer nem egyezik azzal, amit a klinikai tesztek során ellenőriztek.
Die Presse Ausztria hamarosan aláírja a szerződést Oroszországgal egymillió adag vakcina megvásárlásáról. Ezt a kancellári hivatal jelentette be, hozzáfűzve, hogy az ár 20 millió dollár, azaz ampullánként 20 dollár. Ha minden jól megy, az első, 300 ezres tétel már ebben a hónapban megérkezik, majd májusban 500 ezer, júniusban pedig a maradék 200 ezer darab fut be. Függetlenül attól, hogy végez-e az Európai Gyógyszerhatóság addig a szer engedélyezésével. Ha nem, akkor szóba jöhet, hogy a nemzeti hatóságok állítsák szabadra a jelzést. Vagyis ez esetben az osztrák szakértők ellenőriznék a készítményt. Úgy tudni, hogy ehhez már megkapták az adatok egy részét. Közben a bajor kormányfő előszerződést kötött 2,5 millió adat Szputnyik V szállítására. A teljesítés júliusban esedékes, de Söder előbb még meg akarja várni, hogy az illetékes EU ügynökség rábólintson a forgalmazásra.
FT A vezércikk arra szólítja fel a szakmát, illetve a politikát, hogy használja fel a koronajárvány tanulságait, mert ugyan a Covid-19 ugyan jelenleg teljesen leköti a figyelmet, de a mentális és rákos megbetegedések súlyos szenvedéseket és halált okoznak. A két baj elleni küzdelem hatékonyságán sokat javíthatnak a ragály során szerzett tapasztalatok. Így már most látni, hogy az eddig tervezettnél gyorsabb ütemben kell növelni az egészségügynek szánt alapokat. A bezártság, a magány, a társadalmi kapcsolatok megszakadása szedi az áldozatait. A felmérések azt mutatják, hogy aki átesett a víruson, azok harmadánál fél éven belül valamilyen lelki-idegi gond jelentkezik. A rákos betegeknél pedig megszakadt a kutatás, a vizsgálat és a kezelés, ami főleg a középkorúakat, illetve az időseket sújtja. Hiszen már az lényegesen rontja túlélési esélyeiket, ha késik a baj felfedezése. Arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt és szakembert átirányítottak erről a területről a ragály miatt. A fiatalok viszont főleg a járvány lélektani következményeit szenvedik meg. Ily módon nekik kell elsősorban segítséget nyújtani. Mind a két betegségfajta esetében azonban lépni kell, hogy elháruljon az azonnali válság.
Frankfurter Rundschau A romák különösen sokat szenvednek a járványtól Közép- és Kelet-Európában – mondta a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezésének vezetője, aki maga is a kisebbség tagja. Zeljko Jovanovics a roma egyenjogúság napján nyilatkozott, külön kiemelve, hogy a közösség jelentős része égbekiáltó nyomorban él, ezért igencsak ki van téve a vírus következményeinek. Pl. Romániában és Magyarországon nagyon sokan nem jutnak orvosi ellátáshoz és kimaradnak az oltásból is, mert isten háta mögötti vidékeken laknak. De a járvány azért is nagy veszélyt jelent számukra, mert a gyerekeknek általában nincs számítógépük, ezért nem éri el őket a távoktatás. Ily módon félő, hogy körükben csak még tovább nő az iskolaelhagyók száma. A szakember arra is kitért, hogy Romániában és Bulgáriában a roma életszínvonal most gyakran rosszabb, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt, mivel közben megerősödött a populizmus. És a roma-ellenes politika kifizetődik a választásokon.
Die Welt A bajor miniszterelnök jelenleg édeskevés esélyt lát arra, hogy Münchenben telt ház előtt játsszák le a foci Európa-bajnokság keretében előirányzott négy meccset, köztük a Magyarország elleni találkozót. Söder nem tud mit kezdeni a kontinentális szövetségnek azzal a véleményével sem, hogy a mérkőzéseket csak ott akarják engedélyezni, ahová- a befogadóképességtől függően – akárhány embert beengednek. Mint mondta, ha ez netán a müncheni olimpiai stadionra is vonatkozna, akkor német kormány alighanem keresztbe feküdne. Azzal érvelt, hogy igen jó tapasztalatokat hoztak az üres lelátók előtt lebonyolított küzdelmek. Egyben utalt arra, hogy hiába voltak a biztonsági intézkedések, nagyon sok játékos így is megfertőződött. Ugyanakkor a bajor főváros bízik abban, hogy megtalálják a módját és így bemehetnek majd szurkolók a négy összecsapásra.
Die Presse Osztrák részről továbbra is bizakodnak, mindazonáltal igencsak zokon veszik, hogy a magyar kormány a vészhelyzetre hivatkozva váratlanul megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) megvegye a holland Aegon biztosító magyarországi érdekeltségét. Pedig jól alakultak a tárgyalások a budapesti Pénzügyminisztériummal. Ugyanakkor Bécsben nem értik azt az indoklást, miszerint a VIG külföldi befektető volna, hiszen jó 25 éve jelen van a magyar piacon, tehát szó sincs arról, hogy egy partizánakcióval jó sok pénzt felmarkol a 830 millió eurós üzleten, aztán sietve távozik. Sőt piacvezető lenne az adásvétel jóvoltából, mellesleg – minden átfedés ellenére – senkit sem akar elbocsátani az Aegon 1500 alkalmazottja közül. Mellesleg úgy hírlik, hogy magyar vetélytárs nem is jelentkezett az üzletre. Meg ekkora árat egyébként sem sokan tudnának megfizetni. Sok szakértő úgy véli, hogy ellentétes az uniós joggal a lépés alapjául szolgáló törvény, bár az EU még nem foglalt állást a kérdésben – mondja a budapesti osztrák nagykövetség gazdasági attaséja. Igaz, ilyen eset még nem is fordult elő, ily módon könnyen precedens lehet belőle. A lap emlékeztet arra, hogy az osztrák cégekkel szembeni bánásmód nem mindig barátságos a magyar hatóságok részéről, lásd a válságadót, a banki különadót, vagy a devizahitelek kötelező átváltását. Ugyanakkor a magyar kormány az Európai Bíróság előtt felsült pl. a zsebszerződések elleni szabályozással.  
FT Kaczynski óva inti szélsőjobbos szövetségesét attól, hogy az megvétózza az uniós gazdasági segélyalap jóváhagyását, mert az az egész koalíciót bedöntheti. A rendszer erős emberének nyilatkozata arra utal, hogy most éppen Ziobro miatt erős feszültségek vannak a szövetségen belül, ám ha nem megy át a ratifikálás, az az egész EU-csomagot lábon lövi. A szavazás ebben a hónapban lesz, de az Egyesült Lengyelország nevű tömörülés arra hivatkozva ágál ellene, hogy a közös hitelfelvétel esetén túlságosan is magas volna a nemzeti önrész. Továbbá szó sem lehet arról, hogy az anyagi segítséget a jogállami normák betartásához kössék. Úgy néz ki persze, hogy a baloldal támogatásával így is meglesz a döntés, hozzáértők inkább úgy tekintik az ügyet, hogy Ziobro próbál jobbra helyezkedni a PiS-tól a két év múlva esedékes választás előtt. Azon kívül a játszma része a Morawiecki miniszterelnökkel vívott hatalmi harcának.
The Times Még a tervezett két hetet sem élte meg Budapest 9. kerületében a közszemlére kitett szobor, amely a „Számítanak a fekete életek”-mozgalom jegyében született: szélsőségesek egy napon belül megrongálták és ledöntötték. A kemény magyar nacionalisták az istentelen multikulturalizmus jelképét látják a színes bőrűek egyenjogúságát hirdető irányzatban, de gyanakvással tekint arra az erősen konzervatív Orbán-kormány is. A hatalom párti sajtó azt írta a mű ideiglenes felállításáról, hogy az olyan mintha Hitlerre emlékeznének. Gulyás Gergely pedig úgy nyilatkozott, hogy itt alapvetően egy rasszista erőről van szó, amely nem ismeri el egyenlőnek a fehéreket, illetve a színeseket.

"Nincs baj azzal, ha beülnek traccsolni"

Batka Zoltán Vas András
Publikálás dátuma
2021.04.08. 07:20

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Több helyütt valósággal lerohanták a fodrászatokat azok után, hogy a kormány a járvány csúcsán meghirdetett „fokozatos nyitás” jegyében lehetővé tette, hogy a kiskereskedők mellett egyes szolgáltatók, így a fodrászok, manikűrösök, szoláriumok is megnyissanak.
Azonban a szerdán életbe léptetett jogszabály nem részletezte, hogy a szolgáltatóknál egyszerre hány kuncsaft tartózkodhat. A körúton járva több olyan fodrászüzletet is láttunk, ahol a viszonylag kis helyiségben az ott sürgölődő fodrásszal együtt négy-öt vagy még több ember tartózkodott egy légtérben. Igaz, a legtöbben szájmaszkot viseltek – volt ahol éppenséggel a bejáratra is kiírták, hogy anélkül nem jöhet be senki – ám a vendégek és a kuncsaftok igencsak sűrűn kerültek egymás közvetlen közelébe. Kintről láttunk több olyan vendéget is, akit arcmaszk nélkül nyírt a fodrásza. Az egyik pici, pár négyzetméteres fodrászatban négy, hetvenes öregúr üldögélt, kettőn nem volt arcmaszk. „Én már be vagyok oltva” – mondta egyikük kérdésünkre, kiderült, két hete oltották. A felvetésünkre, hogy ennyi idő alatt még egyáltalán nem biztos, hogy kialakult benne a védettség, csak legyint: az oltás az oltás, egyébként is, a kormány megnyitotta a fodrászatokat végre, szóval akkor csak nincs baj azzal, ha beülnek nyiratkozni meg traccsolni. Mint később egy éppen üres fodrászat előtt cigiző fiatal fodrász elmondja: ha régi visszajáró kuncsaft érkezik, aki ráadásul védettségi igazolást is mutat, ott a fodrász sem igazán forszírozza, hogy rajta legyen a maszk munka közben. Ahogy szerinte az sem működne, hogy a vendégeket a várakozási időre kitessékeli a helyiségből az utcára. - Egyébként is legálisan vannak az üzletben a kuncsaftok és a rendőrök sem szóltak – fogalmazott a fodrász. A kormány csak a kiskereskedelemben szabályozta, hogy egyszerre hányan lehetnek az üzletben: 10 négyzetméterenként egy vásárló. - A kosár a legjobb vevőszámláló – mondta az egyik Mester utcai szupermarket biztonsági őre. Bár a bolt is el van látva olyan szenzoros berendezéssel, amely elvileg méri, hogy hány vásárló lépett be az üzletbe és mennyi távozott, ám itt jóval egyszerűbb módszert találtak ki: minden vevőnek kötelező kosarat vinni magával és pont annyi kosár van, ahány vevő a boltban beléphet. Az más kérdés, hogy ez mennyire védi meg a vásárlókat: a polcok közötti szűk eladótérben egyáltalán nem könnyű úgy eliszkolni, hogy az ember ne kerüljön a többi vásárlóhoz vagy a bolti dolgozókhoz képest védőtávon belülre. A biztonsági őr szerint a vásárlók jobbára betartják a távolságtartást, inkább a maszkhasználat miatt kell szólni. Időről-időre akad egy-egy őrült is, aki mindenáron maszk nélkül akar vásárolni.  - Hányan vannak bent? – érdeklődött egy középkorú asszony az egyik kaposvári vegyesbolt előtt, mire az előtérben álló alkalmazott kinyitotta neki az ajtót: - Tessék nyugodtan bemenni, még simán a létszám alatt vagyunk. - A délután már érdekesebb lesz – jegyezte meg Gábor, a vegyesbolt vezetője –, főleg négy és hat óra között, illetve majd az ünnepnapokon, mi ugyanis akkor is nyitva tartunk. Szép kis sor lesz az utcán… De még mindig jobb, mint az eddigi állapot, mi ugyanis abból élünk, hogy hosszan nyitva tartunk. A vevőket a bejáratnál felirat tájékoztatta a szabályokról, a 100 négyzetméteres üzletben egyszerre tízen tartózkodhatnak, ami gyenge délelőtti forgalmat jelent. Egy kaposvári üzletvezető megjegyezte: remélhetőleg egy esetleges ellenőrzésnél nem colstokkal érkezik majd a hatóság, s kezd el kötözködni egy-egy plusz vevőn. - Nagyon örülök a nyitásnak, májusig nem bírtam volna anyagilag, talán, ha két hétig tartottak volna még a tartalékaim – ezt már Mónika, a nagyatádi ruhaüzlet-tulajdonos állította, aki az új szabály értelmében egyszerre hét vevőt fogadhat az üzletében. – Nem hiszem, hogy emiatt feltorlódnának a vevők, a járvány kitörése óta ugyanis visszaesett a forgalom, 3-4 embernél többen sohasem voltak az üzletben. Ez Somogy, itt jóval kevesebb pénzt kell beosztania az átlagnak, másfelől féltek is az emberek a tömegtől. Én is tartok a vírustól, de kénytelen vagyok kockáztatni, hiszen a megélhetésemről van szó: a számlákat akkor is fizetnem kellett, amikor nem nyithattam ki, és a vevők is elpártolnak máshová, ha az egészségemet féltve még vártam volna a nyitással. A pedikűrös és műkörmös Krisztina is tartott a nyitástól, de szintén nem vacillált: az ügyfélköre a zárás alatt folyamatosan érdeklődött nála időpontokért, s félt, hogy elveszíti a kuncsaftjait. - Egyszerre csak egyvalakit engedek be az üzletbe, utána fertőtlenítek, van időm, ugyanis sok állandó ügyfél lemondta az időpontját, mivel fél a fertőzéstől, teljesen újra kell írnom az előjegyzésem, de legalább dolgozhatok, ami egyet jelent a bevétellel. Anita szerint viszont nem érdemes kockáztatni: a 27 éves kaposvári kozmetikus családi tanácsra nem nyitotta meg üzletét, s egyelőre nem is tervezi, hogy újra munkába áll. - A szüleim féltenek, s azt mondták, anyagilag támogatnak, míg lecseng a járvány, azaz májusig biztosan nem nyitok ki – mondta. – Sok esetben harminc centire a páciens arcától dolgozom, most, amikor 300-an halnak meg egy nap alatt, nem merek kockáztatni, ennyit nem ér a pénz!