Előfizetés

Légcsőátültetést végeztek az Egyesült Államokban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:47

Fotó: Claudia Paul / Mount Sinai Health System
Az első donoros szervátültetés sikere reményt adhat a koronavírus-fertőzésből felgyógyulóknak is.
Elvégezték az első donoros légcsőátültetést az Egyesült Államokban, az orvosok szerint a szervátültetés reményt adhat azoknak a koronavírusos betegeknek, akiknek a lélegeztetőgép súlyosan károsította a légcsövét. A New York-i Mount Sinai kórház sebészei egy súlyosan asztmás 56 éves nőbe ültettek be új légcsövet, amely be- és kilégzéskor a levegő áramlását biztosítja a tüdőhöz és a tüdőből – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja. A szakemberek szerint nagy kihívást jelent egy donor légcsövét összekapcsolni a páciens érhálózatával, és a beavatkozás csak a legutolsó megoldás lehet. Sonia Dein, aki az új légcsövet kapta, elmondta: az elmúlt hat évben minden percét azzal töltötte, hogy megküzdjön elakadó lélegzetével, mert az asztmájára kapott kezelés károsította légcsövét. A transzplantáció után ismét szabadon lélegzik. A szakemberek szerint még korai a beavatkozás teljes sikeréről beszélni. A betegnek erős gyógyszereket kell szednie a szervkilökődés ellen, de az orvosok remélik, hogy évek múltán ezeket leállíthatják. Alig három hónappal a 18 órás műtét után, amelyben több mint 50 orvos vett részt, nincsenek jelei a komplikációknak, sem a kilökődésnek. Az orvosok műtöttek vagy távolítottak már el sérült légcsőszakaszt, ültettek be műlégcsövet és végeztek olyan légcsőátültetést is, amelyhez a páciens őssejtjeiből tenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel. Ám ezek a beavatkozások nem minden esetben képesek teljesen helyreállítani a szerv működését. „Amikor a beteg teljes légcsöve károsodik, az egyetlen remény a szervátültetés” – mondta Eric Genden, a Mount Sinai sebésze, az átültetést végző orvoscsoport vezetője. Az orvosok remélik, hogy ez a beavatkozás segít olyanokon is, akik légcsövet érintő születési rendellenességgel jöttek világra, vagy akiknek lélegeztetőgép súlyosan károsította ezt a szervét. 

Az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőzés is okozhat elhúzódó problémákat

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:11

Fotó: Shutterstock
10 emberből 1 még nyolc hónappal a betegség után is szenvedett a poszt-Covidtól egy svéd tanulmány szerint.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-19) okozta fertőzés után nyolc hónappal tízből egy embernek volt olyan súlyos problémája, amely károsan befolyásolta a társas kapcsolatait, a munkáját vagy az otthoni tevékenységét – közölte a Svéd Televízió (STV). A leggyakoribb tünetek az ízlelés és szaglás elvesztése, a hányinger és a légzési nehézségek. Az eredmények szerint négyből egy tünet több mint két hónapon keresztül megmarad. „Fontos, hogy az emberek tudják, hogy még az enyhe fertőzés is negatívan befolyásolhatja az életüket egy időre” – mondta Charlotte Thalin kutató szakorvos.  A svéd kórházak több mint kétezer alkalmazottjának bevonásával készült tanulmány ugyanakkor nem talált az említetteken kívül olyan hosszú távú problémákat, amelyek szintén gyakoriak lennének. „Szó esik szívdobogásérzetről, memóriazavarokról és hosszan tartó lázról enyhe Covid-19 esetén, de mi ilyet nem találtunk kutatásunk során” – mondta Thalin, hozzátéve, hogy az eltérés azzal is magyarázható, hogy a vizsgálatban részt vevők átlagéletkora viszonylag alacsony volt. A Danderydi Egyetemi Kórház és a Karolinska Intézet által végzett kutatásban részt vett a KTH Royal Institute of Technology, a SciLifeLab, az Uppsalai Egyetem és a Svéd Közegészségügyi Szolgálat. A tanulmányt a Journal of the American Medical Association című tudományos lapban mutatták be.
Mint megírtuk, azt már ősszel is feltételezték a kutatók, hogy nem csak a súlyos, kórházi kezelést igénylő lefolyás esetén húzódnak el hónapokig a fertőzés szövődményei. Az akkor long, vagyis hosszú vagy elhúzódó Covid-állapotnak nevezett tünetekként a bénító fáradtságot, a szívet, a tüdőt és a gyomrot érintő károsodást, valamint mentális eredetű problémákat - depresszió, szorongás, zavart gondolkodás - azonosították.  Egy tavaszi, amerikai kutatás szerint az elhúzódó Covidtól szenvedők harmada a fertőzést tünetmentesen vészelte át. A később megjelenő, majd hosszasan megmaradó tünetek közül leggyakrabban légszomj, fáradékonyság, fejfájás és alhasi fájdalmak jelentkeztek, de jellemző az „agyköd”, vagyis a mentális képességek romlása is.

A fél falu bejelentkezett egy utcán talált pénzkötegért Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 22:28
Képünk illusztráció.
Fotó: Vlad Ispas/Shutterstock.
Csodafegyverként a pópát szeretnék bevetni, akit a tervek szerint megkérné a helyieket az istentiszteleten, legyenek picit őszintébbek.
Alighanem a rendőröknek sem sokszor van olyan esettel dolguk, mint, ami minap esett meg egy román településen. Történt ugyanis, hogy az Iaşi megyei Mogoşeşti község egyenruhásait megkereste egy férfi, aki talált az utcán egy rakat pénzt és mint becsületes megtaláló szeretné azt leadni. A hatósági felhívásra azonban több tucat falubeli jelentkezett be a pénzért, egészen pontosan, szerencsét próbálni. A rendőrség nem árulta el a pontos összeget, az eddigi érdeklődök pedig nagyon rosszul találgatnak. Ráadásul egyikük sem emlékszik, mikor és milyen körülmények között hagyta el a pénzt. A település polgármestere azonban egy lehengerlő ötlettel állt elő: 
amennyiben a kárvallott nem jelentkezik április 10-ig, a helyi pópának szólnak, hogy a vasárnapi misén olvassa fel a rendőrségi felhívást és kérje meg a helybélieket, legyenek már egy picikét őszintébbek

- írja helyi sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér.