Előfizetés

A fél falu bejelentkezett egy utcán talált pénzkötegért Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 22:28
Képünk illusztráció.
Fotó: Vlad Ispas/Shutterstock.
Csodafegyverként a pópát szeretnék bevetni, akit a tervek szerint megkérné a helyieket az istentiszteleten, legyenek picit őszintébbek.
Alighanem a rendőröknek sem sokszor van olyan esettel dolguk, mint, ami minap esett meg egy román településen. Történt ugyanis, hogy az Iaşi megyei Mogoşeşti község egyenruhásait megkereste egy férfi, aki talált az utcán egy rakat pénzt és mint becsületes megtaláló szeretné azt leadni. A hatósági felhívásra azonban több tucat falubeli jelentkezett be a pénzért, egészen pontosan, szerencsét próbálni. A rendőrség nem árulta el a pontos összeget, az eddigi érdeklődök pedig nagyon rosszul találgatnak. Ráadásul egyikük sem emlékszik, mikor és milyen körülmények között hagyta el a pénzt. A település polgármestere azonban egy lehengerlő ötlettel állt elő: 
amennyiben a kárvallott nem jelentkezik április 10-ig, a helyi pópának szólnak, hogy a vasárnapi misén olvassa fel a rendőrségi felhívást és kérje meg a helybélieket, legyenek már egy picikét őszintébbek

- írja helyi sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér.  

Felhős, esős nap elé nézünk csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:55

Fotó: Shutterstock
Jó szolgálatot tehetnek az esernyők és az esőkabátok.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön legtöbb helyen több órára kisüt a nap, emellett pedig gomolyfelhők is képződnek. Több helyen alakulhat ki zápor, hózápor, nagyobb számban az északkeleti megyékben, esetleg zivatar is lehet. Késő délután, estefelé szűnni kezd a csapadék, a felhőzet is határozottan csökken. Az északnyugati szél holnap ismét nagy területen feltámad, erős, néhol viharos lökések kísérik, majd késő délutántól mérséklődik a légmozgás. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, melyet kevés gomoly-, majd egyre több fátyolfelhő zavarhat. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél megélénkül, főként a Dunántúlon több helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és +1 fok között várható, de a fagyzugokban, a homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. 
A maximum-hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

A Covid-19-ből felgyógyultak harmadánál jelentkezik idegrendszeri vagy mentális zavar

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.07. 19:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 230 ezer, főleg amerikai, koronavírus-fertőzésen átesett ember orvosi dokumentációját elemezték a kutatók.
Minden harmadik Covid-19-en átesett betegnél diagnosztizáltak fél éven belül agyi vagy pszichés zavart – állapította meg egy 230 ezer, főként amerikai páciens eseteit feldolgozó tanulmány. A tudósok szerint a pandémia mentális és neurológia problémák hullámát válthatja ki. A kutatást végző szerzők szerint nem világos, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) milyen módon kapcsolható az olyan pszichés zavarokhoz, mint a szorongás vagy depresszió, de ezek fordultak elő leggyakrabban a 14 rendellenesség között, amelyeket vizsgáltak. A Covid-19 után jelentkező stroke, demencia és más neurológiai rendellenesség ritkább volt a vizsgált esetek között, ugyanakkor a kutatók szerint mégis jelentős volt az előfordulásuk, különösen azoknál, akik súlyos állapotba kerültek a Covid-19 miatt. Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere, a kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy eredményeik azt mutatják: 
a Covid-19 után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint influenza vagy más légúti fertőzés után.

A tanulmányban nem tudták meghatározni, hogy milyen biológiai vagy pszichés folyamatok okozhatják ezeket a tüneteket, de mint a tudós hozzátette: sürgős kutatásokra van szükség, hogy azonosítani lehessen a problémát a megelőzés és kezelés érdekében. Egészségügyi szakértők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Covid-19-en átesett pácienseknél megnövekszik az agyi és mentális rendellenességek kockázata. A tanulmányon dolgozó tudósok egy korábbi kutatása tavaly arra a megállapításra jutott, hogy a Covid-19-en átesettek 20 százalékát diagnosztizálták három hónapon belül valamilyen pszichiátriai zavarral. A kutatók az új tanulmányukat a Lancet Psychiatry folyóiratban publikálták. A kutatáshoz 236 379, főleg egyesült államokbeli, Covid-19-en átesett páciens orvosi dokumentációját elemezték. Eredményeik szerint 34 százalékuknál fél éven belül neurológiai vagy pszichiátriai betegséget állapítottak meg. Összehasonlításuk szerint a Covid-19-en átesett betegeknél ezek a rendellenességek jóval gyakrabban jelentkeztek, mint ugyanebben az időszakban a kontrollcsoportbeli, influenzából vagy más légúti fertőzésből felgyógyultaknál. Mint írták, a Covid-19-nek tulajdonítható ez a különleges hatás. A leggyakrabban előforduló rendellenesség, ami a páciensek 17 százalékát érintette, a szorongás volt, a kedélyzavart 14 százalék tapasztalta. Úgy tűnt, hogy ezek egyike sem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a Covid-19 lefolyása az érintett betegeknél. Az intenzív osztályra került páciensek közül azonban fél éven belül 7 százaléknál állapítottak meg stroke-ot és csaknem 2 százaléknál demenciát. „Bár a legtöbb rendellenesség esetében az egyéni kockázatok kicsik, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet” – hangsúlyozta Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora, a kutatás másik vezetője.