Előfizetés

Súlyosabb bűncselekményekkel gyanúsítják a honvédkórházi szurkálót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ügyészek további három hónapig elmegyógyintézeti letartóztatásban tartanák a kínai férfit.
A honvédkórházi betegként szurkáló kínai férfi letartóztatásának három hónapos meghosszabbítását indítványozták – derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az eredetileg „csak” védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsított férfival a BRFK életvédelmi nyomozói súlyosabb bűncselekmények megalapozott gyanúját is közölték.
„A gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete, valamint súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas”

– írták.

A megalapozott gyanú szerint a 37 éves külföldi férfi 2021. március 13-án a délutáni órákban egy VI. kerületi kórházban először egy betegtársát fojtogatni kezdte, és többször mellkason ütötte, támadásával csak a sértett segítségért kiáltása miatt érkező ápolók láttán hagyott fel. Ezután a szomszéd kórteremben, sebészeti ollókkal súlyosan bántalmazott egy védekezésre képtelen állapotban, altatásban lévő nőt. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, azonban orvosi beavatkozás ellenére négy nap múlva meghalt.
A férfi a támadást követően az őt megfékezni próbáló egyik ápolónőre támadt, megkísérelte mellkas tájékon megszúrni, aki a szúrásokat egy maga elé tartott kukatetővel el tudta hárítani. A dühöngő gyanúsítottat a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékeznie, ennek során egyikük a kezén szúrt, könnyű sérülést szenvedett.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a bíróság korábban elrendelte a külföldi férfi letartóztatását 2021. április 16-ig és annak végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el, és ugyanott indítványozzák most a hosszabbítás letöltését is.

Vádat emeltek a szegedi önkormányzati képviselő ellen, aki autójával a villamosok elé hajtott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 11:38
Szabó Bálint
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Szabó Bálint, a Szegedi Közgyűlés független tagja ellen közérdekű üzem megzavarása miatt indult büntetőeljárás.
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az önkormányzati képviselővel szemben, aki tavaly márciusban közösségi oldalán hívta fel olvasóit a szegedi tömegközlekedés megbénítására, és két órán keresztül ő maga meg is tette azt – közölte az ügyészségi portál. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye nem említi, de a Szeged.hu több mint egy évvel ezelőtti beszámolója szerint a városi közgyűlés független tagjáról, Szabó Bálintról van szó.
A vádirat szerint a férfi 2020. március 16-án a közösségi oldalán több posztot tett közzé, melyekben a járványhelyzetben megkérdőjelezte a szegedi tömegközlekedés biztonságosságát. Ezt követően egy felhívást intézett az olvasóihoz „Állítsuk le a tömegközlekedést Szegeden” címmel. A politikus a lépését éppen a veszélyhelyzettel indokolta.

A felhívásnak megfelelően a vádlott 2020. március 18-án délután egy autóval Szeged egyik forgalmas kereszteződésében a villamossíneken megállt, ezzel öt villamosjárat közlekedését is megakadályozta. A vádlott ezt követően az autóból kiszállt és a maszkban, bőrkesztyűt viselve azt közölte a helyszínre érkező rendőrökkel, hogy azért áll ott az autóval, mert az nem indul.
Miután a rendőrök segítségüket ajánlották fel, a vádlott közölte velük, hogy az autó onnan nem fog elmozdulni, továbbá az ő érdekükben is cselekszik, mert a koronavírus a tömegközlekedésen terjed a legjobban.

A vádlottat többször is eredménytelenül szólították fel, hogy az autóval a kereszteződést hagyja el, mert ezzel nemcsak a tömegközlekedést, hanem a közúti járműforgalmat is akadályozza. Mivel azonban a felszólításoknak nem tett eleget és többször is megpróbálta magát a rendőri intézkedés alól kivonni, vele szemben a rendőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak.
A helyi politikus több villamosvonal összesen 19 járművének 64 menetét blokkolta, és a nyári szüneti menetrend ellenére is több, mint 3500 utas közlekedését akadályozta meg mintegy 108 percen át. A forgalmi akadály miatt csak az érintett útkereszteződés négy ágán 11 villamos várakozott. A forgalmi akadály végül azzal szűnt meg, hogy a vádlott egy ismerőse a gépkocsiba beülve a helyszínről elhajtott.

Szabó Bálint a cselekményével Szeged frekventált közlekedési csomópontjában jelentős forgalmi zavart okozott, és a buszpótlók forgalomba állítása miatt mintegy 580 ezer forint kára is keletkezett a helyi közlekedési társaságnak. A járási ügyészség az önkormányzati képviselőt közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolja, és vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását  indítványozza. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hatalmas lángokkal égett egy szentendrei áruház (videók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:37

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Egy sérültről tudni, őt kórházba szállították.
Tűz keletkezett Szentendrén, egy Dunakanyar körúti áruház raktárrészében, mintegy ezer négyzetméteren ég az épület belső része és a tetőszerkezete

A tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, nagy erőkkel oltják a lángokat, hat település csaknem húsz egységét riasztották a helyszínre. A rajok emellett próbálják megakadályozni a lángok továbbterjedését a környező épületekre. A helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. A Katasztrófavédelem 21:40-kor azt közölte, nyolc vízsugárral sikerült körülhatárolniuk a tüzet. Az oltásban már 24 egység, 71 tűzoltója vesz részt: 16 járművel, 46 hivatásos tűzoltó, 8 járművel pedig 25 önkéntes tűzoltó. Azt egyenlőre nem tudni, mitől keletkezett a tűz. A Népszava információi szerint a HÉV-állomásnál található egyik élelmiszerüzletben csaptak fel a lángok, aminek füstjét a város több pontjáról lehet látni.  Nem sokkal este fél 11 előtt Szentendre hivatalos Facebook-oldalán azt közölte, egy embert kell kórházba szállítani füstmérgezés miatt. Állapota szerencsére nem súlyos. Az áruház közvetlen közelében álló boltokra nem terjedt át a tűz.  A Katasztrófavédelem 23:29-es tájékoztatása szerint megfékezték a tüzet. A tűz a kétezer négyzetméteres épület áruátvételi raktárában keletkezett, majd továbbterjedt az áruház belső terére és a tetőszerkezetére egyaránt, amely megsemmisült. A lángok fellobbanásakor az épületet 17 ember elhagyta. A helyszínen elhúzódó utómunkálatokra kell számítani, a rajok átvizsgálják az épületet, és a még izzó részeket is eloltják.  A Blikk megkeresésére a Spar kommunikációs igazgatója, Maczelka Márk korábban azt mondta, nincs tudomásuk sérülésről.
"A tűz a raktárból indult ki, de azt a tűzoltósági vizsgálat fogja kideríteni, pontosan mi okozta a tüzet. Az ezzel kapcsolatos információk találgatások. Jelenleg még zajlik az oltás, ami egy jópár órába bele fog telni”.