Előfizetés

Katasztrófavédelem: nem volt személyi sérültje a szentendrei áruháztűznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 13:35

Fotó: Lakatos Péter / MTI
A szentendrei áruháztűz megfékezése és az oltási munkálatok után a kutatómentők kutyás egysége átvizsgálta az épületet, és nem talált sérültet az üzlet maradványai között - mondta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője csütörtökön
Darázs Ágnes közlése szerint megkezdődött a tűzvizsgálat, amely napokig is eltarthat. Szentendre város hivatalos oldala szerint az üzlet két munkatársát füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de komolyabb bajuk nem esett. A leégett épület közvetlen környékét lezárták, így a gyalogosforgalmat elterelik, de a parkolókat továbbra is lehet majd használni.
A honlap beszámolt arról, hogy Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt a helyszínen beszélt az élelmiszerüzlet vezetőivel, akik arról biztosították, hogy az áruház valamennyi dolgozójának tudnak munkát biztosítani. A polgármester csütörtökre egyeztetést hívott össze az épület tulajdonosával, a Pikk-Terc Kft.-vel és az élelmiszerüzlet vezetőivel - tudatták.

Súlyosabb bűncselekményekkel gyanúsítják a honvédkórházi szurkálót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ügyészek további három hónapig elmegyógyintézeti letartóztatásban tartanák a kínai férfit.
A honvédkórházi betegként szurkáló kínai férfi letartóztatásának három hónapos meghosszabbítását indítványozták – derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az eredetileg „csak” védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsított férfival a BRFK életvédelmi nyomozói súlyosabb bűncselekmények megalapozott gyanúját is közölték.
„A gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete, valamint súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas”

– írták.

A megalapozott gyanú szerint a 37 éves külföldi férfi 2021. március 13-án a délutáni órákban egy VI. kerületi kórházban először egy betegtársát fojtogatni kezdte, és többször mellkason ütötte, támadásával csak a sértett segítségért kiáltása miatt érkező ápolók láttán hagyott fel. Ezután a szomszéd kórteremben, sebészeti ollókkal súlyosan bántalmazott egy védekezésre képtelen állapotban, altatásban lévő nőt. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, azonban orvosi beavatkozás ellenére négy nap múlva meghalt.
A férfi a támadást követően az őt megfékezni próbáló egyik ápolónőre támadt, megkísérelte mellkas tájékon megszúrni, aki a szúrásokat egy maga elé tartott kukatetővel el tudta hárítani. A dühöngő gyanúsítottat a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékeznie, ennek során egyikük a kezén szúrt, könnyű sérülést szenvedett.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a bíróság korábban elrendelte a külföldi férfi letartóztatását 2021. április 16-ig és annak végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el, és ugyanott indítványozzák most a hosszabbítás letöltését is.

Vádat emeltek a szegedi önkormányzati képviselő ellen, aki autójával a villamosok elé hajtott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 11:38
Szabó Bálint
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Szabó Bálint, a Szegedi Közgyűlés független tagja ellen közérdekű üzem megzavarása miatt indult büntetőeljárás.
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az önkormányzati képviselővel szemben, aki tavaly márciusban közösségi oldalán hívta fel olvasóit a szegedi tömegközlekedés megbénítására, és két órán keresztül ő maga meg is tette azt – közölte az ügyészségi portál. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye nem említi, de a Szeged.hu több mint egy évvel ezelőtti beszámolója szerint a városi közgyűlés független tagjáról, Szabó Bálintról van szó.
A vádirat szerint a férfi 2020. március 16-án a közösségi oldalán több posztot tett közzé, melyekben a járványhelyzetben megkérdőjelezte a szegedi tömegközlekedés biztonságosságát. Ezt követően egy felhívást intézett az olvasóihoz „Állítsuk le a tömegközlekedést Szegeden” címmel. A politikus a lépését éppen a veszélyhelyzettel indokolta.

A felhívásnak megfelelően a vádlott 2020. március 18-án délután egy autóval Szeged egyik forgalmas kereszteződésében a villamossíneken megállt, ezzel öt villamosjárat közlekedését is megakadályozta. A vádlott ezt követően az autóból kiszállt és a maszkban, bőrkesztyűt viselve azt közölte a helyszínre érkező rendőrökkel, hogy azért áll ott az autóval, mert az nem indul.
Miután a rendőrök segítségüket ajánlották fel, a vádlott közölte velük, hogy az autó onnan nem fog elmozdulni, továbbá az ő érdekükben is cselekszik, mert a koronavírus a tömegközlekedésen terjed a legjobban.

A vádlottat többször is eredménytelenül szólították fel, hogy az autóval a kereszteződést hagyja el, mert ezzel nemcsak a tömegközlekedést, hanem a közúti járműforgalmat is akadályozza. Mivel azonban a felszólításoknak nem tett eleget és többször is megpróbálta magát a rendőri intézkedés alól kivonni, vele szemben a rendőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak.
A helyi politikus több villamosvonal összesen 19 járművének 64 menetét blokkolta, és a nyári szüneti menetrend ellenére is több, mint 3500 utas közlekedését akadályozta meg mintegy 108 percen át. A forgalmi akadály miatt csak az érintett útkereszteződés négy ágán 11 villamos várakozott. A forgalmi akadály végül azzal szűnt meg, hogy a vádlott egy ismerőse a gépkocsiba beülve a helyszínről elhajtott.

Szabó Bálint a cselekményével Szeged frekventált közlekedési csomópontjában jelentős forgalmi zavart okozott, és a buszpótlók forgalomba állítása miatt mintegy 580 ezer forint kára is keletkezett a helyi közlekedési társaságnak. A járási ügyészség az önkormányzati képviselőt közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolja, és vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását  indítványozza. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.