Előfizetés

Halálos baleset történt Biatorbágy és Herceghalom között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 15:13

Fotó: BalesetInfo Facebook csoport
Az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben.
Eddig tisztázatlan okból ütközött össze egy kamion és egy személygépkocsi csütörtökön 13 óra 18 perckor az 1. számú főút 18-as kilométerszelvényében

- közölte oldalán a rendőrség. A balesetben két ember a helyszínen életét vesztette. Az érintett útszakaszon - Biatorbágy és Herceghalom között -  teljes útlezárás van érvényben.

Müller Cecília szerint a napokban elérjük a harmadik hullám platószakaszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 14:58

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy meghalt egy 8 hónapos csecsemő, de nem a Covid-fertőzés miatt.
Bizakodó hangulatban számolt be a koronavírus-járvány hazai helyzetéről Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki, koradélutáni tájékoztatóján. A kormányzati tájékoztatóoldalon már reggel óta olvasható járványügyi adatok összegzésekor megállapította:
„a múlt héten egy kicsi csökkenést tapasztaltak az azt megelőző hét adataihoz képest az új fertőzöttek heti átlagában”.

Mint mondta, összességében 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, átlagéletkoruk 46 év, tehát egyre fiatalabbakat támad a vírus. Többségben vannak a nők, akik 54 százalékban érintettek, míg a férfiak értelemszerűen 46 százalékban. Ugyancsak megállapítható, hogy Magyarországon mindenütt jelen van a vírus, és fertőz is a települések 99 százalékán. A legtöbb fertőzöttet továbbra is Budapesten és Pest megyében tartják nyilván (16-14 százalék), míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6 százaléknyian vannak a betegek. A legkevesebb koronavírusost Zala megyében regisztrálták. Utóbbi azért érdekes, mert korábban itt egy százaléknyi fertőzött volt, ez most a duplájára emelkedett. Az előző héthez képest „csak” Baranya megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és az említett Zala megyében nőtt a fertőzöttek száma, viszont a többi megyében és Budapesten csökkent az arányuk, ahogyan a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is kevesebb a korábbiaknál.
„A harmadik hullám plató fázisát talán elértük vagy a közeli napokban elérhetjük, de azt nem tudjuk, hogy ez a szakasz meddig fog tartani”

– fogalmazott Müller Cecília.

Közölt egy szomorú, tragikus hírt: egy 8 hónapos csecsemő is elhunyt, aki bár koronavírus-fertőzött volt, nem abban, hanem meningococcus-baktérium okozta véráram-fertőzésben hunyt el. Koronavírusban meghalt gyermekről egyébként Müller Cecília szerint nem tudnak a járvány kezdete óta.      Az országos tisztifőorvos ismertette a csütörtök reggel összesített, a tájékoztató oldalon ugyancsak megtalálható, növekvő oltási adatokat, amelyek szerint Magyarország az európai 13 százalékos átlagnak a dupláját teljesítette. A vakcinákkal kapcsolatban kiemelte:
A következő oltóanyag-szállítmány a jövő hétre várható. A Janssen egy adagos humán adenovírus vektorvakcinájából először 28 800 adag érkezhet. Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban megjegyezte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása is csak lehetőségként tesz említést az oltóanyag és a vérrögképződés között. Ugyanígy magyar adat sincs arra, hogy az AstraZeneca beadása kockázatos lenne.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – szerdai rendőri intézkedések adatait közölte. Beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 466 esetben kellett intézkedni, míg a kijárási tilalom ellen vétőkkel szemben 200-szor. Újságírói kérdésekre az operatív törzs tájékoztatóján most nem válaszoltak, mert szerintük a kormányinfón az érdeklődők mindenre „részletes és kimerítő” válaszokat kaptak.

Államapparátus védi a kapust - Bekérette a magyar külügy a német ügyvivőt Petry Zsolt kirúgása miatt

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.04.08. 14:42

Fotó: POOLFOTO CITY-PR / AFP
A XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, ha a XXI.-ben is lenne - mondta Gulyás Gergely, amiért elbocsátottak egy focistát.
Már a XX. századi totalitarizmus visszatéréséről vizionál Gulyás Gergely kancelláriaminiszter annak kapcsán, hogy a Hertha BSC elbocsátotta Petry Zsolt kapusedzőt. - Elsősorban Németországnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy egy jogállamról beszélünk-e még vagy sem. A szólásszabadság valóban közös és európai érték. A XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, ha a XXI.-ben is lenne - mondta a fideszes politikus. A volt focistával történtek miatt Szijjártó Péter bekérette a Külügyminisztériumba a budapesti német nagykövetség ügyvivőjét. Mivel maga a külügyminiszter nem volt Budapesten, Magyar Levente államtitkár fejtette ki a német diplomatának – a tárca közleménye szerint –, „a kormány megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”. - A bizalmas jellegű találkozó tartalmáról nem adhatunk tájékoztatást – ezt a budapesti német nagykövetség válaszolta megkeresésünkre. A csütörtöki bekéretés és a Petry Zsolt kirúgását a német totalitarizmussal párhuzamba állító magyar kormányzati megnyilatkozások egyébként egy a német-magyar kapcsolatokra rálátó forrásunk szerint könnyen kiverhetik a biztosítékot az egyébként visszafogott német diplomáciában. Az elmúlt évekhez képest ugyanis jelentősen megváltozott az ezeket alakító személyi konstelláció Berlinben. Angela Merkel kancellárként és a CDU elnökeként is mindig a konfliktusok enyhítésére törekedett, a testvérpárt CSU korábbi elnöke, Horst Seehofer pedig kifejezetten jó viszonyt ápolt a Fidesszel és Orbán Viktorral. Utódaik azonban (Armin Laschet CDU elnök és Markus Söder a CSU vezetője) már sokkal kritikusabbak. A bekéretések egyébként viszonylag gyakoriak, mióta Szijjártó Péter vezeti a külügyminisztériumot, igaz, arra még nem volt példa, hogy egy az adott kormánytól teljesen független ügyet tegyen a magyar diplomácia a nemzetközi politika tárgyává. Petry Zsoltot munkaadója, a Hertha BSC azért bocsátotta el, mert az egykori kapus azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nála az uniós bevándorláspolitika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. - A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy - nyilatkozta Petry, aki később elnézést kért, mondván, nem idegenygűlölő és nem is homofób.