Előfizetés

Kormányváltást akar a fiatalok többsége

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.04.08. 18:35

Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
A 30 év alattiak körében is tagadhatatlanul a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, az ellenzék együttesen azonban több fiatalt tudhatnak maguk mögött.
A fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni – derült ki a Republikon Intézet kifejezetten nagy, ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásából. A csütörtökön ismertetett eredmény annak fényében érdekes, hogy a 30 év alattiak körében is tagadhatatlanul a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt (29 százalék). Az ellenzéki pártok azonban együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött, a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, illetve a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír ebben a körben. Bár a kormány és ellenzék közötti különbség mindössze 3 százalék lenne, Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is inkább új kormányt szeretnének, ebből fakad a meglehetősen nagy kormányváltó hangulat. A bizonytalanok csoportja kifejezetten népes: míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék. A Republikon mérése szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson. Ezzel szemben a teljes népességben tíz százalékkal többen mondják magukról, hogy inkább elmennének szavazni. Mikecz ismeretetése szerint mindössze a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon feladatot. A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól. Az idősebbekkel hasonló mértékben támogatják, hogy a vallás magánügy és az állam tartson távolságot tőle (66 százalék), hogy legyen ingyenes a felsőokatás (78 százalék), valamint az államnak többet kellene költenie egészségügyre (79 százalék). Lényegi eltérés azonban, hogy összesen 7 százalékkal többen támogatják a fiatalok a melegházasságot (35 százalék) a teljes lakossághoz képest.  Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát, e két ideológia jellemzőbb rájuk, mint az idősebbekre. Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a „rendnek és stabilitásnak”. Már kevésbé népszerű a konzervatív (8 százalék) felfogású, vallásosnak 6 százalék tartja magát. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű idelógiák közé tartozik körükben.

Szijjártó: "két betli pár nap alatt, ez szánalmas...."

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 18:02

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A közép-ázsiai turnén lévő külügyminiszternek volt ideje arra, hogy elmondja véleményét az osztrák újságíró ügyében, aki munkájából adódóan kérdéseket tett fel, majd a magyar közmédia meghurcolta ezért.
Nagy visszhangot váltott ki nem csak Magyarországon, de Ausztriában is, hogy az állami média szerda esti adásában pellengérre állítottak egy osztrák újságírót, aki kérdéseket tett fel a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban. A szalagcím szerint a "kérdésekkel provokált" a sajtómunkás.  
Több sem kellett a külgazdasági és külügyminiszternek, aki ugyan épp Közép-Ázsiában roadshowzik, úgy döntött, hogy márpedig ezzel a kérdéssel foglalkoznia kell. Szijjártó Péter csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében azt írta, "lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról." "A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen.
Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas.... "

- fogalmazott közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, az egyik felszállás előtt felhívta őt az osztrák külügyminiszter kollégája és neki ugyanezt elmondta, mint amit a posztban leírt.

Karácsony Gergely: A hajléktalanok kórháza nem költözik és pont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 16:18

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Elővette határozott hangvételét a főpolgármester a Szabolcs utcai kórház és a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban.
Üzenet egy alternatív valóságból, avagy az emberek lenézésének minősített esete

- így kezdte csütörtök délutáni posztját a főpolgármester, amiben Gulyás Gergely kormányinfó sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéséire reagált. A városvezető értelmezése szerint azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a hajléktalanok érdekében akarják utcára tenni a hajléktalanok kórházát a járvány kellős közepén. "A Szabolcs utcai kórház nem költözik sehova. És pont. A kialakult méltatlan helyzet megoldására már javaslatot tettem a kormánynak. Készek vagyunk a kormánynak átadni egy fővárosi ingatlant, ahova azt költöztetnek, akit akarnak, cserébe tulajdonba kérjük a Szabolcs utcai épületet, ahol mi zavartalanul működtethetjük tovább a kórházat." - fogalmazott Karácsony Gergely.  Kitért a kínai elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építésére is, amelyről a fideszes politikus azt mondta, a magyar diákok olcsó lakhatását az szolgálja, ha a ferencvárosi Diákváros helyére kerül a kínai elitegyetem.  A főpolgármester nyomatékosította, 
"Budapest semmilyen módon nem megy bele abba, hogy Diákváros helyett kínai elit kampusz épüljön Ferencvárosban. És pont. Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti. Én szóltam."