Előfizetés

Szijjártó: "két betli pár nap alatt, ez szánalmas...."

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 18:02

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A közép-ázsiai turnén lévő külügyminiszternek volt ideje arra, hogy elmondja véleményét az osztrák újságíró ügyében, aki munkájából adódóan kérdéseket tett fel, majd a magyar közmédia meghurcolta ezért.
Nagy visszhangot váltott ki nem csak Magyarországon, de Ausztriában is, hogy az állami média szerda esti adásában pellengérre állítottak egy osztrák újságírót, aki kérdéseket tett fel a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban. A szalagcím szerint a "kérdésekkel provokált" a sajtómunkás.  
Több sem kellett a külgazdasági és külügyminiszternek, aki ugyan épp Közép-Ázsiában roadshowzik, úgy döntött, hogy márpedig ezzel a kérdéssel foglalkoznia kell. Szijjártó Péter csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében azt írta, "lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról." "A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen.
Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas.... "

- fogalmazott közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, az egyik felszállás előtt felhívta őt az osztrák külügyminiszter kollégája és neki ugyanezt elmondta, mint amit a posztban leírt.

Karácsony Gergely: A hajléktalanok kórháza nem költözik és pont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 16:18

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Elővette határozott hangvételét a főpolgármester a Szabolcs utcai kórház és a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban.
Üzenet egy alternatív valóságból, avagy az emberek lenézésének minősített esete

- így kezdte csütörtök délutáni posztját a főpolgármester, amiben Gulyás Gergely kormányinfó sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéséire reagált. A városvezető értelmezése szerint azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a hajléktalanok érdekében akarják utcára tenni a hajléktalanok kórházát a járvány kellős közepén. "A Szabolcs utcai kórház nem költözik sehova. És pont. A kialakult méltatlan helyzet megoldására már javaslatot tettem a kormánynak. Készek vagyunk a kormánynak átadni egy fővárosi ingatlant, ahova azt költöztetnek, akit akarnak, cserébe tulajdonba kérjük a Szabolcs utcai épületet, ahol mi zavartalanul működtethetjük tovább a kórházat." - fogalmazott Karácsony Gergely.  Kitért a kínai elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építésére is, amelyről a fideszes politikus azt mondta, a magyar diákok olcsó lakhatását az szolgálja, ha a ferencvárosi Diákváros helyére kerül a kínai elitegyetem.  A főpolgármester nyomatékosította, 
"Budapest semmilyen módon nem megy bele abba, hogy Diákváros helyett kínai elit kampusz épüljön Ferencvárosban. És pont. Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti. Én szóltam."

Mégis megvan a Klubrádió elveszettnek hitt keresete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 16:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Bár korábban még azt állították, most kiderült, hogy a Médiatanács nem küldte el a szerkesztőség beadványát a Fővárosi Törvényszéknek.
Ismét tragikomikus fordulatot vett a Klubrádió elhallgattatásának története. Miután a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanács elkaszálta az adó pályázatát, a döntés ellen a szerkesztőség keresetet nyújtott be. Csak ezt nem közvetlenül a bírósághoz, hanem az alperes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)-nak kellett elküldeniük. Mindez nyilvánosan történt. Az NMHH ezután azt mondta, hogy továbbították a keresetet a Fővárosi Törvényszéknek, ám a bíróság a Média1 érdeklődésére jelezte, nem kapták meg az iratot.
A portál most ismételten megkereste a Médiahatóságot, hogy pontos dátummal adják meg, mikor ment el a dokumentum. Ezt követően derült ki, hogy az NMHH még sem továbbította a Klubrádió beadványát. Mert - ahogyan arról a portálnak Karas Monika a hatóság vezetője fogalmazott - a Klubrádió a részére rendelkezésre álló határidő legutolsó perceiben elektronikusan adta be a keresetét a hatósághoz, amelyet az elektronikusan, a jogszabályban előírt határidőn belül továbbít a bíróságra. "A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján 15 nap áll a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a keresetet az ügy irataival, valamint a keresetre írt védirattal együtt megküldje a bíróságnak.”  A Média1 szerint az NMHH itt már nem múlt időt használ, hogy továbbította az aktát, mint amikor tette ezt egy több mint egy héttel ezelőtti e-mailjében.
Azaz szerintük az NMHH valótlanul állította azt, hogy már továbbították a keresetet a Törvényszékre, és a törvényszék munkatársai hiába keresték azt többször is. Vagyis hazudott a Médiatanács és mindenkit félrevezettek a válaszukkal.