Előfizetés

Megvertek a rendőrök egy tüntető izraeli honatyát Jeruzsálemben

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.09. 22:17

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Az egyenruhások szerint a politikus támadt rájuk, nem igazolta magát, de az erőszakot a parlament jobb- és baloldali pártjai is elítélték.
Megütötték, kiemelték a tömegből, eltörték a szemüvegét és elszakították az ingét a rendőrök Ofer Kaszif parlamenti képviselőnek a rendőrök, aki Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok mellett tüntetett – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken. Kaszif az arab pártok közös listájához tartozó kommunista Hadas nevű párt zsidó képviselőjeként a pártlista harmadik helyén jutott be a kneszetbe a március 23-i választásokon. Az internetre feltett számos videofelvétel tanúsága szerint a rendőrök meglökték és megütötték, majd a földre teperték és bántalmazták, amikor arabokkal együtt tüntetett szolidaritásból a kelet-jeruzsálemi Seijk Dzsarra lakónegyedben. Ennek a kelet-jeruzsálemi arabok lakta lakónegyednek az arab lakossága évek óta tüntet az ott lakásokat felvásároló, vagy házakat más jogi utakon megszerző zsidó telepesek terjeszkedése ellen. A politikus sérüléseit a helyszínen lévő mentőautóban ellátták. A rendőrség azt állította, hogy Kaszif támadott meg egy rendőrt, és nem azonosította magát, s így nem tudhatták, hogy parlamenti képviselővel állnak szemben, de megígérték, hogy kivizsgálják az esetet. A rendőrség erőszakos fellépését egyaránt elítélték jobb-, és baloldali politikusok. A jobboldalon Jarív Levin házelnök, a Likud politikusa, s mellette Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionisták szélsőségesen jobboldali pártjának elnöke, s a baloldalon a liberális Merec pártot vezető Nicán Horovic is tiltakozott. Manszúr Abbász, a muzulmán hagyományorzó arab Raam párt vezetője felszólította Amír Ohana belbiztonsági miniszert, hogy példás büntetéssel szolgáltasson igazságot. 

Vakcinák megabeszerzésével indulna az újabb uniós oltási kampány

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.09. 22:01

Fotó: JOHAN NILSSON / TT News Agency via AFP
Gyerekek beoltására, és „emlékeztetésre” kellene még 1,8 milliárd adag. Nem apróznák el: egy gyártót akarnak, de meglehet, csak kettőből választanak.
Új vakcinabeszerzést tervez az Európai Bizottság, hogy legyen elég oltóanyag az uniós országoknak az emlékeztető oltásokhoz és a gyerekek beoltásához – jelentette a Die Welt című német lap pénteken. Mint írták, további 1,8 milliárd adagot rendelnének meg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett valamelyik oltóanyagból.     Sandra Gallina, az élelmiszerbiztonsággal és az egészségüggyel kapcsolatos uniós szakpolitikáért felelős főigazgatóság vezetője pénteken ismertette a tervet a bizottság vakcinabeszerzési tevékenységét a tagállamok részéről felügyelő és irányító testület előtt. Elmondta:
„megkötnének egy keretszerződést 900 millió adag oltóanyag leszállításáról, és egy kötnének egy másik, opciós szerződést is, amely újabb 900 millió adag megvásárlásáról szólna”.

Brüsszel terve szerint az első szállítmányok még az idén érkeznének, a rendelések zöme pedig 2022-ben és 2023-ban futna be. Az új vakcinakészlettel a tavaly december végén elkezdett első oltási kampány utáni emlékeztető oltásokat lehetne megoldani, és be lehetne oltani az EU-ban élő nagyjából 70-80 millió gyereket és fiatalkorút, akikre nem terjed ki az első oltási kampány.
„A teljes mennyiséget egyetlen gyártótól rendelnék meg, mégpedig olyan cégtől, amely rendelkezik teljes termelési hálózattal az EU-ban, képes gyorsan teljesíteni a megrendeléseket, lehetőleg az EU-ban van a központja, és az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinát gyárt. (...) Egyelőre csak az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködése, illetve az amerikai Moderna felelhetne meg a kiválasztási feltételeknek”

– jegyzete meg a Die Welt.

Az első oltási kampányhoz biztosított vakcinák beszerzéséhez képest szintén változás, hogy szigorúbb teljesítési feltételeket szabnának: negyedéves célkitűzések helyett havi szinten kellene rögzíteni a szállítási mennyiségeket, és a gyártónak kötelezettséget kellene vállalnia a szállítási menetrend betartására. A lap felidézte, hogy az első oltási kampányra kialakított gyakorlat szerint a tagállamok megbízásából és felügyelete alatt tevékenykedő bizottság csupán keretszerződéseket köt, amelyekkel egy előre rögzített mennyiség EU-s értékesítését garantálja a vakcinagyártóknak. A keret révén rendelkezésre álló készítmények megvásárlásáról már a tagállamok kötnek egyedi megállapodásokat a gyártókkal. A Brüsszel által a keretszerződésekkel biztosított mennyiséget a tagállamok főszabály szerint népességarányosan osztják el egymás között.

Rendőrökre támadtak egy illegális buli résztvevői Korzikán

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.09. 19:24

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
A három rendőr két, három, illetve öt napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, az egyiküket megütötték.
Megszakított a francia rendőrség péntekre virradóra egy illegális bulit Korzika szigetén, ahol mintegy százan gyűltek össze az egyik éjszakai szórakozóhelyen Bastia városában. Az intézkedés közben három rendőr megsérült – közölték a helyi hatóságok. 
A helyszínre érkező rendőröket a résztvevők közül többen megdobálták és megtámadták. A prefektúra a „leghatározottabban elítélte a felelőtlen és súlyos magatartást”. A három rendőr két, három, illetve öt napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, az egyiküket megütötték.

A járványügyi korlátozások részeként az éttermek, bárok és a szórakozóhelyek október vége óta zárva tartanak, a gyülekezés hat főig engedélyezett, és az otthonokban szervezett családi és baráti étkezésekhez is hat fős korlátozást ajánlanak a hatóságok Franciaországban. 
„Két embert őrizetbe vettek, az egyiket közhivatalt ellátó személy elleni erőszak, egy másikat, az illegális buli szervezőjét, pedig mások élete veszélyeztetésének gyanúja miatt”

– olvasható Arnaud Viornery bastiai ügyész közleményében.

A helyi prefektus megerősítette, hogy éjjel egykor a bastiai Toga-kikötőben a rendőrség közbelépett az egyik éjszakai szórakozóhelyen, amely illegálisan kinyitott, és ahol csaknem százan voltak jelen. Tájékoztatása szerint a bulizók semmilyen egészségvédelmi intézkedést nem tartottak be. Ráadásul olyan helyen tartózkodtak, amely a tűzvédelmi szempontból is kockázatos volt, mivel a vészkijáratokat belülről elbarikádozták. (Képünkön egy tavaly novemberi tüntetés  Bastiában. Az éttermek és bárok tulajdonosai azóta követelik a korlátozások enyhítését)