vakcina;közvélemény-kutatás;Publicus Intézet;gazdasági vita;

Van, ami a fideszeseknek sem tetszik

A megkérdezettek több mint fele összességében elégedetlen volt azzal, ahogyan eddig a kormány kezelte a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyzetet – derült ki a Publicus Intézet Népszava felkérésére készített március végi felméréséből.

Viszont amikor arra kérdezték rá, hogy az emberek mennyire elégedettek e tekintetben a magyar egészségüggyel, már sokkal többen adtak pozitív választ: kétharmaduk jónak ítélte a szakma helytállását.

Pártszimpátiától függően nagy a „szórás”: amíg a Fidesz-KDNP hívek 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan addig a kormány kezelte a pandémiát, addig a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka nemmel válaszolt. Hasonló volt az arány, amikor az oltások megszervezésére irányult a kérdés, ezen a téren a kormánypárti érzelműek 83 százaléka szerint jól teljesített, míg az ellenzékiek 77 százaléka szerint csődöt mondott a rendszer. Ugyanígy megosztottak volt a megkérdezettek az oktatást érintő kérdésekben – a távoktatással, az óvodai gyermekfelügyelettel, az internet-hozzáférés támogatásával kapcsolatban –: míg a jobboldali szavazók 83 százaléka elégedett volt, a baloldaliak nagyjából hasonló arányban elégedetlenek voltak ezekkel az intézkedésekkel.

Amikor viszont a társadalom nagy részét érintő gazdasági jellegű intézkedéseket kellett számba venni, már kevésbé volt megosztott a társadalom, hiszen a fideszesek negyede nemtetszését fejezte ki a kormányzati intézkedésekkel, például a bevételtől eleső ágazatok támogatásával, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatban. Az aktív korú lakosság mindhárom csoportja, vagyis a 18-29, a 30-44, a 45-59 évesek zöme úgy vélte, hogy a kormány nem teljesített jól a vészhelyzet gazdasági problémáinak kezelése terén, de még az inaktív korú nyugdíjasok közel fele is hasonlóképpen vélekedett.

Március utolsó harmadában, a mintavétel időpontjában az összes megkérdezett több mint kétharmada úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elkövetkező hetekben össze fog omlani, vagy ha összességében bírni is fogja a nyomást, az egyes kórházakban, régiókban nagyobb problémák várhatóak. A saját környezetében a megkérdezettek 62 százaléka azt tapasztalta, hogy több a beteg, mint a járvány korábbi időszakában, és minden második ember ismert olyat, aki kórházi kezelésre szorult. Több mint harmadrészük környezetében előfordult, hogy gyerekek is megfertőződtek, s 42 százalékuk találkozott olyan esettel, hogy egy család minden tagja megbetegedett. A kérdőíves felmérés idején majdnem minden második megkérdezettnek akadt olyan ismerőse, aki bár regisztrált, még nem kapott értesítést az oltásról, és minden harmadik válaszadó ismert olyan idős, krónikus betegséggel küszködő embert, aki hiába regisztrált (decembertől lehetett jelentkezni, február elején indult a vakcina tömeges beoltása), a felmérés elkészítéséig oltást nem kapott.