Előfizetés

Müller Cecília összemosta a védettséget és az oltást, és szépen beszélt a kínai vakcináról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 12:40

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, nem változtatnak a kínai vakcina alkalmazásán.
Magyarország oltási tervét fokozatosan és folyamatosan hajtja végre - mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői nyilvános fellépésén. Müller Cecília hangsúlyozta, ez a teljesítmény Európában is kiemelkedő, mivel a lakosság 29 százaléka már védetté vált. Azon tanárok, akik nem tudtak élni valamilyen okból kifolyólag az oltással, kapnak még egy sms-t, hogy felvehessék a vakcinát. Jelezte, kedden is várnak vakcinákat, ez a Janssen készítménye, ami 28 ezer adagot jelent. Az országos tisztifőorvos örömét fejezte ki amiatt, hogy jelentős az oltakozási kedv. 
Ne válogassunk az oltások között, hanem fogadjuk el a felajánlott vakcinát

- kért meg mindenkit Müller Cecília.

Az idősebb korosztály figyelmét pedig felhívta arra, vigyázzanak azokra, akik még védtelenek a vírussal szemben. Közel vagyunk ahhoz, hogy 3 millió beoltott legyen. Egyfajta versenyfutás van a lakosság átoltottsági mértéke és a vírus terjedése között. Ezt a versenyt kell megnyerni azáltal, hogy minél többeket immunizáljunk. A fertőzöttek számáról szólva elmondta, hogy az mérséklődött, ugyanakkor a kórházi kezelésre szorulók száma még mindig magas. 
Müller Cecília arról is beszélt, hogy ugyan magas számokkal, de már tetőzik a harmadik hullám.

Fontosnak nevezte, hogy tartsuk be a higiénés szabályokat. Hozzátette, sok hír kering az egyes vakcinákról - utalt a kínai készítményekkel kapcsolatos megnyilvánulásokra. Müller Cecília mindenkit arra kért, fogadják el azokat az oltásokat, amelyeket a magyar hatóságok engedélyeztek. Nyomatékosította, csak akkor változtatnak a készítmény használatával kapcsolatban, ha hivatalos közlés érkezik. Ha ez nem történik meg, nincs ok a módosításokra. Példaként az AstraZeneca készítményét említette. Hangsúlyozta, ha szükséges, akkor bármelyik vakcina alkalmazását módosítják.   A tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, 2009 maszk nélküli embert találtak a hétvégén, a kijárási tilalmat 868-an szegték meg. Emellett lecsaptak egy 17 tagú zenekar próbájára is a fővárosban.  Szokás szerint csak a fideszes médiabirodalomba tartozó orgánumok kérdései hangozhattak el. Ezek közül az egyikre Müller Cecília elmondta, az egyes embereknél az oltásra adott reakciók azt jelentik, hogy beindult az ellenanyag termelés. Azt tanácsolta, lázcsillapító mindig legyen otthon és érdemes az oltás után egy nap pihenést beiktatni.

Már az általános iskolákat is zárva tartaná egy diákmozgalom

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 11:52

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Félsiker, hogy a középiskolák nyitását sikerült kitolni, ugyanakkor a szervezet képviselője ennél többet szeretne elérni.
„Itt nem állhatunk meg, örülünk, amit elértünk, de a középiskolásoknak és a szülőknek ki kell állniuk az általános iskolások mellett. A politikusok a közhangulatra figyelnek, ezért volt fontos, hogy sokan kiálltak a múlt heti petíciónk mellett” -

- jelentette ki az ADOM Diákmozgalom képviselője a Spirit FM műsorában.  Schermann Fruzsina, nagyon hálásak azon miniszterelnöki döntésért, amely szerint nem kezdődik el április 19-én a hagyományos középiskolai oktatás. A szóbeli érettségik elmaradása ugyancsak fontos fejlemény, emiatt összességében félsikernek tekintik a miniszterelnöki intézkedést. Azt ugyanakkor továbbra is szeretnék elérni, hogy április 19-től ne nyissanak ki az általános iskolák, mert szerintük a járványhelyzet miatt továbbra sem biztonságos a jelenléti oktatás. A mozgalom korábban azzal vált ismertté, hogy élesen ellenezte az április 19-ei iskolanyitást, ehhez pedig a diákok, szülők, tanárok összefogását szorgalmazták.   Mint lapunk is megírta, Orbán Viktor pénteken az állami rádióban jelentette be, hogy később fog újraindulni a jelenléti oktatás a középiskolákban. Itt arról is beszélt, azért az iskolákat akarta elsőként kinyitni a kormány, mert ez az eredmény született a nemzeti konzultáción. Ugyanakkor ezen egyetlen kérdés sem vonatkozott az oktatásra, így a kitöltők véleményt sem tudtak nyilvánítani az ügyben.

Hadházy Ákos a rendőrségre ment Tiborcz István szállodájának működése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 11:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
A politikus számos luxusautót észlelt szombat este a miniszterelnök vejének turai kastélynál, és szerinte vannak akik nem üzleti/oktatási céllal érkeztek, márpedig járvány idején csak ez megengedett.
"Több jelzést kaptam arról, hogy a turai Botaniq Hotel (leánykori nevén Schossberger-kastély) a járvány alatt is üzemel. Leginkább a hétvégi napokon van tele luxusautókkal a szálloda parkolója, amiről többen képeket is küldtek"

- írja hétfő reggeli bejegyzésében Hadházy Ákos.

A független képviselő szerint korábban két kollégája, a hétvégén pedig ő maga győződött meg arról, hogy Tiborcz István szállodája valóban fogad vendégeket. "Ottjártamkor is luxusautók álltak a parkolóban, a személyzeti parkolóban is jócskán voltak autók. Egy hölgy és egy úr pedig éppen akkor, szombat este hétkor érkezett a kapuhoz, a portás egy papírlapból (vendéglista) ellenőrizte a nevet, majd a kastély főbejáratához irányította a vendégeket" - osztotta meg tapasztalatait. A politikus felhívta a figyelmet arra is, az időpontoknak jelentősége van, ugyanis az érvényben lévő rendelet szerint üzleti és oktatási céllal fogadhatnak vendégeket a szállodák. Hadházy Ákos ugyanakkor azt valószínűtlennek tartja, hogy valaki szombat este érkezik meg a párjával üzletelni. Emiatt szombaton bejelentést tett a rendőrségnél a járványügyi szabályok megsértése miatt és szeretné kideríteni, milyen oktatás folyt a turai kastélyban. Megjegyezte, a szállodában egyébként 100 ezer forint/fő/éjtől indul a szállás ára